Kultura

SAN IVANJSKE NOĆI Filip Krenus postao je najbolji prijatelj Shakespearea

SAN IVANJSKE NOĆI Filip Krenus postao je najbolji prijatelj Shakespearea

Hrvatski glumac s londonskom adresom Filip Krenus zasigurno je osoba koja je posljednjih godina najuže povezana s djelom Shakespearea u Hrvatskoj.

Ovaj talentirani glumac i ovog će ljeta zaigrati na petom jubilarnom Midsummer Scene festivalu koji se na Lovrjencu igra od 20. lipnja do 5. srpnja. Filip u predstavi San ivanjske noći igra Vratila koji, pomalo cinično, dobacuje Titaniji da razum i ljubav nikako ne prijateljuju i da je prava šteta što ih dosad nitko nije pomirio. Ljubav – roditeljska, romantična ili strast prema svom radu – glavni je pokretač svega. Filipa kroz život vode upravo osjećaji, pa je tako bilo i prilikom prvog posjeta Dubrovniku 1994. kada se na prvi pogled zaljubio u Grad i Lovrjenac. Upravo je tada znao da će jednog dana zaigrati na ovoj pozornici i to u djelu najdražeg autora.

Filip je u mlađim danima preselio u London gdje biva usko vezan uz djelo najpopularnijeg engleskog književnika. Prvi profesionalni angažman nakon završenog studija glume bio mu je u Rikardu III. Nakon toga je za istog redatelja nastupio i u Macbethu. Zaigrao je u Romeu i Juliji u kazalištu Globe. Uživa u klasičnim komadima i osim Shakespearea, zaigrao je i u engleskim komedijama iz sedamnaestog i osamnaestog stoljeća. Uz glumu, na Midsummer Scene festivalu Filip se nalazi i u ulozi koproducenta.

– Kazališni projekti često su pitanje pravoga trenutka. Kada je riječ o Midsummer Scene festivalu, taj se trenutak dogodio kad sam upoznao Dariju Mikulandru i Jelenu Maržić koje su razmišljale o međunarodnom projektu upravo kad sam u Dubrovnik poslao ponudu za postavljanju engleske produkcije koja bi bila posebno postavljena za Lovrjenac. Shakespeare je stoga bio prirodni izbor za tu pozornicu koja se i zbog svog oblika, akustike i atmosfere katkad naziva kamenim Globeom. Ova pozornica već ima veliku šekspirijansku tradiciju, a upravo su klasični tekstovi najbolja poveznica Dubrovnika i Londona. Shakespeare nam otvara put prema domaćoj i inozemnoj publici! – govori Filip Krenus.

San ivanjske noći najpopularnija je predstava Midsummer Scene festivala za koju se traži ulaznica više. Vrhunska produkcija u spoju s ljepotom i ambijentom Lovrjenca daju posebnu čar. Petu jubilarnu sezonu ovaj festival, koji se igra na engleskom jeziku i daje predstave Shakespearea, dočekuje više nego spreman. Samo otvaranje ove je godine pripalo inozemnim gostovanjima koja će zasigurno podići interes za festivalom.

– Organizacija svakog festivala veliki je logistički izazov jer pokusi započinju u Londonu, a nakon toga glumački postav i dio kreativnog tima selimo u Dubrovnik. Svake godine postavljamo glavnu predstavu na Lovrjencu, a povodom petogodišnjice festivala prvi put na festival dolaze gostujuće predstave. To će ove godine biti Henrik V. – čovjek i vladar u režiji Philipa Parra čime i započinjemo suradnju s Mrežom europskih šekspirijanskih festivala te H(2)O – predstava iz Poljske koja se bavi odnosom Hamleta i Ofelije. Hamlet i San ivanjske noći dva su komada koja i za Dubrovnik i naš festival imaju veliko značenje i stoga mi je drago što ćemo oboje imati na našu obljetnicu – zaključio je Filip Krenus.

Festival nastavlja suradnju s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom kao i onu s Domom Marina Držića kroz program Držić meets Shakespeare. Pokreće se također nova suradnja s Umjetničkom galerijom Dubrovnik. Festival Midsummer Scene je projekt Grada Dubrovnika i TZ Grada Dubrovnika, a u produkciji Brilliant Events Dubrovnik i Honey-tongued Theatre Productions Ltd. London.

Pročitajte još

Ivo Orešković predstavlja knjigu o Crvenom križu Dubrovnik u Domovinskom ratu

Dulist

LEROVO ‘ČITANJE GRADA’ Bilješke dubrovačkog vlastelina Toma Basiljevića

Dulist

U KNEŽEVOM DVORU Promocija albuma Bonačić/Corvino/Lipić

Dulist