Politika

SAVJETNIK PREDSJEDNIKA JULIJE DOMAC ‘Pravi dobitnik rata u Ukrajini je SAD’

SAVJETNIK PREDSJEDNIKA JULIJE DOMAC 'Pravi dobitnik rata u Ukrajini je SAD'

Posebni savjetnik predsjednika RH za energetiku i krizu Julije Domac gostovao je na N1 televiziji gdje je istaknuo kako su mnogi stručnjaci godinama upozoravali kako je ovisnost o ruskom plinu opasna.
– Cijela Europa živjela je u iluziji da je energija tržišna kategorija i da se svi držimo pravila. Energija je strateška kategorija – naglasio je Domac, a prenosi Index.

– Svako nadomještavanje ruskog plina bit će skupo. Cijena će rasti, mogla bi i do neslućenih visina – do 2000 eura po kubičnom metru. To uzrokuje veliku inflaciju, probleme u poljoprivredi… – također je naglasio te dodatno istaknuo kako treba razviti obnovljive izvore energije, za što će trebati vremena. Problem je i s naftom.

– Rusija je veliki proizvođač nafte, a zbog sankcija se ona ne prodaje. Cijela priča oko energetike je geopolitička i na nju se može utjecati. U ovoj priči SAD dobro zarađuje. Priča je izrazito politička – rekao je dodavši da ćemo tek vidjeti što će biti jer je trenutno teško bilo što prognozirati.

– Jedini pravi financijski dobitnik rata je SAD. Europa je podcijenila priču, oslonila se na dogovore – podcrtava Domac. Više pročitajte ovdje.

Photo by Bermix Studio on Unsplash

Pročitajte još

[FOTO] DOSTA JE! Na prosvjedu u Zagrebu i dubrovačka oporba

Dulist

OBNOVA ZGRADE SABORA Zastupnici sele u vojarnu Petar Zrinski!

Dulist

MARO KRISTIĆ Je li moguće da nitko ne vodi računa o tome kako strani radnici utječu na našu sadašnjost i budućnost?

Dulist