Aktualno

[NAKON SMRTI KRALJICE] Svi detalji ‘Operacije Londonski most’

[NAKON SMRTI KRALJICE] Svi detalji 'Operacije Londonski most'

U 97. godini preminula je kraljica Elizabeta II., najdugovječnija britanska vladarica. Umrla je uz članove obitelji u dvorcu Balmoral, svom domu u Škotskoj. Pokrenuta je, stoga, ‘Operacija Londonski most’ – detaljno razrađena procedura koja se treba provoditi nakon kraljičine smrti. Ukratko vam donosimo dio tog plana.

Prvih 10 dana nakon smrti kraljice Elizabete obilježit će preuzimanje prijestolja novog britanskog monarha, kralja Charlesa. Nasljednik krune trebao bi krenuti u turneju po Velikoj Britaniji koja će trajati sve do kraljičinog pogreba i preuzimanja dužnosti kralja – izvjestio je t-portal. hr.

Predviđen je, naravno, i krizni plan za slučaj problema u javnom prijevozu zbog velikog broja ljudi koji bi mogli stići u London kako bi odali počast kraljici.

Prema ‘Operaciji Londonski most’ premijerka Liz Truss prva se obratila javnosti povodom smrti kraljice Elizabete. Misa zadušnica na kojoj će prisustvovati premijerka i viši ministri trebala bi se održati ‘spontano’.

Na drušvenim medijima kraljevske obitelji i državnih tijela već su usvojena pravila Operacije. Ona nalažu da na internetskoj stranici kraljevske obitelji treba biti crna pozadina s kratkom izjavom o kraljičinoj smrti. Na društvenim mrežama državnih tijela nalazi se crni transparent, a na profilnim fotografijama moraju se nalaziti grbovi odgovarajućih institucija vlasti.

-Komentiranje i dijeljenje sadržaja te objavljivanje novog – objasnio je t-portal. hr – nisu dozvoljeni osim ako to nije hitno ili u slučaju da tako što odobri šef komunikacija središnje vlade.

Desetog dana u Westminsterskoj opatiji održat će se sprovod kraljice Elizabete. Istog dana u podne predviđena je dvominutna šutnja u Velikoj Britaniji, a bit će organizirane i povorke u Londonu i Windsoru. Misa će se slaviti u kapeli svetog Jurja u dvorcu Windsor, a na istom će mjestu, u kapeli kralja Georga VI., biti pokopana kraljica.

Brojne osobe iz javnog života oprostile su se od kraljice, među njima i Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica i to riječima: Otišla je Žena, Majka, Kraljica.

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist