Zanimljivosti

S NESTRPLJENJEM ČEKAMO 1047. FESTU Pogledajte kako je ona izgledala prije 10 godišta

Pasalo je deset godišta otkako je Festa dragog nam svetog starca uvrštena na Listu UNESCO-ve nematerijalne baštine. Tog 2. veljače 2009. proglas sv. Vlaha na skalinima Parčeva hrama pročitao je dubrovački biskup mons. Želimir Puljić, a svjetovni domaćini Feste bili su Antun Soko i Marko Stjepović.

Mnoštvo čeljadi u narodnim nošnjama našega kraja poklonilo se i prinijelo darove Zaštitniku čiji stijeg se zavijorio na Orlandovom stupu. Sutradan đusto u 10 ura ispred katedrale Gospe Velike priređeno je svečano euharistijsko slavlje kojeg je predvodio, onda glavni tajnik biskupske sinode u Vatikanu, mons. Nikola Eterović. Nakon, kako toka, praćena pjevom gradskih kampanela ulice je išarala živopisna povorka barjaka u kojoj su nošene moći sveca i dragocjena pelenica Malog Isusa koja se iz katedralne riznice iznosi jednom godišnje na proslavu blagdana nebeskog nam zagovornika.

Kako je njegova festa proslavljena onda prisjetili smo se bogatom fotogalerijom. Živio sv. Vlaho!

Pročitajte još

U svim poštanskim uredima od 1. prosinca dostupne eurokovanice

Dulist

Danas je Svjetski dan kućnih ljubimaca!

Dulist

[FOTOGRAFIJA TJEDNA] Sve što vinu treba

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija