Aktualno

SKUPŠTINA U DUBROVNIKU Prva etična banka u Hrvatskoj 2017.

SKUPŠTINA U DUBROVNIKU Prva etična banka u Hrvatskoj 2017.

Skupština  Zadruge  za etično  financiranje održana je u Dubrovniku 10. prosinca na kojoj je među ostalim odlukama donesena i ona o osnivanju prve etične banke u Hrvatskoj.

Iako je koncept etičnog bankarstva jako dobro poznat u zapadnoj Europi, kod nas se početak rada prve etične banke očekuje početkom 2017. godine. Etična banka u osnivanju prva je banka u Hrvatskoj u vlasništvu svojih članova, fizičkih i pravnih osoba, čiji će primarni cilj biti ulaganje u razvoj zajednice kroz projekte koji su financijski  održivi  te društveno  i okolišno  odgovorni.  Sve strateške  odluke donose se demokratskim glasovanjem po principu ’’jedan član jedan glas’’, a svi financijski tokovi i distribucija novca su transparentni.

U etičnoj banci moći ćete koristiti uglavnom sve standardne bankarske usluge koje ste i dosad koristili, no mnoge potpuno besplatno. Neće biti troškova usluga otvaranja i korištenja bankovnih računa, internet i mobilno bankarstvo će biti besplatno kao i transakcije u domaćem platnom prometu. Kamatne stope će se kretati od 0 do maksimalnih 4 posto.

ZEF će biti osnivač i jedini vlasnik/dioničar etične banke, dok svi članovi zadruge su ujedno i suvlasnici buduće prve etične banke u Hrvatskoj. U ovom trenutku ZEF broji oko 800 članova od kojih su više od polovice fizičke osobe različitih struka i profila, dok među pravnim osobama ima industrijskih i turističkih tvrtki, malih i srednjih poduzeća, dioničkih društva, jedinica lokalne samouprave, OPG-ova, udruga, sindikata i razvojnih agencija.
U regiji Južna Dalmacija u koju pripada i Dubrovnik, ZEF u ovom trenutku broji oko stotinjak članova, dok broj raste iz dana u dan. Među istaknutijim pravnim članovima iz našeg Grada izdvajamo udrugu DEŠA te Razvojnu Agenciju Grada Dubrovnika (DURA-u).

ZEF je članica Federacije europskih etičnih i alternativnih banaka (FEBEA-e) koja broji 26 članova uz godišnju bilancu od oko 30 milijardi eura. Predsjednik FEBEA- e Fabio Salviato je ujedno i član nadzornog odbora ebanke d.d. u osnivanju.

Učlanjenjem u ZEF svaki član ujedno postaje klijentom i suvlasnikom etične banke, s jednakim pravom glasa bez obzira na visinu uloženih financijskih sredstava. Članovi zadruge mogu biti fizičke i pravne osobe koji prihvate pravila ZEF-a te načela etičnog bankarstva. Osnovni zadružni ulog iznosi 2.500,00 kuna koji se u cijelosti vraća u slučaju da osoba ne želi iz bilo kojeg razloga biti više članom i klijentom etične banke.

Pročitajte još

RIBA RAZBACANA PO PUTU: ‘To bi u najmanju ruku moglo biti kazneno djelo’

Dulist

Radnicima u ugostiteljstvu minimalne plaće povećane za prosječno 17 posto

Dulist

Peru Vićanu sud zabranio korištenje pomorskog dobra bez koncesije!

Dulist