Županija

SJEDNICA VIJEĆA Hoće li se reforma školstva negativno odraziti na Konavle?

SJEDNICA VIJEĆA Hoće li se reforma školstva negativno odraziti na Konavle?

U Cavtatu je u utorak održana 13. sjednica Općinskog vijeća Općine Konavle. Na sjednici je usvojen izvještaj o izvršenju proračuna Općine Konavle za 2018. godinu, izvješće o radu načelnika za drugu polovicu 2018. godine, a prihvaćena su i izvješća o radu Dječijih vrtića Konavle, Muzeja i galerija Konavala, JVP Konavle te Doma za starije i nemoćne Konavle.

Vijećnici su na sjednici Općinskog vijeća prihvatili i prijedlog za mirno rješenje spora s Jadranskim luksuznim hotelima.

-To je spor koji traje već 15 godina. Riječ je o nekretnina restoran Obala, dio kuće Granić te upravna zgrada kod hotel Supetra. Općina je sklopu ove nagodbe pristala da nama pripadne restoran Obala i dio kuće Granić, a njima pripada upravnu zgradu kod hotel Supetra. Mislim da je ovo dobro rješenje, a imamo i pozitivno mišljenje Mjesnog odbora Cavtat – rekao je načelnik.

Ljubica Brailo pitala je u kakvom je stupnju izgradnja groblja na Zvekovici. Pitala je i kada će se početi naplaćivati vezovi u uvali Tiha.

Načelnik Lasić odgovorio postoje određene dvojbe gdje i kako izgraditi groblje te je istaknuo kako treba razmotriti je li moguće na postojećim grobljima proširiti kapacitete.

-Što se tiče vezova u Tihoj, taj problem pokušavamo riješiti zajedno s Lučkom upravom – istaknuo je on.
Ivo Cvjetković u sklopu svog pitanja rekao je kako je sukladno očitovanju Hrvatskih cesta brza cesta od Dubrovnika do Zračne luke Dubrovnik planirana kao jednokolnička cesta s ograničenjem od 90 kilometara na sat.

-To je malo bolja magistrala s ispeglanim zavojima i vi se vozite koliko vozi najsporije vozilo. Je li Općina Konavle upoznata s trasom i profilom te ceste i je li suglasna s time – pitao je on te nastavio s drugim pitanjem: ‘Imam saznanja da se planira magistralni plinovod od luke Ploče do Župe dubrovačke. Je li točno da on ne ide u Konavle?’
Načelnik Lasić je rekao kako trasa brze ceste još nije poznata, ali je dogovoreno da se kuće na Zvekovici neće rušiti. Dogovoreno je kako će se s upitom obratiti Hrvatskim cestama.

-Znam da se na tome intenzivno radi u posljednjih godinu i pol dana za razliku od posljednjih 15 godina – rekao je Lasić te odgovorio i kako će plinovod proći do Prevlake. Vlaho Mujo istaknuo je kako misli da će se reforma školstva negativno odraziti na Konavle.

-Ministrica Divjak u jednom intervjuu praktički je najavila ukidanje područnih škola. Mi ih u Konavlima imamo nekoliko i skandalozno je da se te škole ukidaju. Je li Općina upoznata s planom reorganizacije škola koje Županije trebaju napraviti u roku od tri mjeseca?’. Pitao je i što Općina poduzima da se uklone olupine i deponiji kroz Konavle.

Načelnik Lasić rekao je kako se kao načelnik strahovito protivi ukidanju područnih škola te apelirao na roditelje da ne ispisuju djecu iz područnih škola.

-Reforma školstva nam još nije predstavljena, ali ja se slažem da područne škole moraju opstati – rekao je načelnik.
Što se tiče deponija načelnik je naveo primjer uklanjanja vozila u Tihoj gdje je Općina zakonskim putem to uspjela postići nakon godine i pol dana truda.

-Što se tiče deponija 20 posto ljudi prave smeće, a 80 posto ih je savjesno i ponašaju se normalno. Taj problem ćemo riješiti, ali ne možemo preko noći – rekao je načelnik.
Pročelnik za komunalne poslove Miljenko Mikulić rekao je kako je Općina krenula u popisivanje olupina.

-Njih je od 104 do 110. Napravili smo operativni plan i krenut ćemo od stvari koje nisu sporne. Međutim sama kategorizacija olupina sa zakonske strane je komplicirana. Ne možemo mi doći čovjeku na privatnu površinu i reći hajde makni vozilo. Radi se po tom pitanju, ali radimo samozatajno. Aplikacija Gradsko oko nam dosta pomaže -rekao je pročelnik Mikulić.

Luko Šubašić pitao je postoji li nekakav registar samaca koji ili nemaju sredstava ili trebaju pomoć jer se ne mogu sami brinuti za sebe.

-Mislim da je to sigurno jedan problem i da bi Općina trebala organizirati jednu službu kako bi se pomoglo tim ljudima – rekao je Šubašić.

Načelnik je odgovorio kako Općina Konavle ima jako dobru socijalnu skrb te kako pomaže kad god može i treba i kada dobije dojavu o nekome tko je u potrebi.

Srđan Meštrović pitao je kada će se asfaltirati cesta kroz Cavtat, a predložio je da se u Cavtatu napravi igralište za odrasle i veću djecu.

Pročelnik Mikulić rekao je kako se zbog objektivnih okolnosti kasnilo s asfaltiranjem te kako je Općina stava da je bolje to napraviti nakon sezone.

-Izvođač nas uvjerava da će to biti 4-5 dana, to znači barem osam, bolje da nemamo bagere usred Cavtata a sezona je tu – rekao je Mikulić.

Pročitajte još

POLICAJCI PREDSTAVILI SVOJE ZVANJE Dani otvorenih vrata u Pločama i Metkoviću

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist