Aktualno

Rusi se vraćaju na Jadran?

Šef Delegacije Europske unije u Rusiji, veleposlanik Vygaudas Usackas, u srijedu će predstaviti prvi izvještaj o implementaciji dogovora između EU i Rusije o 'zajedničkim koracima' koji bi trebao dovesti do ukidanja viza za kratka putovanja ruskih državljana u Europsku uniju, ali i obratno.

I u Hrvatskoj se s nestrpljenjem očekuje izvještaj jer je ulaskom u Europsku uniju morala uvesti vize ruskim državljanima, što se negativno odrazilo na turizam. Ipak, teško je očekivati brz napredak sve dok se vodi iscrpljujuća geopolitička bitka oko Ukrajine. Raduje što se nešto pomiče s mrtve točke po tom pitanju jer je Hrvatskoj, koju već pet godina trese teška gospodarska kriza, turizam gotovo jedina svijetla točka, prenosi tportal.hr

Izvještaj Delegacije EU u Moskvi sadrži preporuke za daljnju implementaciju zajedničkih koraka prema liberalizaciji viznog režima, javlja Voice od Russia. Dogovor oko 'Zajedničkih koraka za liberalizaciju viznog režima' je dogovoren na summitu EU – Rusija u prosincu 2011. godine i on je svojevrsna mapa puta koja definira sve pojedinosti i konkretne korake koji moraju biti napravljeni kako bi se došlo do ukidanja viznog sustava. Koliko će vremena biti potrebno da se sve mjere provedu, moći će se pobliže odrediti nakon što veleposlanik Uscakas pročita izvješće.

Podsjetimo, nakon uvođenja viznog sustava, prema informacijama HTZ-a, došlo je do pada noćenja gostiju iz Rusije za 21,6 posto i iz Ukrajine od 24,5 posto. Za iduću godinu ministar turizma Darko Lorencin je najavio pojačane aktivnosti na ruskom tržištu.

Lorencin je na sjednici Turističkog vijeća kazao kako će od 1. siječnja iduće godine vizni režim za Rusiju i Ukrajinu ići bez prepreka, uz vizne centre, online i sve druge kanale što bržeg i jednostavnijeg izdavanja viza. Naglasio je i da je dogovoreno da se tim turistima vize izdaju na 90 dana i da budu višekratne, što znači da će njima moći izaći iz Hrvatske i vratiti se.

Pročitajte još

LIJEČNICI O TESTIRANJU U ORDINACIJAMA Ne možemo riskirati da se kronični pacijenti u čekaonici zaraze Covidom

Leona Rašica

Odazovite se novoj akciji darivanja krvi! Posebno se traži jedna krvna grupa

Dulist

POVUČEN IZ PRODAJE ZBOG KRISTALA Ako ste kupili ovu ribu u konzervi, ne konzumirajte je!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija