Zanimljivosti

RUČAK U EXCELSIORU, OBILAZAK ZIDINA… Lukša Lucianović o boravku kraljice Elizabete II. i princa Philipa u Dubrovniku

Kraljica Elizabeta II. i njen nedavno preminuli suprug princ Philip 1972. godine bili su u službenom posjetu Jugoslaviji. Tom prilikom posjetili su i Dubrovnik te su ručali u hotelu ‘Excelsior’. O ovoj zanimljivom povijesnom događaju pisao je i cijenjeni bivši turistički djelatnik Lukša Lucianović u Facebook grupi ‘Jedno drugo vrijeme, Vrijeme dobrih Duhova od Grada, Dubrovčana dobra duha’. S čitateljima DuLista podijelio je i fotografije navedenog posjeta iz vlastite arhive.
blank
-Engleska kraljica, koja danas ima 95 godina, bila je u službenoj posjeti Jugoslaviji 1972. g. a domaćin joj je bio predsjednik Josip Broz Tito. Njen posjet bio je planiran tako što je jedan dan trebala boraviti u Dubrovniku. Trebala je posjetiti gradske zidine i druge znamenitosti u Gradu te ručati u hotelu Excelsior. Toga dana u hotelu je vladala velika napetost u pripremi njezinog dolaska. Bilo je puno ljudi iz osiguranja koji su vrzmali po čitavom hotelu.
Oko 9.30 sati je javljeno kako kraljica neće doći jer je u zraku ljetno nevrijeme te da zrakoplov ne može poletjeti. Svi su pomalo ‘odahnuli’, stol se raspremio, a jelo se počelo prerađivati za drugu svrhu. Međutim, sat kasnije je javljeno kako kraljica ipak dolazi te kako da je stigla u zračnu luku Čilipi.
blank
Sve je vraćeno na početak, kraljica je došla na ručak i sve je završilo u najboljem redu. Prilikom pozdravnog govora za vrijeme ručka zahvalila je osoblju hotela za nepredviđen događaj jer je znala što znači otkazati posjet, a onda u zadnji čas doputovati – napisao je Lucianović.
Foto: Lukša Lucianović, privatni fotoalbum

Pročitajte još

Novi ciklus radionica uz 75 godina tehničke kulture u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

Profesorica Katija Matušić Došen učenike o povijesti Rima uči kroz antičke ričete

Maria Prkut

Ljetna škola brodogradnje na Lokrumu okupila više od 30 malih polaznika

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija