Aktualno

Šalja nezakonito do 100 tisuća kuna?

Šalja nezakonito do 100 tisuća kuna?

Je li zamjenik gradonačelnika Grada Dubrovnika i SDP-ov kandidat na predstojećim lokalnim izborima za gradonačelnika, Niko Šalja u sukobu sa Zakonom?

Naime, uz svoju dužnosničku plaću zamjenika gradonačelnika Niko Šalja prima i naknade za rad u dva gradska tijela, čime se, prema tumačenju naših pravnika, nalazi u direktnom sukobu interesa budući da lokalnim dužnosnicima po zakonu nije dozvoljeno primanje naknada za rad u povjerenstvima i vijećima.
 
Protupravno stjecanje imovinske koristi?
 
Šalja će, tako, na isteku mandata od četiri godine primiti više od 100 tisuća kuna neto naknade iz dva odbora koje nije prijavio u imovinskoj kartici pod ostalim prihodima. Ti njegovi prihodi tek se spominju na samom kraju imovinske kartice u rubrici ‘napomena’ gdje istodobno izjavljuje kako je saborskom Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa uputio pitanje o zakonitosti tih prihoda.

Naime, Šalja u svojoj imovinskoj kartici pod rubrikom ‘podaci o drugim poslovima dužnosnika’ navodi članstvo u upravnom tijelu Luke Dubrovnik, gdje od 1. rujna 2009. bez primanja obnavlja dužnost predsjednika. Pritom ‘zaboravlja’ u istoj rubrici navesti i članstvo u Vijeću za dodjelu koncesijskih odobrenja Grada Dubrovnika i Povjerenstvu za nadzor kredita Svjetske banke u gradskom poduzeću Libertas Dubrovnik d.o.o. Te dvije funkcije, igrom slučaja, obavlja uz mjesečnu naknadu.

Sve je ovo lako provjerljivo uvidom u Šaljinu imovinsku karticu, a koja je objavljena i javno dostupna na internetskoj stranici sukobinteresa.hr, u kojoj  je zadnja bitna promjena zabilježena 4. listopada 2012. godine, tek nekoliko dana nakon objave njegove kandidature za gradonačelnika Dubrovnika.

U svojoj imovinskoj kartici zamjenik gradonačelnika Šalja prijavio je dužnosničku plaću u godišnjem neto iznosu od 185.869,20 kuna (mjesečno 15.489,10 kuna). Međutim, tek u ‘napomeni’ imovinske kartice Šalja navodi još dva dodatna prihoda. Prvi je 15 tisuća kuna godišnje za članstvo u Vijeću za dodjelu koncesijskih odobrenja Grada Dubrovnika, a drugi 12 tisuća kuna godišnje za članstvo u Povjerenstvu za nadzor kredita Svjetske banke u gradskom poduzeću Libertas Dubrovnik d.o.o..

Dodajući u napomeni kako je za navedene dodatne prihode Povjerenstvu uputio zahtjev za obrazloženjem, ali do sada nije dobio odgovor, Šalja valjda misli da je ‘oprao ruke’ i pred Zakonom i pred Povjerenstvom kojeg postavlja njegova, SDP-ova vladajuća koalicija. A ono što je zaista nevjerojatno jest činjenica kako Šalja nije imao strpljenja čekati na mišljenje Povjerenstva, već je svaki mjesec nastavio primati sporne naknade koje mu ukupno na godišnjoj razini uz dužnosničku plaću donose i dodatan prihod od čak 27 tisuća kuna godišnje, odnosno 108 tisuća kuna u četiri godine! Neto.
 
16 mjeseci šutnje
 
Kako su nam potvrdili iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, SDP-ov kandidat za gradonačelnika Niko Šalja svoj je zahtjev poslao 22. srpnja 2011. godine. Dakle, dvije godine nakon što je koalicija SDP/HNS preuzela vlast u Gradu. Preciznije, 16 mjeseci nakon što ga je Gradsko vijeće kao predstavnika Grada Dubrovnika imenovalo za člana Vijeća za izdavanje koncesijskih odobrenja. Dakle, Šalja je već primio 16 naknada u dva gradska tijela pa se tek onda ‘sjetio’ provjeriti pripadaju li mu one po Zakonu, odnosno prima li novac protuzakonito.

Kako je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa sve donedavno imalo problema s konstituiranjem, a nova predsjednica izabrana tek krajem siječnja, rečeno nam je kako će se tek ovog tjedna pristupiti rješavanju prvi zahtjevi. Pritom nije poznato kad će na red doći Šaljin ‘slučaj’.

Što na sve navedeno kaže zamjenik gradonačelnika Niko Šalja, po čemu smatra da nije u sukobu interesa te što o tome kažu iz Gradske uprave pročitajte u novom broju tjednika duList koji se od srijede nalazi u prodaji.

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist