Zanimljivosti

ŠARENA ZIMA U UVALI Polaznici učili o bioplastici, zavirili i u mobilni planetarij

rtadionice bioplastike

U sklopu programa Šarena zima u Uvali ove subote su gostujući predavači iz Instituta poduzetničkog obrazovanja i inovacija održali radionicu pripreme bioplastike od biorazgradivih sastojaka. Polaznici radionice prvo su naučili, ali i pokazali svoje znanje o plastici i njezinom recikliranju. Imali su priliku isprobati specijalizirani bicikl pomoću kojeg se usitnjavaju plastični čepovi, koji se kasnije koriste za izradu predmeta od reciklirane plastike.

Zatim su se upustili u postupak izrade bioplastike, gdje su sve sastojke morali pažljivo dodavati prema uputama voditelja radionice. Koristili su škrob, glicerin, destiliranu vodu, alkoholni ocat i boju po želji i sve su to zagrijavali uz stalno miješanje kako bi na kraju dobili bioplastiku koju su izlili u kalupe i ponijeli sa sobom.

Iz udruge FabLab Hrvatska i IPOI-a u nedjelju su otvorili mobilni planetarij, u kojem je polaznicima prikazano zviježđe iznad Uvale te su pritom naučili sve o Sunčevom sustavu i nastanku Zemlje i čovjeka, navode iz Zajednice tehničke kulture Dubrovnik.

Foto Zajednica tehničke kulture Dubrovnik

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1944. Rođen dugogodišnji glumac KMD-a Krunoslav Šarić

Dulist

Nacionalni park Mljet uveo eko boxove za sve posjetitelje u svrhu očuvanja prirode i okoliša

Dulist

VELIKO POSTIGNUĆE ‘Ekonomska misao i praksa’ već treću godinu zaredom u ovome bilježi rast

Dulist