Aktualno

Sanaderu smanjena zatvorska kazna

Ivo Sanader

Ivo Sanader osuđen je na osam i pol godina zatvora te je time postao prvi osuđeni bivši premijer i ratni profiter u Hrvatskoj.

Sanader u roku od 15 dana u državni proračun mora uplatiti 3,6 milijuna kuna, u kom iznosu mu je blokirana imovina, te troškove sudskog postupka, dok Dioki Holding Roberta Ježića mora uplatiti pet milijuna eura. USKOK je tražio 15 godina zatvora za bivšeg premijera, a prvostupanjskom presudom Sanader je bio osuđen na deset, tri i pol godine za Hypo i sedam i pol godina za Inu-MOL. Sada je dobio šest i pol godina za Inu-MOL i tri godine za Hypo, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od osam i pol godina zatvora.

U slučaju Hypo kao zamjenik ministra vanjskih poslova Sanader je primio proviziju od Hypo banke u iznosu od 3,6 milijuna kuna, dok je u slučaju Ina-MOL kao predsjednik Vlade primio mito od deset milijuna eura u zamjenu za upravljačka prava Ine predana MOL-u.

Pravomoćna presuda za Inu-MOL izazvat će tektonske poremećaje u odnosima između Hrvatske i MOL-a, te iako utvrđenja kaznenih sudaca nisu obvezujuća za arbitražu, definitivno će se o kriminalnoj pozadini dioničarskog ugovora morati voditi računa, piše Vecernji.hr

Pravomoćna presuda koju su donijeli suci Zdenko Konjić te Dražen Tripalo i Marin Mrčela velika je profesionalna satisfakcija prvostupanjskom sudskom vijeću kojim je predsjedao sudac Ivan Turudić, a članice su bile sutkinje Dušanka Zastavniković-Duplančić i Ivana Čalić. Međutim, pravomoćna presuda najveći je uspjeh sadašnje čelnice USKOK-a Tamare Laptoš (Hypo) te Vanje Marušić (Ina-MOL), kao i sadašnjeg prvog čovjeka DORH-a Dinka Cvitana i bivšeg državnog odvjetnika RH Mladena Bajića.

Pročitajte još

Idu li studij i sport ruku pod ruku? Saznajte od vrhunskih dubrovačkih sportaša!

Dulist

DIVNA VIJEST Osnovna škola Montovjerna nosit će ime Luko Paljetak

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist