Crna kronika

Simović: Napokon malo bolje vijesti

Simović: Napokon malo bolje vijesti

Stanje na požarišima u Dubrovačko-neretvanskoj župaaniji danas je malo bolje, očekuje se kako će se tijekom dana riješiti Mokošica, a pokušat će se pod kontrolu staviti i zapadna strana u Neretvi.

– Napokon malo bolje vijesti – rekao nam je umornim glasom županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović, koji se zajedno s vatrogasnim snagama s vatrenom stihijom bori od noći 11. kolovoza, kada je buknuo prvi požar u Platu.

Kratko nas je izvijestio kako je požar poviše Mokošice zaustavljen, te se nada kako će se isti tijekom današnjeg dana i riješiti. Ovaj je požar, podsjetimo, buknuo 12. kolovoza oko 15:20 sati.

Također, danas se nešto lakše diše i na području Komina – Kule Norinske gdje se vatrogasci s podivljalom vatrenom stiihijom bore još od 11. kolovoza od 8.30 sati. Problem i dalje predstavlja zapadna strana požarišta, premo Momićima gdje je kritično bilo jučer.

– Stanje na području Komin – Kula norinska je bolje. Sad smo sve snage preusmjerili na zapadnu stranu prema Momićima, te ćemo pokušati to danas riješiti, ali ovdje je veliki problem jak masestral koji zapuše u popodnevnim staima – kratak je bio Stjepan Simović, kojemu uza sve napore koje je uložio u zadnja tri i pol dana na požarištima diljem Županije, trebamo zahvaliti i na ažurnom obavještavanju javnosti.

Sinooć je održana i treća po redu sjednica Stožera za zaštitu i spašavanje DNŽ s koje je poručeno kako je na požarištu na području Kule Norinske tijekom ponedjeljka stanje bilo teško na predjelu naselja Momići gdje se vatra ozbiljno približila stambenim objektima. Međutim, brzom intervencijom zemaljskih i zračnih protupožarnih snaga kuće su obranjene. 

Požarište je, rečeno je dalje, trenutačno osigurano vatrogasnom opremom i potrebnim brojem gasitelja koji su na opožarenom području dežurali cijelu noć.

Zapovjednik protupožarnih namjenski organiziranih snaga oružanih snaga Republike Hrvatske general Mate Obradović, u dogovoru s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem, procijenio je da više ne postoji potreba za djelovanjem zračnih snaga te su protupožarni zrakoplovi napustili područje požarišta.

Tucaković je kazao da će se i dalje nastaviti s koordinacijom djelovanja vatrogasnih snaga, a nakon obilaska terena, u dogovoru sa Simovićem, odlučeno je o smanjenju broja gasitelja. Opskrba električnom energijom na području doline Neretve odvijala se bez poteškoća, izuzev kratkih perioda isključenja visokonaponskog dalekovoda za vrijeme djelovanja zračnih snaga.

Cestovni promet teče neometano uz povećan oprez radi prometovanja vatrogasnih vozila. Prema procjeni iz Hrvatskih šuma ukupna opožarena površina je oko 1100 hektara, od čega je oko 120 hektara borove šume.

Pročitajte još

TUŽNA VIJEST Preminula je cijenjena arhitektica Olivera Bravačić

Dulist

Napustio nas je Ivo Jelić, jedan od osnivača dubrovačkog HDZ-a

Dulist

[VIDEO] Pogledajte trenutke požara na Postiri. Sreća da nitko nije stradao

Dulist