Aktualno

S tržišta se povlači lijek za olakšavanje disanja

S tržišta se povlači lijek za olakšavanje disanja

PLIVA povlači seriju lijeka Salbutamol zbog sumnje u neispravnost proizvoda.

-PLIVA Hrvatska d.o.o., u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode, provodi preventivno povlačenje serija lijeka Salbutamol Pliva 5 mg/ml otopina za atomizator zbog sumnje u neispravnost u kakvoći proizvoda. Preporučuje se da pacijenti lijek vrate u ljekarnu i obrate se svojem liječniku radi nastavka terapije, prenosi se na Indexu.

Salbutamol Pliva otopina za atomizator koristi se za olakšanje teških simptoma stezanja u prsima, piskanja pri disanju i kašlja, primjerice u osoba s astmom i nekim drugim oboljenjima dišnih putova. S tržišta se povlače sljedeće serije predmetnog lijeka: 15015321, 15000522, 15018422, 15036222 i 15036322.

IUako je moguća neispravnost u kakvoći primijećena samo u pojedinim pakiranjima prilikom provjere dugoročnog stabiliteta, predostrožnosti radi PLIVA Hrvatska d.o.o. poziva sve pacijente koji koriste Salbutamol Pliva 5 mg/ml otopina za atomizator da lijek prestanu koristiti, da ga vrate u ljekarnu i obrate se svom liječniku radi prilagodbe daljnje terapije.

Na hrvatskom tržištu nema drugih dostupnih lijekova istog sastava i načina primjene, no dostupan je lijek s istom djelatnom tvari (salbutamol) u drugom farmaceutskom obliku (primjerice Ventolin®). Primjerenost korištenja navedenog lijeka za svakog bolesnika treba procijeniti nadležni liječnik. Pacijenti koji su prethodno koristili ovaj lijek nemaju razloga za zabrinutost.

-Od kada su spomenute serije proizvoda prisutne na hrvatskom tržištu nije bilo prigovora na kakvoću proizvoda, niti prijave neočekivanih događaja prilikom uzimanja lijeka. U slučaju da su pacijentima potrebne dodatne informacije vezane uz prilagodbu terapije, mogu konzultirati nadležnog liječnika ili ljekarnika. PLIVA radi na tome da u ljekarnama što je prije moguće budu dostupne nove serije lijeka Salbutamol Pliva 5 mg/ml otopina za atomizator – stoji u priopćenju.

Pročitajte još

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

U PROGRAMU DOMOVINSKOG POKRETA Revizija Dubrovačkih ljetnih igara

Ivana Mijić Vulinović