Zanimljivosti

SEZONA JE TREŠANJA Izuzetno nutritivno i ljekovito voće

PLACA TRESNJE03

Trešnje su izuzetno nutritivne, posjeduju tiamin, riboflavin i vitamin B6 koji su od vitalne važnosti za metabolizam. Osim toga, u svakom plodu ima oko 10 posto vode te celuloze, pektina, karotina, vitamina C. 100 grama trešanja ima samo 60 kalorija, stoga su idealne za neki međuobrok. Tamniju crvenu nijansu imaju radi antocijanina, antioksidansa jakih protuupalnih svojstava. Studije otkrivaju da je 20 trešanja bolje od jednog aspirina, piše 24sata.

Liječnici ih preporučuju i radi flavonoida koji su prirodna protuupalna sredstva koja ublažavaju simptome alergija i astme te ujedno jačaju kolagen. To je protein ključan za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva.Jedna od studija dokazala je i kako sok od trešanja može ublažiti bolove u mišićima nakon treninga.
Istraživanje objavljeno u časopisu Arthritis & Rheumatism, provedeno na 633 osobe oboljele od gihta, pokazalo je da dvodnevna konzumacija trešanja smanjuje rizik od pojave gihta za 35 posto.Ujedno sadrže melatonin, hormon koji pomaže u regulaciji sna, stoga konzumacija trešanja može poboljšati kvalitetu sna i pomoći kod nesanice.

Imaju i kalij koji može pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, regulaciji krvnog tlaka, srčanih otkucaja i električne aktivnosti u srcu. Možemo ih konzumirati svježe ili zamrznute, njima ukrasiti sladoled, ubaciti ih u kolače, torte, biskvite itd.

Pročitajte još

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist

LOKRUM – naša oaza mira!

Dulist

Novi zanimljivi tjedan u CDMO-u!

Dulist