Aktualno

SJEĆANJE NA MAESTRA Druga godina bez Đela Jusića

Prošle su dvije godine otkako nas je napustio veliki dubrovački skladatelj, gitarist, aranžer, dirigent, Đelo Jusić, za nas jednostavno – dundo Đelo.

Od ozbiljne, fascinantne, do zabavne i dječje glazbe – sve je to Đelo Jusić kroz svoj dugogodišnji vijek osmislio, napisao, predstavio, stvarao i poklanjao. Njegove pjesme pjevali su mnogi – Tereza Kesovija, Oliver Dragojević, Ibrica Jusić, Frano Lasić, Ivo Pattiera, Milo Hrnić… Pronoseći njegovo djelo na mnogim festivalima, domaćim i svjetskim scenama. Dovoljno se sjetiti ‘Dalmatinskog lera’, ‘La musica di notte’, ‘Starih ljubavi’, ‘Volim te budalo mala’. Ipak, njegove su dvije velike ljubavi ono po čemu ćemo ga uvijek pamtiti – Dubrovačke trubadure, koje utemeljuje 1961., otprilike u vrijeme kad počinje skladati, i koji su i dan danas jedna od naših najvećih vokalno instrumentalnih sastava. Druga velika ljubav su brojnim Dubrovčanima poznati dio djetinjstva; mali, ali veliki – Mali raspjevani Dubrovnik.

Među ostalim, u njegovom opsežnom životopisu saznat ćemo kako se njegov skladateljski rad proteže i na orkestralnu (suita Dubrovački kantuni), vokalno-instrumentalnu (oratorij De civitate libertatis veritas), scensku (mjuzikl Dundo Maroje), filmsku i televizijsku glazbu (Zlatna arena za glazbu u filmu Dubrovački suton, 1999.). Snimio je i nekoliko CD-a zajedno s dubrovačkim klapama Ragusa i Maestral. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja.

Njegove pjesme, njegovo muziciranje, i posebnost ostavili su neizbrisiv trag u kulturi i baštini. Njegova glazba sluša se diljem svijeta i pronosi neke od najljepših nota hrvatske glazbene scene. Svojim odlaskom ostavio je veliku prazninu u glazbenom svijetu i zadužio nas da njegujemo trajno sjećanje na glazbu koju nam je ostavio.

Pročitajte još

Trošak uvođenja eura bit će jednokratan. Cijene će rasti zbog zaokruživanja

Dulist

NIKOLINA TROJIĆ Kriza je gospodarstvo županije koštala 1,6 milijardi kuna

Dulist

PROSLAVA DANA POLICIJE Pavličević: Mjerilo našeg rada su sugrađani. Najvažnija je njihova sigurnost

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija