Zanimljivosti

RUČAK U EXCELSIORU, OBILAZAK ZIDINA… Lukša Lucianović o boravku kraljice Elizabete II. i princa Philipa u Dubrovniku

Kraljica Elizabeta II. i njen nedavno preminuli suprug princ Philip 1972. godine bili su u službenom posjetu Jugoslaviji. Tom prilikom posjetili su i Dubrovnik te su ručali u hotelu ‘Excelsior’. O ovoj zanimljivom povijesnom događaju pisao je i cijenjeni bivši turistički djelatnik Lukša Lucianović u Facebook grupi ‘Jedno drugo vrijeme, Vrijeme dobrih Duhova od Grada, Dubrovčana dobra duha’. S čitateljima DuLista podijelio je i fotografije navedenog posjeta iz vlastite arhive.
blank
-Engleska kraljica, koja danas ima 95 godina, bila je u službenoj posjeti Jugoslaviji 1972. g. a domaćin joj je bio predsjednik Josip Broz Tito. Njen posjet bio je planiran tako što je jedan dan trebala boraviti u Dubrovniku. Trebala je posjetiti gradske zidine i druge znamenitosti u Gradu te ručati u hotelu Excelsior. Toga dana u hotelu je vladala velika napetost u pripremi njezinog dolaska. Bilo je puno ljudi iz osiguranja koji su vrzmali po čitavom hotelu.
Oko 9.30 sati je javljeno kako kraljica neće doći jer je u zraku ljetno nevrijeme te da zrakoplov ne može poletjeti. Svi su pomalo ‘odahnuli’, stol se raspremio, a jelo se počelo prerađivati za drugu svrhu. Međutim, sat kasnije je javljeno kako kraljica ipak dolazi te kako da je stigla u zračnu luku Čilipi.
blank
Sve je vraćeno na početak, kraljica je došla na ručak i sve je završilo u najboljem redu. Prilikom pozdravnog govora za vrijeme ručka zahvalila je osoblju hotela za nepredviđen događaj jer je znala što znači otkazati posjet, a onda u zadnji čas doputovati – napisao je Lucianović.
Foto: Lukša Lucianović, privatni fotoalbum

Pročitajte još

M-LJETOVANJE 2021. Tratajte se odmorom na Odisejevom otoku

Dulist

Art radionica Lazareti otvara radionicu kreativnog pisanja

Dulist

NA DANAŠNJI DAN PRIJE 90 GODINA Miro Rakela pobjednik prve biciklističke utrke u Dubrovniku

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija