Aktualno

‘RUGLO ZA ZATON’ Mještani: ‘Zbog stupića ćemo izgubiti parkirna mjesta, dosta je samovolje’

'RUGLO ZA ZATON' Mještani: 'Zbog stupića ćemo izgubiti parkirna mjesta, dosta je samovolje'

Ovim mirnim prosvjedom želimo demonstrirati naše nezadovoljstvo protiv načina na koji se rješava prometno rješenje kroz ovaj dio ulice, naš predio Travarice. Apeliramo na Grad Dubrovnik i Mjesni odbor Zaton da nam predoče neko parkirno rješenje s obzirom da će dio šetnice od samo 200 metara ograditi metalnim stupićima čime ćemo izgubiti parkirna mjesta – poručili su ovog četvrtka mještani Zatona Malog na mirnom prosvjedu na kojem su iskazali svoje nezadovoljstvo. Ne samo da im smetaju stupići čijim se postavljanjem započelo, već negoduju jer se prvotno prometno rješenje nije provelo.

-Prvotno je rješenje bilo zamišljeno tako da se uz dio ceste označi šetalište metalnim stupićima što je, po našem mišljenju, isto loše jer vizualno narušava kompletnu vizuru mjesta, a zamišljeno je bilo i da se uz te stupiće označi i parkirni prostor koji bi bio pod Sanitatom te bi mještani mogli platiti mjesečnu kartu i cesta bi većim dijelom bila jednosmjerna. Međutim, ni do realizacije tog rješenja nije došlo. Naime, došlo je samo do toga da su nas na ulici obavijestili da moramo skloniti aute jer se tuda nastavlja s postavljanjem stupića, a bez da nam je itko predočio neko rješenje gdje ćemo se parkirati ubuduće. Ovo je prostor na kojem se u krugu 300 metara nalazi autokamp, stotinjak registriranih kreveta za iznajmljivače, dva restorana, Dom kulture, ali i vrtić koji pohađa 60-ak djece. Otprilike 40 automobila tu djecu dovozi svako jutro. Ako mi svi budemo parkirali na ona mjesta koja ćemo uspjeti naći, sigurno će doći do prometnog kaosa. Napraviti ovako nešto, a ne ponuditi rješenje građanima velika je samovolja. Molimo Grad Dubrovnik i Mjesni odbor Zaton da nam izađe u susret i smisle rješenje gdje ćemo sa svojim automobilima. Nikad nisam vidjela da je došlo do problema u prometnoj komunikaciji kako s pješacima tako i s vozačima. Ne vidim čemu stavljaju te stupiće – istaknula je mještanka Maja Puljizević.

Gradu Dubrovniku i MO Zaton su se, naglašava, obratili dopisom, ali ni sami ne znaju što dalje uraditi. Smatraju kako se Mjesni odbor trebao prethodno mještanima obratiti i o svemu ih obavijestiti. Dodaju kako od Grada očekuju da im pronađe određenu parcelu na kojoj će se moći napraviti parking za mještane gdje će moći uredno parkirati, prethodno plativši mjesečnu kartu.

-Smatram da su stupići izrazito ružni, previsoki te postavljeni na 80-ak centimetara jedni od drugoga što je pregusto i potpuno nepotrebno. Imam orsan i barku od 30- ih godina i sada ću je morati dizati i prenositi je preko stupića da je uronimo u more. Nije čak ni jedan stupić ostavljen portabilan i da se može proći. To je ruglo za Zaton. Umjesto da su se riješili ulaz i izlaz u Zaton koji su vrlo opasni, da se riješilo parkirno mjesto za turiste, ovdje se radi nešto što je potpuno nepotrebno. Ono što nije problem, moglo bi postati veliki problem – mišljenja je Mila Gozze Gučetić.

-Ovo je totalni nonsens.  Nemaju mi nikakve svrhe ni smisla. Ako ovdje prolaze dva auta, neminovno je bilo da auto malo skrene tamo gdje su sad stupići, a to se više ne može napraviti. Trebaju donijeti neko rješenje, ali tada treba kontaktirati ljude koji ovdje žive od pamtivijeka. Treba ljudima omogućiti da se parkiraju u blizini kuće – istaknula je Mare Gozze.

Zatonjanka Nela Konjevod slaže se sa svojim sumještanima kako su stupići ‘glupost koja kvari izgled Zatona’.

-Za takvu se odluku moglo prvotno obavijestiti mještane, a tek onda je provesti u djelo. Također, ako već postoje pametne klupe zašto ih lijepo ne postave u nas na šetnici uz cvijeće da nam bude lijepo – naglasila je Nela Konjevod.

Zatonjanin Nikola Milošević smatra kako su stupići pokušaj rješavanja nepostojećeg problema s obzirom da u njihovom mjestu nikada nije bilo nikakvih pješačkih ni prometnih problema.

-Ako se već nešto htjelo napraviti da mjesto bude ljepše ili funkcionalnije, mogle su se postaviti klupe, arle s cvijećem. Stupići su i potencijalno opasni za djecu koja se stalno ovdje voze biciklama, ne daj Bože da na njih padnu. Tijekom ljeta navečer ovdje bude parkirano oko 80 automobila i oni se više neće imati gdje parkirati. Mislim da su stupići skorz nepotrebni i povrh svega ružni – rekao je Milošević.

Antun Puljizević istaknuo je kako su problemi počeli još prilikom izrade UPU-a za Zaton Mali 2011. godine.

-Prilikom izrade UPU-a Grad nije bio sposoban niti materijalno ni umno urediti i nacrtati lungomare gdje bi bile i palme, park, cvijeće, klupa i parking. Kad je UPU crtan nije bilo novaca da se lungomare nacrta. Žalosno je da stranka koja je na prošlim lokalnim izborima dobila176 glasova od mogućih 1100 čini što hoće. Ljudi koje sjede u mjesnom odboru su manjina, a nas 85 posto ostalih smo na ovaj način ugnjetavani i poniženi. Komunikacija s mještanima na koje se sve ovo odnosi je nužna, a nje nije bilo ni 2011., a trenutno je u izradi novi UPU za Zaton Mali. U ovom mjestu nema putokaza da je ovdje crkva, trgovina i slično. Nema ni jednog cvijeta, a imamo Vrtlara u Zatonu Velikom i Vodovod s vrela. Nema tko politi cvijet, ali zato ima metalnih stupića koji  se vjerojatno negdje dižu, a nama stavljaju i netko će uzeti neki solad – zaključuje Puljizević te dodaje kako je zatražio da mu se omogući prisustvovanje na sjednicama prošlog mjesnog odbora, ali kako ni njemu ni nikome drugome od zainteresiranih sumještana nikada nisu dopustili.

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist