Aktualno

Rožatska „cesta smrti“

Rožatska „cesta smrti“

Stanovnici Rožata uputili su krajem kolovoza gradonačelniku Andru Vlahušiću, županu Nikoli Dobroslaviću i načelniku PU dubrovačko-neretvanske Tonćiju Radibratoviću peticiju s molbom što hitnijeg rješavanja problema na dijelu Jadranske magistralne ceste koji prolazi kroz Rožat.

Podsjetimo, riječ je o županijskoj cesti Sustjepan – Lozica na kojoj je, prema statistici MUP-a, od siječnja 2011. do kraja kolovoza 2012. godine zabilježena 41 prometna nesreća u kojima su smrtno stradale dvije osobe, pet ih je teže, a 11 lakše ozlijeđeno. U samom naselju Rožat u istom razdoblju zabilježeno je pet prometnih nesreća uz jednu teže ozljeđenu i pet lakše ozlijeđenih osoba, čime tu cestu u MUP-u statistički vode kao „opasno mjesto“.
 
Rožatska „crna točka“
 
U tekstu peticije koju je potpisalo stotinjak Rožačana navodi se kako na rješenje rožatske „crne točke“ više nije, „ni uz najbolju volju, moguće čekati“.

– Teško je povjerovati stanovnicima Rožata da žive od danas do sutra, te da je svaki odlazak na autobusnu čekaonicu pri odlasku ili povratku s posla vrlo neizvjesan i može završiti s katastrofalnim posljedicama. Imajte na umu da se ipak radi o naseljenom mjestu s velikim brojem male djece koja svakodnevno prolaze tom cestom – poručuju potpisnici peticije te se ujedno pitaju zar je potrebno čekati da se dogodi tragedija kako bi se razmislilo o nadležnosti, proračunskim sredstvima i mogućnostima. Pozvali su potpisnici peticije gradonačelnika, župana i načelnika PU da im se pridruže u večernjim satima kada se s taraca kuća mogu „promatrati utrke nepromišljenih vozača iz smjera Mokošice prema Gradu“.

Župan Nikola Dobroslavić za duList je rekao kako je upoznat s peticijom, ali i kako taj problem više nema veze sa Županijom.
– To je cesta koja je prešla u nadležnost Grada Dubrovnika i mi smo stanovnike Rožata obavijestili da se moraju obratiti Gradu – rekao je Dobroslavić.

Kako smo saznali iz Gradske uprave, cesta je do prije nekoliko mjeseci bila županijska, a održavala se sredstvima Županijske uprave za ceste, koja po svakoj izdatoj registracijskoj oznaci s područja Dubrovnika naplaćuje godišnju cestarinu. Međutim, nakon što je upravljanje cestom kroz Rožat preneseno na Grad Dubrovnik, uz niz drugih županijskih cesta na području Grada, površina ukupnih gradskih cesta povećana je sa 100 na 154 kilometra, a sredstva za održavanje nisu prenesena iz ŽUC-a na Grad. Navodno su u tijeku pregovori da se dio sredstava ŽUC-a prenese na Grad Dubrovnik u recipročnom dijelu prema kilometrima.

Na posljednoj sjednici Gradskog vijeća početkom rujna izglasano je povećanje proračuna sredstava za održavanje nerazvrstanih cesta i vanih prometnih površina na području za četiri milijuna kuna, ali na popisu četrnaest prometnih točaka nema ceste u Rožatu.
 
Izlijetanja i sudari
 
– Grad Dubrovnik će na ovaj dio ceste postaviti svijetleće znakove upozorenja na prekoračenje brzine, kakvi su na D8 u predijelu vidikovac – Dubac, a od Prometne policije će se tražiti suglasnost na smanjenje dopuštene brzine na 40 km/h na ovom dijelu Rožata.To je sve što Grad Dubrovnik može napraviti, a nadzor prometa i kažnjavanje divljanja neodgovornih pojedinaca treba provoditi Prometna policija sukladno ovlastima – poručuju iz Gradske uprave.

Naime, cesta kroz Rožat zapravo je iznad prosjeka za jednu gradsku cestu. Ima širinu državne ceste, asfalt je u odličnom stanju i omogućuje razvijanje velikih brzina na dugom pravcu iz Mokošice u smijeru Rožata, što predstavlja pravi izazov neodgovornim vozačima. Problem nastaje na okuci u samom Rožatu gdje je potrebno brzinu smanjiti, a mnogi se zaustave tek nakon izlijetanja ili sudara s parkiranim vozilima mještana.

Kakve mjere je u Rožatu dosad poduzimala Policija te što o svemu govore Rožačani pročitajte u novom broju tjednika duList koji se od srijede nalazi u prodaji.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist