Zanimljivosti

SALOČA OD ZRCALA Ovaj utorak poslušajte predavanje ‘Božić-sveto i svjetovno’

U okviru Dubrovačkog zimskog festivala, Dubrovačke knjižnice organiziraju predavanje dr. sc. Nikoline Hazdovac Bajić na temu “Božić – sveto i svjetovno” koje će se održati u utorak, 20. prosinca s početkom u 18 sati u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad (Od puča 6).
Proslava čudesnog rođenja Isusa Krista, koja čini vjersku srž blagdana Božića, u snažnom je kontrastu s njegovom materijalističkom prirodom u suvremenom svijetu. Napetost između dvije različite vrste obreda – jednog duhovnog, a drugog materijalnog, čini tek jedan od paradoksa vezanih uz ovaj blagdan. Naime, unatoč povezanosti s konzumerističkom i potrošačkom kulturom, Božić je također sinonim za toplinu doma, zajedništvo obitelji i nesebično darivanje, bilo onima koji su nam bliski ili onima koji nisu toliko sretni kao mi.
Drugim riječima, potrošnjom i konzumerizmom u velikom dijelu upravlja ideja o drugima. Uza sve to i unatoč svojoj omiljenosti i popularnosti (i izvan kršćanskog svijeta), Božić je i najkritiziraniji blagdan.
Premda su raniji sociolozi religije vidjeli blagdane kao sveto vrijeme koje je jasno ograničeno od onog profanog, suvremena shvaćanja ukazuju da su granice svetog i svjetovnog uvelike porozne. To je osobito vidljivo u današnjem načinu shvaćanja i proslave Božića. Može li se on ipak još uvijek smatrati primarno vjerskim blagdanom, je li „materijalizam“ istisnuo „vjeru“ ili je ona iskoračila u svjetovno i implicitno je prisutna i dalje? Kakva je povijest Božića općenito? Kako se on kod nas slavio i koliko smo se mi udaljili od tradicije i je li sve uopće tako crno-bijelo? Predavanje „Božić – sveto i svjetovno“ bavi se ovim pitanjima, navode iz Dubrovačkih knjižnica.

Pročitajte još

SLAVNA PROŠLOST REPUBLIKE Na današnji dan Dubrovčani odlučili: Ukida se ropstvo!

Dulist

Na WhatsAppu odsad možete slati poruke samima sebi

Dulist

USUSRET FESTI Ne propustite slatke i slane radionice u DEŠI

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija