Aktualno

SAVJETI ‘Isključite uređaje iz struje i uštedite i više od 100 kuna mjesečno’

SAVJETI 'Isključite uređaje iz struje i uštedite i više od 100 kuna mjesečno'
dav

Visoke cijene električne energije i kriza koja je pogodila cijeli svijet pa tako i Hrvatsku poticaj su za razmišljanje o štednji. Većina vjerojatno nije ni svjesna svakodnevnih propusta na kojima bi se, jednom kad se prestanu događati, mogao uštedjeti novac. Takav je slučaj i s uređajima koji ostaju uključeni u struju nakon prestanka korištenja i na taj način povećavaju njezinu potrošnju. Ako se uzmu u obzir sljedeći savjeti stručnjaka, na računima bi se mogao naći nešto manji iznos.

-Kad je uključen u struju, uređaj troši i ako je ugašen i ništa ne radi. Električna energija i tada kroz njega prolazi, povećavajući tako vašu potrošnju i račune. Kako biste ih smanjili, izvucite utičnicu uređaja i tako zaustavite protok električne energije – upozorila je stručnjakinja Natalia Lachim za Metro.

Punjači, televizor, kuhalo za vodu, igrače konzole i budilice primjeri su uređaja koji ne moraju uvijek biti uključeni u struju, posebice ako se ne koriste, stoga je na svakom od njih moguće uštedjeti više od 100 kuna mjesečno.

Na uređajima poput hladnjaka/zamrzivača koji pak moraju uvijek biti uključeni u struju može se uštedjeti tako da ih se redovito održava. Potrebno ih je čistiti izvana, da prašina ne dospije u unutarnji dio i tako poremeti rad hladnjaka, te iznutra bacanjem hrane kojoj je istekao rok kako motor ne bi morao davati maksimum održavajući hranu hladnom odnosno zamrznutom.

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist