Aktualno

SASTANAK S UGOSTITELJIMA Tko je začepio kanalizaciju, tko ima višak stolova, a tko uzeo mito?

SASTANAK S UGOSTITELJIMA Tko je začepio kanalizaciju, tko ima višak stolova, a tko uzeo mito?

Grad želi s vama postići partnerski odnos, ostavimo prošlost prošlosti – ponavljao je poput mantre tijekom sastanka povodom početka turističke sezone s dubrovačkim ugostiteljima gradonačelnik Mato Franković u srijedu popodne u gradskoj vijećnici.

Naime, sastanak je poslužio za izmjenu mišljenja. Gradonačelnik je ugostiteljima predstavio svoju viziju, a ugostitelji su potom nizali prigovore, ali i predlagali rješenja.

-Ide nam dobro, ali želimo da tako bude idućih petnaest godina. Zato želimo izbjeći negativnosti. Povukli smo niz opravdanih i nužnih poteza kako bismo relaksirali povijesnu jezgru, u kojoj je najveći pritisak na javne površine. Moramo i želimo postaviti šine suradnje i obostranog zadovoljstva. Negdje će Grad biti zakinut, a negdje vi – istaknuo je Franković, dodavši kako očekuje novu rekordnu sezonu, ali i postavio pitanje koliko Dubrovnik može podnijeti.

-Postigli smo izvrstan dogovor s kruzerašima. Imamo još devet problematičnih dana i tražimo rješenje u suradnji s kruzerašima otvarajući druge termine. Očekivanu razinu postići ćemo u 2019. godini, jer želimo da Dubrovnik bude grad održivog turizma – rekao je Franković.

-Dijelu ugostitelja je novom odlukom smanjen broj stolova, ali bili smo oprezni. Nismo išli u drastična smanjenja, gledali smo propusnost ulice. Postoji puno nepravdi, ali nije ih moguće odmah ispraviti. Važno je da se držite onog što piše u ugovoru. Bit ćemo potpuno restriktivni ako budete koristili više ‘kvadrata’. Nema zaštićenih, ali vas u ničemu nećemo zakinuti. Budite vjerodostojni svog potpisa, a mićemo se držati naših obveza – istaknuo je Franković, koji je potvrdio da ostaje pri odluci da se glazba na otvorenim površinama smije izvoditi do 23.30 sati. Nakon toga glazba se gasi, ali gosti ostaju do kraja radnog vremena. Neki su ugostitelji po tom pitanju imali problem s policijom, koja je na pogrešan način shvatila gradsku odluku pa ‘rastjerivala’ goste u 23.30 sati.

Kontaktirat ću načelnika policije – odgovorio je gradonačelnik te naglasio:

-Reda mora biti. U ovom gradu žive ljudi. Trebamo naći kompromis. Nema idealnog rješenja jer će se uvijek netko žaliti. Nađimo zlatnu sredinu – dodao je Franković, istaknuvši kako je nove ugovore potpisalo 150 ugostitelja, a njih još deset to još nije učinilo.

-Nemojte nas dovodit u situaciju da vam moramo ‘skidati’ stolove. Ne želimo to, ali hoćemo. Ključ uspjeha grada nije u ljepoti, već u kvaliteti usluge. Nas ocjenjuju preko vas, a mi vam želimo visoke ocjene, a ne otpad i smrad – istaknuo je Franković.

Tijekom rasprave saznali smo kako ugostiteljima nije dozvoljeno na zakupljenoj površini postavljati arle sa cvijećem, ali smiju unutar odobrenih površina razmještati odobreni broj stolova kako im odgovara poslovanju. Neki su predložili da se iznajmljivačima i ugostiteljima u povijesnoj jezgri dostave ‘do not flush’ liste (s popisom svega što se ne smije bacati u wc školjku). Ugostitelji su, istaknuto je, već umorni od brojnih izmjena odluka na gradskim vijećima, a smatraju da su gradski komunalni redari najslabija karika u sustavu, do kojih je često teško doći, a ne odnose se prema svima isto. Šef komunalnih redara Pero Šimunović nije se složio s takvom konstatacijom.

-Komunalni redari, njih osam, rade u dvije smjene uz stanku od 15 do 18 sati jer nas nema dovoljno. Najslabija karika su oni koji stvaraju problem, a imamo sjajnu suradnju sa Čistoćom – odgovorio je Šimunović, a gradonačelnik nadodao kako će se zaposliti još redara.

-Nisu redari svemogući, mogu pogriješiti. Možda nekog vole više ili manje, ali mi inzistiramo da im svi budu jednaki. Prvi kojem jedan ugostitelj bude ‘jednakiji’ od drugog, bit će u problemima. Pomozite nam. To nije cinkanje, nego pravda i jednakost. Prijavite takvog redara meni. Ime, prezime i događaj. Pero i ja ćemo to riješiti – istaknuo je Franković.

-Dva restorana imaju trideset stolova viška svaku večer, a mene kaznite radi dvije stolice? – zapitao je ugostitelj Stijepo Šanje šefa gradskih komunalnih redara Pera Šimunovića, na što je Franković odgovorio kako dobro zna priče ugostitelja ‘koliko, što, kako i kome’, očito aludirajući na mito.

-Mali je ovo grad, sve znamo. Prvi koji vam uzme jednu jedinu lipu glavu ću mu otkinut, neće mu trebat doći doma. Neće se nitko bogatiti na vašim leđima. Krvi ću se napiti onome tko vam uzme kunu. Dosta je bilo toga. Vi znate tko je uzeo i kome ste dali – uvjeravao je ugostitelje Franković.

Na sastanku je ugostiteljima predstavljen projekt sanacije kanalizacije ispod Straduna te nove zakonske odredbe o gospodarenju otpadom. Zaključeno je kako su najveći krivci neodgovorni pojedinci, bilo da je riječ o ugostiteljima, iznajmljivačima ili stanovnicima povijesne jezgre.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist