Kultura

SIMPOZIJ UZ VELIKI JUBILEJ IGARA Budućnost ambijentalne izvedbe

SIMPOZIJ UZ VELIKI JUBILEJ IGARA Budućnost ambijentalne izvedbe

Simpozij Budućnost ambijentalne izvedbe projekt je koji Dubrovačke ljetne igre organiziraju povodom 70. godišnjice svog istraživanja ambijentalnosti i site-specific izvedbi unutar dvogodišnjeg projekta pod naslovom Future Epics koji se bavi razvojem novih pristupa kulturnoj baštini, a podržan je od strane Europske komisije unutar programa Kreativna Europa – potprogram Kultura.

Simpozij će u tri dana trajanja, od 18. do 20. srpnja, na nekoliko lokacija okupiti relevantne europske i domaće umjetnike, znanstvenike i stručnjake s područja suvremene site-specific izvedbe, a poseban će naglasak biti stavljen na povijest dubrovačke ambijentalnosti, izazove festivalizacije i festivala unutar kulturnih destinacija te nove ambijentalnosti.

Intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski otvorit će trodnevni simpozij u palači u Ulici braće Andrijića u četvrtak, 18. srpnja u 10 sati, uvodnim izlaganjem, a uslijedit će razgovor s Paolom Magellijem, Ivicom Kunčevićem i Ivicom Prlenderom uz video prezentaciju o Dubrovniku kao idealnoj pozornici za scensko propitivanje klasika. Moderator razgovora na temu Povijest ambijentalnog kazališta u Dubrovniku: kultura kao pokretač razvoja grada je pomoćnik intendantice za dramski program Saša Božić. U umjetničkom dijelu programa prvog dana predstavit će se Bojan Gagić s interaktivnom zvučnom instalacijom Sretno mjesto u srednjovjekovnoj ljevaonici ispod Minčete u 20 sati.

Drugi dan počinje u 10 sati predavanjem dramaturga Rimini Protokolla i stručnjaka za izvedbene studije Imanuela Schippera na temu Građani na pozornici i kazalište kod kuće: o gradu kao izvedbi i suizvođačkoj publici u novijim predstavama Rimini Protokolla, a nastavit će se izlaganjem Baština i pokret koje će održati voditelj programa u francuskom Centre des monuments nationaux Simon Pons Rotbardt,. Večernji dio programa osmišljen je u čast velikom redatelju Georgiju Paru koji je na Dubrovačkim ljetnim igrama sedamdesetih režirao Život Eduarda II, kralja Engleske te Areteja i Kristofora Kolumba, tri predstave koje se mogu smatrati prekretnicom u povijesti teatra Igara, ali i suvremenog hrvatskog kazališta, barem kada je riječ o njegovim ambijentalnim promišljanjima i postignućima. Predstavljanje knjige urednika Hrvoja Ivankovića Grad-pozornica Georgija Para uz prikazivanje dokumentarnog filma Georgij Paro – Pospremanje scenaristice Lade Džidić Barić i redatelja Siniše Bajta, nastao u produkciji Hrvatske radiotelevizije, održat će se 19. srpnja s početkom u 21:30 sati u atriju palače Sponza.

Treći dan simpozija posvećen je glazbi na Igrama i baziran na razgovorima, komentarima, osvrtima i izvedbama iz arhiva Hrvatskog radija, a moderirat će ga muzikologinja Iva Lovrec Štefanović s početkom u 12 sati. Zvuk koji osvaja prostor i prostor koji pokorava zvuk – tema je koju će moderatorica otvoriti u razgovoru sadašnjih sudionika glazbene scene, uz natuknice iz arhivirane prošlosti, te otvaranje perspektiva novih obzora mogućnosti umjetničkih ostvarenja, budućih prostora, publike i glazbene izvedbe. Umjetnički program u večernjim će satima posljednjeg dana simpozija, 20. srpnja ponuditi čak dva događanja. Festivalskoj će se publici na tvrđavi Bokar u 20 sati zvučnom instalacijom predstaviti Hrvoje Hiršl, dok će se od 21:30 sati u Lućijevoj Libertini moći čuti kako Grad govori Držića uz Natašu Dangubić i Doris Šarić Kukuljica.

Vodeći partner projekta Future Epics je Fondacija Heartefact iz Beograda, dok su uz Igre, kao prvog suorganizatora, ostali partneri: Centar za izvedbene umjetnosti Vitlycke (Tanumshede, Švedska) te organizacija civilnog društva Tasca (Barcelona, Španjolska). Koproducent umjetničkog popratnog programa simpozija je Art radionica Lazareti i njihov program Grad je mrtav. Živio Grad! Dubrovačke ljetne igre zahvaljuju zakladi Caboga Stiftung na pomoći u realizaciji ovog programa.

Pročitajte još

[FOTO] Pogledate tko je sve uživao na tratamentu nakon ‘Umišljenog bolesnika’

Dulist

‘UMIŠLJENI BOLESNIK’ U KMD-u izveden posljednji premijerni naslov sezone

Dulist

KONCERT U CRKVI MALE BRAĆE Obilježeno 220 godina smrti Ivana Mane Jarnovića

Dulist