Aktualno

Ruski tajkun kupuje tvrtke iz Hrvatske, glavna meta Kupari!

Milanović u Kuparima

Sergej Gljadelkin trebao bi biti posljednji spas za posrnulu građevinsku tvrtku Hidroelektra niskogradnja.

Taj ruski poslovni čovjek, koji je prije sedam mjeseci postao većinski vlasnik Instituta IGH, jedini je u ovom trenutku koji može i želi pomoći toj kompaniji koja je u predstečajnoj nagodbi, a njezinih 900 zaposlenika već mjesecima nije dobilo plaću. Istodobno s kupnjom te tvrtke, Gljadelkin se snažno pozicionira u hrvatskom građevinskom biznisu.

O Gljadelkinu se kod nas zna vrlo malo. U Hrvatsku je došao prije deset godina i ubrzo dobio državljanstvo. Stigao je kad je imao 33 godine i već je tada u ruskim građevinskim vodama slovio kao poznati poslovni čovjek. U taj je posao, naime, krenuo u dobi od 23 godine i fokusirao se na razvoj, vođenje i gradnju investicijskih projekata. Danas se može podičiti s dva milijuna četvornih metara sagrađenih rezidencijalnih i poslovnih objekata.

Nekoliko mjeseci nakon dolaska u Hrvatsku kupio je tvrtku Ruski Titan građenje. Osnovna djelatnost tvrtke je investiranje i projektni menadžment u sektoru graditeljstva i turizma. Posebni naglasak dan je na jadransku obalu i područje Zagreba. Prema podacima s internetske stranice tvrtke, u vrijeme Gljedelkinova vođenja tvrtke, Titan građenje je završilo gradnju stambeno-poslovnog prostora u zapadnom dijelu Zagreba. Titan građenje 2011. prodao je Grigoriju Edelu, Konstantinu Edelu i Olegu Sološčanskom.

Prema dosad objavljenim podacima, za kupnju IGH se zainteresirao kada je saznao za projekt Radeljković koji je ta tvrtka pokrenula u Dubrovniku. Riječ je o gradnji luksuznog stambeno-poslovnog kompleksa na 48.000 četvornih metara. No, nije samo ušao u projekt u Dubrovniku, već je odlučio postati većinski vlasnik cijelog IGH, koji je tada bio u velikim problemima i u predstečajnoj nagodbi.

Gljadelkinovi suradnici tvrde kako je njegova procjena bila da se radi o tvrtki s visokokvalificiranim i stručnim kadrom u smislu projektiranja, nadzora, gradnje i vođenja građevinskih projekata, koja ima veliki potencijal i mogućnost za širenje djelatnosti te prisutnost na inozemnim tržištima.

Postavši većinski vlasnik u IGH, Gljadelkin se ne zaustavlja. Uz tvrtku za projektiranje i nadzor, u svom hrvatskom portfelju želi imati i građevinsku tvrtku. Na taj način može klijentima ponuditi cjelokupni asortiman usluga – od projektiranja do građenja. To je ono što je svih ovih godina nedostajalo Institutu IGH. Gljadelkin je ponovno pronašao tvrtku kojoj je prijetio stečaj. Hidroelektra niskogradnja praktički je na koljenima. Ono što je, uz radnike, najvrednije u toj tvrtki jesu njezine reference. Hidroelektra ima sve potrebne reference za gradnju objekata u cestogradnji, za gradnju plinovoda, stambenih zgrada, hidroelektrana, nuklearnih elektrana, vodovoda i slično.

Prema neslužbenim informacijama, Gljadelkin planira kupiti 75 posto Hidroelektre, a u srijedu je uplatio sedam milijuna kuna, iz čega će radnicima biti isplaćene plaće, a do 20. prosinca trebao bi uplatiti još 23 milijuna kuna. Tako bi većinski udio u tvrtki kupio za samo četiri milijuna eura. Gljadelkin je sedam milijuna kuna uplatio na dan kada je dotadašnji direktor Rade Pilipović podnio ostavku, a Nadzorni odbor na njegovo mjesto postavio Ivana Krešića, donedavnog direktora Zavoda za stručni nadzor i vođenje projekata u IGH. S Institutom IGH i Hidroelektrom Gljadelkin bi mogao postati jedan od jačih igrača na hrvatskom građevinskom tržištu, na kojem je glavni austrijski Strabag, a od domaćih tvrtki najjači je Viadukt.

O privatnom životu Sergeja Gljadelkina vrlo je malo informacija. U Hrvatsku je stigao sa suprugom Evgenijom Krukovom, poznatom kazališnom i filmskom glumicom, te djecom. Okušala se na studiju arhitekture, a bila je i model za Playboy. U Rusiji ih smatraju celebrity parom. Iako su mu tek 43 godine, Gljadelkin je već djed.

U Hrvatskoj mu je i jahta kojom obilaze jadransku obalu. Njegovi suradnici govore da se pri prvom dolasku u Hrvatsku oduševio prirodnim ljepotama i klimatskim uvjetima. Tvrde da se obitelj Gljadelkin u Hrvatskoj osjeća vrlo ugodno. Usto, Gljadelkin je naučio i hrvatski jezik.

Kupare je procijenio idealnima za gradnju ekskluzivnog resorta

Nekako istodobno s projektom kupnje IGH, Gljadelkin razmatra i projekt turističkog resorta Kupari. Preko svoje tvrtke Avenue Holdings, registrirane u Austriji, daje ponudu na natječaju. Prema dostupnim informacijama, smatra kako je kompleks Kupari idealan za gradnju ekskluzivnog resorta u kategoriji 5+.

Avenue Holdings je grupa od 20 kompanija, koja svoju djelatnost obavlja u Europi, SAD-u i u Kini. Osnovna djelatnost godinama je bila vezana uz građevinski sektor, no i to se posljednjih godina promijenilo. Tako Avenue Holdings u svom sklopu posjeduje tvornicu modulnih i metalnih konstrukcija te raznoga građevinskog materijala, u izgradnji je tvornica obrade, reciklaže i zbrinjavanja otpada, a između ostalog i farma pilića i pogon za preradu pilećeg mesa.

 

Izvor: Jutarnji list

Pročitajte još

A BILE SU 40 KUNA Prve trešnje na virtualnoj placi i do 10 eura! Je li to realna cijena?

Dulist

NAKON TARIKA Lejla Filipović odgovorila hejterima na kritike u ‘Zvijezde pjevaju’

Dulist

SMJEŠTAJ S POGLEDOM NA MORE Nove poste kampera na putu za Copacabanu

Dulist