AktualnoUrednički izbor

ROMANO PERIĆ ‘Tražimo rezervaciju potrebnog cjepiva za hrvatske pomorce’

ROMANO PERIĆ 'Tražimo rezervaciju potrebnog cjepiva za hrvatske pomorce'

Sindikat pomoraca Hrvatske novim je dopisom proteklog tjedna apelirao na Ministarstvo zdravstva i Republiku Hrvatsku da hrvatskim pomorcima omoguće cijepljenje pro­tiv COVID19. Sindikat se poziva na zajednički dopis European Transport Community Shipowners AssociatiWorker Federation i European ons. Dopis je odaslan svim predsjed­nicima vlada članica Europske Unije kao i predsjedavajućoj državi članici EU, Portugalu. ­

— U njemu stoji da su upravo pomorci radnici koji pokreću pomor­sku industriju, a ista nosi 90 posto svjetskog prometa. Znači, da su oni glavni i kritični čimbenik kako bi se osigurala neprestana opskrba vitalnim proizvodima. Među vitalnim proizvo­dima, a posebno ove 2021. godine, to će uključivati dopremu cjepiva i osobne zaštitne opreme koji bi u konačnici tre­bali biti ključni u borbi protiv virusa – objašnjava za DuList ITF Koordina­tor Inspektorata i Voditelj ureda Sin­dikata pomoraca Hrvatske u Dubrov­niku Romano Perić. Stoga je bilo prijeko potrebno, kako kaže, proglasiti pomorce ‘ključnim radnicima’ u kon­tekstu trenutne borbe protiv virusa ‘te ih se staviti uz bok zdravstvenim rad­nicima’. To je i napravljeno početkom ovog tjedna. Prema posljednjim informacija, kako Perić ističe, Hrvatska je priznala pomorce kao ‘ključne radnike’.

— Taj naziv označava da bi se pomorcima prioritetno morala osigu­rati dovoljna količina cjepiva kako bi nesmetano mogli putovati, raditi i biti vrlo bitan stup u razvijanju ili održava­nju već izrazito ranjene svjetske indu­strije i jedini način izlaska iz krize u što skorijem roku bez zastoja. Nada­lje, jednako je važno osigurati nesme­tane smjene pomoraca širom svijeta. Ne možemo zanemariti posljedice koje predugi ugovori mogu ostaviti na pomorce. Oni direktno utječu na nji­hovo psihičko i fizičko zdravlje kao i na samu sigurnost plovidbe. U konačnici, ti ljudi ne dotaknu kopno za cijelog tra­janja ugovora, a u nekim slučajevima i po 9 mjeseci, i više – rekao je Perić i dodao: ‘Kako će to djelovati u praksi, vidjet ćemo’. Iz Sindikata posebno naglašavaju da hrvatski pomorci mogu imati problema u očuvanju svojih rad­nih mjesta ako se vladajući ogluše na navedene argumente.

— Na svjetskom tržištu rada konstan­tno se vodi nemilosrdna bitka za radna mjesta, a pojedine države poduzimaju sve kako bi njihovi pomorci imali sve uvjete za hitan i olakšan ukrcaj. Iako već slovimo kao preskupi pomorci, uz kvalitete koje posjedujemo, moramo ostati konkurentni i spremni za tržište
rada – kazao je Perić i dodao: ‘Radi toga neprestano tražimo hitnu reakciju nadležnih ministarstava i rezervaciju potrebnog broja cjepiva za hrvatske pomorce’.

Cjepivo uvjet ukrcaja pomoraca?

— Nama, kao granskom sindikatu, najveći izazov vjerovatno će biti kako senzibilizirati javnost na činjenicu da pomorci dobivaju prioritet u odnosu na neke druge skupine građana, pri­mjerice zaposlenike u turističkom sektoru. Vjerujem da za takvo što ras­polažemo sa svim važnim argumen­tima te ih moramo kvalitetno i bez
tendencija iskomunicirati s MMPI, Ministarstvom zdravstva i širom jav­nošću. Stoga vjerujem da će odluka o prvenstvu cijepljenja pomoraca naići na šire odobravanje u općem inte­resu – rekao je Perić navodeći kako su već od 1. siječnja 2021. pojedine strane kompanije uvrstile cijepljenje na COVID-19 u Seafarers Medical Exa­mination and Certificate.

— Za sada je uvjetovano dostupno­šću cjepiva (If COVID-19 available), ali je pitanje trenutka kad će cjepivo biti uvjet ukrcaja pomoraca jer cje­pivo nije svrstano u grupu preporu­čenih (Recommended), već neophod­nih (Required) – istaknuo je za DuList. Podsjeća kako je poznato da oko 16 tisuća hrvatskih pomoraca plovi na brodovima u međunarodnoj plovidbi.

— S obzirom na njihov nesigurni radno-pravni status jer samo rijetki imaju stalne ugovore, pomorci mogu lako izgubiti posao ako ne budu imali mogućnost cijepljenja. Naglašavamo – mogućnost jer inzistiramo na drago­voljnosti cijepljenja – rekao je Perić te dodao da će SPH i ITF nastaviti ‘apeli­rati i pritiskati vladajuće u ime interesa hrvatskih pomoraca’.

— Procjepljenje i ovako ide presporo. Nedostatak cjepiva je evidentan. Postu­pak procijepljenja stanovništva prema ovoj dinamici neće biti moguć niti kroz dvije godine, a kamoli do lipnja kako je bilo predviđeno – naglasio je.

VIŠE MILIJARDI ‘SVJEŽEG’ NOVCA

Druge države i prioritet cijepljenja

— Neslužbena informacija je da su filipinske vlasti dale prioritet cijepljenja pomorcima pa čak i ispred umirovlje­nika. Nemojmo zaboraviti da je skoro 400 tisuća pomo­raca koji su u 2019. godini pridonijeli filipinskoj ekono­miji sa 6,14 milijardi dolara. Oni su uz Indiju i Indoneziju pokretači svjetske pomorske industrije. Također sam dobio informaciju da u Indoneziji prednost pri cijeplje­nju imaju mlađi pred starijima. Komparativno, hrvatskih 16 tisuća pomoraca čine 1,5 posto od ukupno zaposlenih u Hrvatskoj i unesu u državu godišnje više od milijardu eura ‘svježeg’ novca. U svijetu su uglavnom rukovodeći kadar, što nije zanemarivo. Stoga bi hrvatska administra­cija i po tom pitanju trebala biti žurnija prema njihovim zahtjevima – rekao je Perić.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 27. siječnja 2021.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist