GradPolitika

SDP-OVCI O SLUČAJU ŠIŠA “Upozoravali smo na nezakonitost, a to je sad i potvrđeno”

SDP-OVCI O SLUČAJU ŠIŠA “Upozoravali smo na nezakonitost, a to je sad i potvrđeno”

Presuda Upravnog suda potvrdila je ono što smo mi u SDP-u još 2012. godine tvrdili, a to je da je odluka Gradskog vijeća o izboru novog ravnatelja u DSO nezakonita, baš kao i ravnatelja Umjetničke galerije, a što je potvrđeno i presudom iz 2014. godine – izjavio je šef dubrovačkih SDP-ovaca Mladen Gojun na konferenciji za medije sazvanoj na temu presude u sporu Pera Šiše protiv Gradskog vijeća.

-U siječnju nam se ponovila nezakonita situacija, kada Gradsko vijeće nije imenovalo Đivu Galov za ravnateljicu Kinematografa, što pokazuje da dosadašnja nezakonita imenovanja i njeno neimenovanje potvrđuju kako se ne poštuje Zakon o upravljanju javnim ustanovama u kulturi, prema kojem Upravno vijeće predlaže, stručna i kulturna vijeća daju tek mišljenja, a Gradsko vijeće imenuje – rekao je Gojun.

-Naravno da Gradsko vijeće može odlučiti drukčije od prijedloga Upravnog vijeća, ali je uvijek bilo pravilo da se prijedlog prihvaća. Takvu odluku donio je i Gradski odbor SDP-a 2009. godine, dok smo imali većinu u Gradskom vijeću s HNS-om, HSU-om, HSLS-om i Nezavisnom listom Pera Vićana. Nažalost, i SDP je tada sudjelovao u donošenju takve odluke, iako smo upozoravali čelnike gradske organizacije i naše vijećnike o tome– istaknuo je Gojun.

– Ne treba bježati od toga da su sva imenovanja u upravna vijeća i nadzorne odbore politička. Ali, iako politika odlučuje, moraju se poštovati zakoni. U ovim slučajevima gradski vijećnici koji su izabrali upravna vijeća ne uvažavaju mišljenje tih upravnih vijeća – smatra Gojun. Po Gojunu, Odbor za izbor i imenovanja trebao je tek utvrditi zakonitost procedure, a zbog politike i interesa to se nije dogodilo.
-Treba poštovati upravna vijeća, ali svi znamo da u politici postoje osobni interesi.

Podpredsjednica Gradske organizacije SDP-a Dubrovnik i predsjednica Upravnog vijeća DSO-a 2012. godine Marita Kisić Kamić kazala je kako je ‘Gradsko vijeće od sebe napravilo poligon za obračunavanje s kulturnom baštinom Grada’.
-Nijedan ravnatelj, bez obzira na rad i stručnost, nije aboliran od strane pojedinih vijećnika koji smatraju da su Bogom dani i da mogu brisati i po svojoj volji pisati kulturnu sudbinu i budućnost grada – izjavila je Kisić Kamić.

-Nije bitno što ste, tko ste, koliko znate. Bitno je jeste li u shemi pojedinaca i sudjelujete li u podjeli fotelja. Ukoliko ste član političke opcije morate poštovati odluke i najvećeg tijela stranke. Upravo u tom dijelu tadašnja predsjednica GO SDP Dubrovnik nije poštivala odluku Gradskog odbora o prihvaćanju prijedloga Upravnog vijeća, čiji su članovi ujedno i članovi SDP-a, koje je imenovalo to isto Gradsko vijeće na prijedlog te iste GO SDP Dubrovnik – istaknula je Kisić Kamić, zaključivši:
-Oni koji se lažno predstavljaju kao SDP-ovci, brže iz stranke i pođu!

-Upravna vijeća upravljaju ustanovama u političkom smislu. Kao tadašnja predsjecnia UV DSO-a u umjetnički dio nisam željela ulaziti, ali u poslovni dio jesam. Po meni, najbolje bi bilo kad bi upravna vijeća i nadzorni odbori bili ukinuti jer političari koji su ih postavili od njih čine marionete. A samo čine trošak ustanovama, jer naknade idu iz Proračuna Grada Dubrovnika – smatra Kisić Kamić.

-Sve posljedice ovih presuda snosit će građani. Za očekivati je pokretanje privatne parnice, a od tih solada se možda mogao izgraditi dječji vrtić. Gradski vijećnici bi osim primanja naknade morali snositi i političku i financijsku odgovornost – mišljenja je Kisić Kamić.

Na novinarski upit Mladen Gojun je potvrdio kako i danas stoji pri ranije iznesenom stavu kako je u nezakonitom izboru ravnatelja ustanova u kulturi bila riječ o političkoj trgovini između Pera Vićana i Olge Muratti.

Pročitajte još

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist