Aktualno

SJEĆANJE NA MAESTRA Đelo Jusić bi danas proslavio bi 84. rođendan

SJEĆANJE NA MAESTRA Đelo Jusić bi danas proslavio bi 84. rođendan

Veliki dubrovački skladatelj, gitarist, aranžer, dirigent, Đelo Jusić proslavio bi danas 84. rođendan. Oblikovao je prepoznatljive značajke u melodijskoj, harmonijskoj i stilskoj fakturi svojih skladbi. One pripadaju mediteranskome krugu hrvatske zabavne glazbe kojemu su dale vrijedan i specifičan doprinos (‘Jedan dan’, predstavnica na Eurosongu 1968., ‘Pusti da ti leut svira’, ‘Dalmatinski lero’, ‘La musica di notte’, ‘Dobro jutro, Margareta’, ‘Stare ljubavi’, ‘Znam da ima jedna staza’, ‘Sve se vraća, sve se plaća’, ‘Volim te budalo mala’).

Skladati je počeo šezdesetih godina prošlog stoljeća kad je utemeljio vokalno-instrumentalni sastav Dubrovački trubaduri s kojim je uspješno nastupao u domovini i inozemstvu. Osnivač je i dječjeg zbora Mali raspjevani Dubrovnik koji je obilježio 48. godišnjicu rada, kako stoji na stranicama Croatia Recordsa.

Osim za Croatia Records (tadašnji Jugoton) snimao je i za ugledne svjetske nakladnike te ostvario opus od 80 LP i 20 CD izdanja za koja je dobio desetak platinastih i zlatnih diskografskih priznanja. Od 1970. do 1975. bio je dopredsjednik Udruženja muzičkih radnika Hrvatske Croatia-Concert, a 1975. postaje njegovim predsjednikom. Od 1990. stalno boravi u Dubrovniku s kojim je podijelio najteže ratne godine, organizirajući prigodne i humanitarne koncerte.

Kao dirgent nastupao je na najpoznatijim koncertnim pozornicama, a njegov skladateljski rad proteže se i na orkestralnu (suita Dubrovački kantuni), vokalno-instrumentalnu (oratorij De civitate libertatis veritas), scensku (musical Dundo Maroje), filmsku i televizijsku glazbu (Zlatna arena za glazbu u filmu Dubrovački suton, 1999.). Snimio je i nekoliko CD-a s dubrovačkim klapama Ragusa i Maestral.

Dobitnik je nagrade Porin za životno djelo 2007. Njegova glazba sluša se diljem svijeta i pronosi neke od najljepših nota hrvatske glazbene scene, a svojim odlaskom ostavio je veliku prazninu u glazbenom svijetu.

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist