Sport

Šest dana, gotovo 160 utakmica, 800 natjecatelja – sve je to jubilarni ‘Tomo tournament’

Šest dana, gotovo 160 utakmica i više od 800 natjecatelja – impresivne su brojke koje se odnose na ovogodišnji deseti, jubilarni Tomo tournament. Na bazenu u Gružu se, naime, od 19. do 24. travnja, održava međunarodni vaterpolski turnir za djecu, koji će okupiti čak 52 ekipe iz 12 zemalja.
Ne treba zaboraviti kako se ovogodišnji ‘Tomo’ održava nakon dvije godine prisilne pauze uzrokovane pandemijom virusa COVID-19. Stoga ne treba niti čuditi veliki interes kojega je ovogodišnji turnir pobudio kod natjecatelja, budući da je odaziv nikad veći. Broju natjecatelja svakako treba pridodati i roditelje koji dolaze u pratnji svoje djece pa se sadašnje procjene kreću na ukupno 1400 ljudi koji će kroz sedam dana zbog ovog velikog natejcateljskog događaja boraviti u našem gradu.

Više o svemu smo porazgovarali sa Srđanom Gavarnićem, predsjednikom organizacijskog odbora turnira.

-Ove godine je odaziv nikad veći! Očito je da su se i djeca i roditelji zaželjeli turnira nakon dvije godine prisilne pauze – govori za DuList Srđan Gavranić. Velikom odazivu svjedoči i činjenica kako su se prijave za turnir morale zatvoriti još u siječnju, prije Feste sv. Vlaha. Tako će ove godine izostati neki stalni sudionici turnira jer su jednostavno zakasnili sa svojim prijavama.
-Ove godine, osim već ustaljenih kategorija za dječake do 12 i do 14 godina, prvi put imamo i turnir za djevojčice do 15 godina – posebno je istaknuo Gavranić.
Iznio je i jednu zanimljivost koja svjedoči o veličini i značaju ovog vaterpolskog turnira za djecu. Naime, na Paraolimpijskim igrama koje su se u veljači ove godine odigrale u Pekingu okupilo se oko 600 natjecatelja, dok će ih Tomo u našem gradu okupiti za trećinu više, odnosno njih više od 800.
-Moram ovom prigodom zahvaliti svima koji su prepoznali ovaj projekt i svima koji su pomogli da se on održi i da, nadamo se, bude uspješan kao i svake godine dosad – rekao nam je Gavranić.
Prva utakmica na gruškom se bazenu igra u utorak, 19. travnja s početkom u 14 sati. Idući dana natjecanje počinje u 8 ujutro te traje sve do 21 sat, osim u četvrtak kada je zakazano svečano otvaranje turnira. Gavranić poziva sve da dođu na bazen u četvrtak u 21 sat kako bi svojim prisustvom obogatili svečanost otvaranja jer, bit će to i ove godine spektakl igre svjetlosti i sjene.
-Vjerujem da će svi uživati u svjetlosnim efektima – dodao je.
‘Tomu’ svakako ide na ruku i ukidanje epidemioloških mjera, čemu su se, govori nam Gavranić, nekako potajno i nadali kad su krenuli s organiziranjem turnira.
-Naručili smo ukidanje mjera – našalio se Gavranić na našu konstataciju kako im je to sasvim sigurno dobrodošlo.
-U trenutku kad smo se odlučili održati turnir nekako smo priželjkivali da bi se krajem travnja mjere mogle i ukinuti i to se dogodilo. Međutim, kako tad tako i danas strepimo za sigurnost djece, jer nam je najvažnije da su sva djeca budu zdrava. Ipak je ovdje riječ o velikom broju sudionika. Stoga ćemo se nastojati pridržavati epidemioloških mjera, iako su one ukinute – govori nam Gavranić.
Ovogodišnji je turnir donio još jednu novost. Ždrijeb je, naime, održan, uz live streaming putem službene stranice turnira i YouTube kanala, a sve se može pratiti i na društvenim mrežama.
Finalni dan za djevojčice održava se u subotu, 23. travnja. Za treće mjesto igra se u 19:30, dok je finale na rasporedu u 20:30 sati. Finala za dječake su u nedjelju.

Dodajmo i to kako Tomo tournament nije samo bazen, lopta i utakmica. To je mjesto novih poznanstava, jačanja natjecateljskog duha, međusobnog uvažavanja i tolerancije. Tomo tournament neslužbeno je svjetsko prvenstvo za djecu koje će u šest dana u Gradu okupiti preko 800 natjecatelja. U svjetskim razmjerima veličinom mali Dubrovnik, poznati svjetski vaterpolski centar, makar nakratko, za vrijeme trajanja turnira postat će za mnoge centar svijeta.
Svi natjecateljima želimo uspjeh, a posebno našim mladićima i djevojčicama iz redova dubrovačkog Juga!

Pročitajte još

Ratko Galjer potpredsjednik Mediteranskog badmintonskog saveza

Dulist

Petra Đurković prva judo majstorica u povijesti Konavala

Dulist

JUG PRUŽIO DOBAR OTPOR Žuvela zabio tri, Joković dva pogotka

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija