Županija

Sigurna kuća ‘Josipov dom’ moći će primiti osam osoba, a na raspolaganju će im biti stručno osoblje Caritasa

Sigurna kuća 'Josipov dom' moći će primiti osam osoba, a na raspolaganju će im biti stručno osoblje Caritasa

Dubrovačko-neretvanska županija će uskoro dobiti dugoočekivanu sigurnu kuću za žrtve obiteljskog nasilja ‘Josipov dom’. Nositelj projekta je ova lokalna samouprava, a uz potporu Caritasa dubrovačke biskupije kao partnera te Regionalne agencije DUNEA kao stručne pomoći u provedbi. Tim povodom u ponedjeljak je potpisan Sporazuma o partnerstvu između navedenih institucija prilikom čega je župan Nikola Dobroslavić podsjetio kako je naša županija bila je jedna od šest hrvatskih u kojima nije bilo sigurne kuće, no kontinuirano se radilo te se radi na osiguravanju prvo privremenog, a sada i trajnog rješenja.

– Projekt je pokrenut odlukom Vlade Republike Hrvatske da svaka županija mora imati sklonište za žrtve nasilja u obitelji. Mi smo prihvatili tu inicijativu. Kao prvi korak organizirali smo se u suradnji s Caritasom Dubrovačke biskupije. Uredili smo privremeno sklonište koje se nažalost koristi. Nakon tog prijavili smo se za natječaj za stalno rješenje koje je prema svim standardima RH – objasnio je Dobroslavić.

Ravnateljica dubrovačkog Caritasa Sanja Šanje naglasila kako je realizacija projekta predviđena kroz 30 mjeseci te očekuju da će se ti rokovi ispoštovati.

– Važan dio poslanja Crkve je briga za najslabije, u ovom slučaju za žrtve od nasilja. Crkva to većinom radi preko Caritasa. Od prošle godine u lipnju, imamo osigurano privremeno sklonište za žrtve nasilja, a kroz ovaj projekt će se osigurati stalni. Taj smještaj do sada je bio kapaciteta četiri osobe te će ubuduće biti za osam. Također, svi koji su radili kroz volontiranje u privremenom skloništu će biti zaposleni u Josipovom domu. Pored socijalnog radnika, domaćice koja će se brinuti 24 sata o njihovoj sigurnosti, prostor će biti pokriven sa svom zaštitom koja je dozvoljena zakonom – dodala je.

Na zaživljavanju ‘Josipovog doma’ sudjelovat će i stručno osoblje Centara za socijalnu skrb s područja županije.

– Naš zadatak je više logističke prirode, a to je da tehnički osiguramo edukacije koje će biti konkretno međusektorska te će u nju biit uključeno 20 stručnjaka – pravosuđe, policija i socijalna skrb te obrazovanje i odgoj. Bit će četiri modula u dva dana te se druge edukacije tiču sustava socijalne skrbi. Naprije će bit po pet modula u dva dana i bit će jedan modul od četiri dana gdje će imati psihološko savjetovanje i komunikacijske vještine. To je ukratko što ćemo raditi – kazao je ravnatelj metkovskog Centra za socijalnu skrb Metković, Vatroslav Vugdelija.

Prvi korak pri zaštiti osoba od nasilja, napomenuo je još jednom Vugdelija, je odvojiti žrtvu od nasilnika te dati im podršku zbog čega je, kaže, sretan naziv ‘Josipov dom’ jer je sv. Josip prema biblijskoj tradiciji zaštitnik obitelji.

– Koliko god je važno zaštiti žrtve, jako je važno i stručnjake koje rade s njima. Mi se s nasiljem svakodnevno susrećemo. Nitko ne vidi posao koji je zaista težak. Moje iskustvo i iskustvo kelga je da ne hodamo mirno gradom, biramo ulice i mjesta te nam je strah neugodnosti i nasilja. Redovito nam se prijeti medijima. Inače, živimo u vremenu povišenih tonova i najlakše je krivca pronaći među ljudima koji pomažu žrtvama nasilja – poručio je.

Podsjetimo, projekt se 85 posto financira iz Europskog socijalnog fonda i 15 posto iz nacionalnih sredstava Republike Hrvatske je 11,696.487,54 kuna, a završetak je planiran u srpnju 2023. godine.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist