Kultura

SESTRE BUKOVAC Njihov opus ne treba ostati na razini kurioziteta

Izložba sestara Bukovac

U Galeriji Dulčić Masle Pulitika, u četvrtak večer otvorena je izložba pod nazivom ‘Sestre Bukovac’.  Predstavljeni su radovi Ivanke Bukovac Javorsky i Jelice Bukovac Radoslavljević, kćeri čuvenog slikara Vlaha Bukovca.

Izložbu su otvorile ravnateljica Umjetničke galerije Dubrovnik, Vesna Delić Gozze i viša kustosica Rozana Vojvoda.
– Ivanka i Jelica Bukovac, autorice su koje su zorni primjer da je u sredini koja je kreativno poticajna lako započeti sličnim karakterom rada, ali je pored istaknutog predstavnika iste struke, u ovom slučaju Vlaha Bukovca, teže je održati se i biti na istoj ili višoj zavidnoj razini umjetničkog dosega rekla je Delić Gozze te nadodala kako ova izložba zahvaljujući autorici ovog projekta ima i kulturološko značenje kao skretanje pažnje na neka stilski i slikarski zanemarena imena kao što je Jeličino i Ivankino.

Slike su posudile obitelji, privatni kolekcionari i bez njihove pomoći i susretljivosti ove izložbe ne bi bilo.
– Ivanka i Jelica Bukovac su prvenstveno školovane slikarice, to što su kćeri Vlaha Bukovca je zapravo dvosjekli mač,  bez obzira što njemu duguju svoju naobrazbu, ta usporedba uvijek ide na njihovu štetu. Nikad se ne ističe da su one bile prve žene slikarice na Akademiji likovnih umjetnosti u Pragu, i da su zaista bile talentirane, nije to bio samo kuriozitet. No, ipak se nisu mogle osloboditi toga nasljeđa, i smatram da su u određenim segmentima ostvarile dosta zanimljive slike, rekla je Vojvoda.

– Izložba je na neki način kritički osvrt na njihovo stvaralaštvo jer je zadnja izložba bila prije skoro 50 godina, također u organizaciji Umjetničke galerije Dubrovnik pod nazivom ‘Slikarska porodica Bukovac’ gdje je obuhvaćeno stvaralaštvo od Vlaha Bukovca, zatim Jelice i Ivanke, a isto tako i Jeličine kćeri Jelice ‘Lele’ tako da se cijeli jedan raspon pokazao.

Ovo je prvi korak, osobito što se tiče Ivankinih interijera, a zatim slijedi i daljne istraživanje jer njihov opus ne bi trebao ostati na razini kurioziteta, samo kao Bukovčeve kćeri, već ih se treba vrednovati zaključuje autorica projekta.

Izložba ostaje otvorena do 16. ožujka ove godine, a sudeći po večerašnjoj posjećenosti biti će uspješna.

Pročitajte još

PRIRODOSLOVNI MUZEJ DUBROVNIK izložba Plankton- divovi u kapljici vode ove subote

Dulist

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA U GALERIJI Plesni performans Zrinke Užbinec

Dulist

DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Sutra nastupa prva violina Bečke filharmonije te nagrađivana violistica

Dulist