Aktualno

SILVIO NARDELLI S optimizmom gledam na 2021. Nadam se i da će turistička sezona biti bolja

SILVIO NARDELLI S optimizmom gledam na 2021. Nadam se i da će turistička sezona biti bolja

Pandemija koronavirusa utjecala je i na funckioniranje općina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Ipak, unatoč svim izazovima, i u 2020. uspjeli su realizirati planirane projekte. Načelnik Župe dubrovačke Silvio Nardelli istaknuo je kako su uz manja smanjenja uspjeli realizirati najvažnije stavke proračuna te osigurati neometan rad Općine. Prvotni proračun Župe dubrovačke za 2020. bio je planiran u iznosu od 67 milijuna kuna te će on u konačnici biti realiziran s iznosom od 60 milijuna kuna.

— Tijekom godine proveli smo nekoliko rebalansa proračuna. Najveću izgubljenu dobit od šest milijuna kuna zabilježili smo na stavci poreza na dohodak. Manji smo prihod imali po pitanju koncesija na pomorskom dobru, zakupa javnih površina i poslovnih prostora. Prihodi od imovine bili su manji za 50 posto
od planiranih jer smo tijekom godine donosili mjere pomoći poduzetnicima koje su se odnosile na neplaćanje najma javnih površina i smanjeno plaćanje u određenim dijelovima godine – istaknuo je načelnik Nardelli.

Produljen rok za Groblje Dubac

Što se tiče realiziranih investicija, Općina je kroz dodatak ugovoru produljila rok izvođenja izgranje prve etape groblja Dubac. Riječ je o 19 milijuna kuna osiguranih u suradnji s Gradom Dubrovnikom. Investicija je dijelom prebačena u sljedeću godinu kako bi je se lakše isfinanciralo.

— Morali smo u ovoj godini odustati od sportskog igrališta na Brašini u vrijednosti od preko dva milijuna kuna. Odustali smo i od manjih projekata poput izrade projektne dokumentacije za buduću komunalnu lučicu Srebreno što smo trebli odraditi sa Županijskom lučkom upravom. Bila je planirana i izgradnja svjetionika na tri lokacije na području Lučke uprave, ali smo morali odustati zbog nemogućnosti zajedničkog financiranja. Ostale aktivnosti planirane proračunom uspješno su ostvarene. Ne možemo govoriti o nekim velikim rezovima. Najvažnije nam je uredno funkioniranje općine, naša dva komunalna društva, Dječjeg vrtića Župa dubrovačka koji je unaprijeđen zahvaljujući EU sredstvima, zatim financiranje DVD-a Župa dubrovačka te donacija udrugama u sportu i kulturi. Imamo i jako dobro razrađen program socijalne skrbi kojeg smo i povećali te smo donijeli mjere pomoći ljudima koji su usred koronakrize ostali bez posla. Nastavili smo i sa stipendiranjem preko 80 učenika i studenata, sufinanciranjem javnog gradskog prijevoza učenicima i umirovljenicima kao i financiranje prijevoza studentima koji se školuju izvan Dubrovnika – naglasio je načelnik Nardelli.

Rebalans u siječnju

Što se tiče 2021., istaknuo je načelnik, nedavno je usvojen proračun u visini od 48 milijuna kuna, ali već će se u siječnju napraviti rebalans s obzirom da je Općina od Vlade dobila beskamatnu pozajmicu u iznosu od 4,2 milijuna kuna na ime zgubljene dobiti.

— Očekujem da ćemo kroz taj rebalans uz već postojeće aktivnosti uvrstiti i nove. Od važnijih projekata u 2021. u planu je izgradnja kanalizacijske mreže Čibača za što su osigurana sredstva za prvu fazu izgradnje, a osiguran je i novac za početak druge faze. Osigurana su i sredstva za čitavu projektnu dokumentaciju za ovaj projekt. Očekujem da ćemo realizirati i igralište na Brašini. Osigurana su sredstva za ulaganje u Put Pera Kojakovića, Ante Starčevića, radimo sa Županijskom upravom za ceste rekonstrukciju ceste od mosta rijeke Tarante, a planiramo i dionicu između Poslovne zone i Čelopeka. Osigurali smo sredstva za redovno funkcioniranje svih udruga u sportu i kulturi. Općina će bez značajnih poteškoća nastaviti s radom po pitanju uređenja komunalne infrastrukture, socijalne skrbi i rada svih vezanih društava. Svi se nadamo da će sljedeća turistička sezona biti bolja i da će se proračun bolje puniti. S optimizmom očekujemo nešto bolju godinu – zaključio je načelnik Nardelli.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 30. prosinca 2020.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist