Aktualno

Salahudin Muslić: Meni je zemlja ostala u jednom komadu, a oni su dobili put

Salahudin Muslić Pero Vićan Groblje Dubac

Općinsko vijeće Župe dubrovačke je jednoglasnim usvajanjem Sporazuma sa Salahudinom Muslićem, ali i ugovorima o kupoprodaji zemljišta te za zamjenu nekretnina riješilo dugogodišnju agoniju s otkupom zemljišta za buduće groblje i pristupnu cestu na Dupcu.

Dogovorom s Muslićem Župa dubrovačka postala je vlasnikom čak 110 tisuća ‘kvadrata’ zemljišta u obuhvatu groblja i pristupne ceste.
Cijelu kronologiju događanja na Vijeću je iznio načelnik Silvio Nardelli.

– Svima je poznato kako općina nekoliko godina nije bila u mogućnosti otkupiti zemljište za pristupnu cestu i sam obuhvat groblja. U više navrata smo razgovarali s gospodinom Salahudinom Muslićem te njegovim opunomoćenikom Perom Vićanom na nizu sastanaka u cilju rješavanja ove problematike. Cijena, koja je temeljena na procjeni sudskog vješataka, od 207 kuna nikad nije bila sporna. Moram naglasiti kako Općina nije u zakonskoj mogućnosti kupiti bilo kakvo zemljište van obuhvata groblja i ceste, i od nikoga nismo otkupljivali zemljište van obuhvata, pa ni ovaj put kad je u pitanju Salahudin Muslić. Isti su nam kriteriji bili cijelo ovo vrijeme. Možda bih i ja kao vlasnik inzistirao na otkupu cjelokupnog zemljišta, ali to nismo mogli ni sukladno zakonu, niti nam to treba. Gospodin Salahudin Muslić vlasnik je značajnog zemljišta u obuhvatu i groblja i pristupne ceste, ali i zemljišta puno istočnije od planiranog groblja – istaknuo je Nardelli dodavši kako će se Sporazum te kupoprodaja realizirati tek kad sve bude prihvaćeno na Gradskom vijeću Grada Dubrovnika, kako bi Općina imala garanciju da će grad Dubrovnik to i platiti budući da su sredstva rezervirana putem kredita HABOR-a.

Objasnio je i kako je Salahudin Muslić tražio svojevrsne garancije u smislu da će se pristupna cesta moći koristiti kao javna površina, odnosno kao javno dobro.
– On, naime, želi da na buduću pristupnu cestu, koja će dijelom prolaziti i kroz njegovo zemljište, ostvari pravo služnosti i prolaza u korist svojih čestica zemljišta, odnosno da ima garanciju da će preko te javne površine imati pristup svojim česticama – rekao je Nardelli.

Jednako tako izvršena je zamjena nekretnina na način da će Općina Salahudinu Musliću za ‘retaje’ zemljišta, koji su i bili sporni, dati česticu zemljišta koje predstavlja brdsku stazu i koja u jednom svom dijelu više neće biti javno dobro.
Zamjenom nekretnina Muslić zapravo objedinjuje svoje čestice zemlje, nema presijecanja pješačkom komunikacijom koja je dijelila njegovo zemljište. Jedini uvjet stavljen pred Muslića, rečeno je na Vijeću, jest povlačenje tužbe u postupku izvlaštenja koje se vodi pred Upravnim sudom u Splitu.

Nardelli je naglasio kako Općina ima svu potrebnu dokumentaciju i za pristupnu cestu i za groblje, no još nije riješeno svo potrebno zemljište. Općina Župa dubrovačka Muslićevo zemljište otkupit će po cijeni od 207 kuna za metar četvorni, jednako kao što je to slučaj i s ostalim vlasnicima. Ostalo je neriješeno još nešto manjih parcela, čiji vlasnici ne žive u Hrvatskoj, ali i taj problem se pomalo rješava.

Zadovoljan je i Muslić.
– Zadovoljan sam. Moram se zahvaliti Đuru Lonzi koji je pokrenuo rješavanje problematike. On je prvi dan tražio da vidi tko je Salahudin Muslić, tko to ne želi prodati zemlju. A ja je prodajem od prvog dana. Nitko me nije kontaktirao dok nije došao DuList i vašom objavom je pala fama da nije stvar u neprodaji nego u politici. Bilo je stotinu prijedloga dok nismo došli do ovoga. Sad je meni zemlja ostala u jednom komadu, oni su dobili put i svi su zadovoljni. Vuci siti, koze na broju. Ali kad ima volje sve se riješi – izjavio je Salahudin Muslić.

Pročitajte još

GRAĐANI OPTIMISTIČNI Bolja financijska situacija nego lani, ipak nije vrijeme za kupnju stana ili automobila

Dulist

[VIDEO/FOTO] Dirljiva humanitarna akcija za Roka uz stihove vječnog Luka Paljetka

Dulist

JAVNA TRIBINA ‘FREKVENCIJA I EKRANI’ Poznati novinari dijele iskustva iz svoje struke

Dulist