Aktualno

Rohatinski: Pada sve što nije smjelo pasti!

Guverner HNB Željko Rohatinski danas je 'pokopao' najave Vlade o gospodarskom rastu od 0,8 % u ovoj godini.

Na 15. konferenciji Tržišta novca u Opatiji rekao je da će BDP ove godine pasti za oko 1% najviše zbog pada domaće potrošnje za 0,8 te izvoza za 1,2 % u stagnaciju investicija i uvoza – donosi Jutarnji.hr.

Deficit platne bilance porast će sa 1 na 2% BPD-a ili sa 450 na oko 900 milijuna eura, čime će se povećati i inozemni dug na razini od oko 102 % BPD, ali uz pretpostavku zadržavanja kreditnog rejtinga.

Nedavno uspješno izdavanje državnih obveznica bilo je uspješno samo zato što smo uvjerili strane investitore da će doći do bitnih promjena u ekonomskoj politici, rekao je Rohatinski poručivši time da stvarnih promjena još nema.
Svoju prognozu guverner temelji na sljedećim brojkama: u prvom tromjesečju 2012. industrijska proizvodnja pala je za 5,3 %, građevinska aktivnost za 1,7 robni izvoz u zemlja EU za 2% , zaposlenost za 0,8 %…

Pada sve što nije smjelo pasti, ocijenio je guverner. Premda ćemo u turističkoj sezoni dobro zaraditi, rezultati će se vidjeti tek u drugoj polovici godine, no teško da će ta činjenica kao i očekivana promjena negativnih tendencija uspjeti promijeniti predznak ključnih pokazatelja za 2012. zaključio je guverner argumentirajući svoju prognozu o gospodarskom padu – piše Jutarnji.hr.
 
 

Pročitajte još

Dubrovački trombunjeri pozivaju na projekciju filma u ovu subotu

Dulist

PITALI SMO Napojnice postaju dio računa. Jesu li dubrovački ugostitelji zadovoljni odlukom?

Karmen Maškarić

MONS. MATE UZINIĆ ‘Sjećanje na Festu izaziva mi osjećaje zahvalnosti, ali i nostalgiju’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija