Zanimljivosti

Školjkari dobili certifikate za europsku oznaku izvornosti

Školjkari dobili certifikate za europsku oznaku izvornosti

U sklopu gastronomska manifestacije ‘Pelješka trpeza’ koja je održana u petak u Dračama dodijeljeni su certifikati europske oznake izvornosti uzgajivačima s područja Malostonskog zaljeva.

‘Malostonska kamenica’ dobila je europsku zaštićenu oznaku izvornosti koja je objavljena od strane Europska komisije u Službenom listu Europske unije od 13. listopada 2020. godine. Time je ‘Malostonska kamenica’ upisana u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićena na području cijele Europske unije.

Nakon uspješnog procesa zaštite započelo je certificiranje pojedinih proizvođača koji su odlučili pristupiti ovom europskom sustavu kvalitete. Sinoć je 16 školjkara koji su uspješno završili postupak certificiranja primio certifikat oznake izvornosti za svoju proizvodnju kamenica. Oznaka izvornosti Malostonska kamenica ima najviše korisnika od svih oznaka u RH, a prva je oznaka kvalitete za jedan proizvod ribarstva u RH. Također predstavlja prvu oznaku kvalitete za europsku plosnatu kamenicu iz uzgoja u EU.

Oznaka kvalitete i certificiranje put su ka boljem brendiranju i prepoznatljivosti proizvodnja te stvaranju boljih uvjeta u sektoru školjkarstva, a gastronomska ponuda važan je dio razvoja cjelokupne turističke destinacije.

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist