Hrvatska

Sigurni smo, čuvamo okoliš i nema gužvi. Evo zašto još je Hrvatska ‘naj’!

Dubrovački zalazak sunca

Hrvatska je po kvaliteti života u ovu godinu ušla na 19. mjestu od ukupno 56 svjetskih zemalja koje su obrađene u najvećoj globalnoj internetskoj bazi podataka o gradovima i državama diljem svijeta, zvanoj Numbeo.

Index kvalitete života procjenjuje se uz pomoć empirijske formule koja uzima u obzir kupovnu moć, zagađenje, klimu, cijene nekretnina u odnosu na dohodak, indeks potrošačkih cijena, sigurnost, zdravstvo te vrijeme provedeno na putu do posla i natrag, prenosi Poslovni.

Najkvalitetniji život imaju, prema Numbeu, Švicarci, a slijede ih Danci i Novozelanđani. Ispred Hrvatske je na toj listi 13 europskih zemalja, među ostalim i Slovenija koja je na 17. mjestu.

Živimo kvalitetnije od Iraca, Čeha, Belgijanaca, Talijana… Susjedi iz BiH su na 31. mjestu, Mađarska je na 35., a Srbija na 37. mjestu tog indexa.

Hrvatska je relativno dobro 19. mjesto zauzela ponajprije zbog visoke razine sigurnosti (12. mjesto), očuvanja okoliša (11. mjesto), ugodne klime (9. mjesto) i zbog nevelikih prometnih gužvi (11. mjesto). No kad je u pitanju novac, tu ne stojimo tako dobro pa je prema kupovnoj moći Hrvatska tek na 38. mjestu.

Ostale zanimljive podatke iz svjetskog indexa možete pročitati ovdje.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist