Županija

SILVIO NARDELLI I dalje želimo biti domaćin Dana hrvatskog turizma, ali to ovisi o financijama

Otvaranjem granica turisti iz Nje­mačke, Austrije i Slovenije te ostalih zemalja počeli su dolaziti na područje naše župa­nije. Ipak, brojke dolazaka i noćenja nisu ni blizu onima u istom razdoblju protekle godine, kako na dubrovačkom području tako i u Župi dubrovačkoj. S načelnikom Silviom Nardellijem razgovarali smo o trenutnim turističkim prilikama u ovoj općini kao i Danima hrvatskog turizma za koje se upravo Župa dubrovačka prijavila na javni poziv za domaćina ove važne turističke manifestacije. Međutim, ista­knuo je Nardelli, sve je još uvijek vrlo upitno, a ponajviše ovisi o otvaranju kapaciteta te financijskim obvezama koje bi Župi domaćinstvo ove manife­stacije donijelo.

— Mi smo se kandidirali na natječaj Ministarstva turizma i Hrvatske turi­stičke zajednice, međutim, sve je to bilo prije početka krize s koronaviru­som. Za sada je još uvijek neizvjesno što će se s Danima hrvatskog turizma uopće dogoditi i koje će biti naše obveze s obzirom na stanje po pita­nju otvaranja hotela. Što se tiče ugostiteljskih objekata, većina ih je otvorena. Međutim, nika­kvu povratnu informaciju Ministarstva turizma ili Hrvatske turističke zajed­nice još uvijek nemamo. Sve su opcije još uvijek otvorene – govori nam načel­nik Silvio Nardelli podsjećajući kako je važan segment natječaja za domaćina Dana hrvatskog turizma upravo bio onaj dostatnih kapaciteta u kojima bi mogli odsjesti gosti završne svečane večeri ove manifestacije.

‘Župa ipak ne odustaje’

Konkretno, sukladno natječaju, radi se o mogućnost organizacije skupa za 1.500 sudionika, zatim osiguravanja smještajnih kapaciteta u vidu tisuću soba u hotelima kategorije tri, četiri ili pet zvjezdica, potom adekvatnog pro­stora koji omogućava televizijski pri­jenos završne večeri kapaciteta 1.200 sjedećih mjesta kao i četiri dvorane za sastanke, od kojih jedna kapaciteta najmanje 150 mjesta u kino postavu, a
ostale dvorane kapaciteta 20 do 50 sjedećih mjesta u kino postavu. Pitanje je hoće li Župa dubrovačka, ali i ostali gradovi i općine koji su se prijavili za domaćinstvo Dana hrvatskog turizma uspjeti udovoljiti ovim kriterijima jed­nako kao što su to realno mogli prije krize uzrokovane koronavirusom. Ipak, unatoč trenutnoj neizvjesnosti i poteš­koćama, načelnik Silvio Nardelli ističe kako Župa dubrovačka nije odustala od kandidature, ali da će morati dobro raz­misliti o kriterijima koje budu morali zadovoljiti. ­

‘Sve ovisi o financijama’

— Naša je želja bila da u sklopu 100. godina turizma u Župi budemo doma­ćin Dana hrvatskog turizma. Obavili smo sve razgovore, ali u ovoj je situa­ciji pitanje što uopće napraviti i hoće li se ova manifestacija uopće organizi­rati. Sebi postavljamo pitanje financij­ske prirode organizacije ovih Dana u Župi dubrovačkoj. Pitanje je koje bi bile naše obveze oko organizacije, u smislu koliki bi dio financirala Općina, ali i Turistička zajednica Župe dubrovačke. O financijama ovisi hoćemo li i dalje biti zainteresirani biti domaćin Dana hrvatskog turizma. Turistička zajed­nica je u jednoj nezavidnoj situaciji s obzirom da nemaju prihode te da je ite­kako umanjeno plaćanje boravišne pri­stojbe koja je zasigurno najveća stavka na prihodovnoj strani TZ-a – rekao nam je načelnik Nardelli.

Dani hrvatskog turizma u Župi dubrovačkoj trebali bi biti središnji događaj velike proslave 100. godina turizma u ovoj općini, međutim, s obzi­rom na situaciju uzrokovanu korona­virusom, ova obljetnica bit će pro­slavljena znatno skromnije pa tako i planirano Župsko ljeto.

— Budući da je novonastala situacija uzrokovana koronavirusom lančano zahvatila cijelo gospodarstvo pa tako i turistički sektor, i budući da nam dik­tira način i organizaciju ne samo posla nego i života, u ovom trenutku moramo misliti na zdravlje slijedeći upute odgo­vornih. Sredstva su nam trenutno vrlo ograničena pa nam cijela organizacija Župskog ljeta ovisi o tome i upravo zbog velike obljetnice, proslave 100 godina organiziranog turizma u Župi dubrovačkoj, nam posebno teško pada ova situacija. Obljetnicu ćemo obilježiti vrlo skromno, shodno situaciji koja nas je pogodila, a sve druge planove pre­bacujemo za vrijeme bez restrikcija – odgovorili su nam iz župske Turističke zajednice.

ŠTO ĆE BITI S DANIMA HRVATSKOG TURIZMA?

‘Sve ovisi o epidemiološkoj situaciji’

Provjerili smo s Hrvatskom turističkom zajednicom hoće li doći do kakvih prilagodbi oko organizacije Dana hrvat­skog turizma ili će se možda provesti novi natječaj za domaćinstvo s obzirom da je zbog koronavirusa situacija s uvjetima određenih natječajem promijenjena.

— Hrvatska turistička zajednica 27. veljače 2020. objavila je Javni poziv za podnošenje prijave za izbor domaćina manifestacije Dani hrvatskog turizma 2020., a koji je bio otvoren do 16. ožujka 2020. godine. S obzirom na cjelo­kupnu situaciju izazvanu globalnom pandemijom koro­navirusa, konačna odluka o odabiru domaćina još uvijek nije donesena, a u tijeku su i razmatranja oko koncepta i sadržaja ovogodišnjeg izdanja manifestacije. Organi­zacija i održavanje Dana hrvatskog turizma ovisit će o epidemiološkoj situaciji te ćemo javnost pravodobno informirati o svim novostima vezanih uz održavanje ovog tradicionalnog godišnjeg susreta hrvatskih turi­stičkih djelatnika – odgovorili su nam iz odnosa s jav­nošću Hrvatske turističke zajednice.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 17. lipnja 2020.

Pročitajte još

Dobroslavić na sastanku župana o regionalnom razvoju

Dulist

ZNANJEM DO EU FONDOVA Dunea u Veneciji predstavila projekt TAKE IT SLOW

Dulist

U NAŠOJ ŽUPANIJI Trajno sklonište za žrtve nasilja ‘Josipov dom’ gotovo do kolovoza 2023.

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija