Aktualno

Rohatinski: Pada sve što nije smjelo pasti!

shutterstock Palto

Guverner HNB Željko Rohatinski danas je 'pokopao' najave Vlade o gospodarskom rastu od 0,8 % u ovoj godini.

Na 15. konferenciji Tržišta novca u Opatiji rekao je da će BDP ove godine pasti za oko 1% najviše zbog pada domaće potrošnje za 0,8 te izvoza za 1,2 % u stagnaciju investicija i uvoza – donosi Jutarnji.hr.

Deficit platne bilance porast će sa 1 na 2% BPD-a ili sa 450 na oko 900 milijuna eura, čime će se povećati i inozemni dug na razini od oko 102 % BPD, ali uz pretpostavku zadržavanja kreditnog rejtinga.

Banner 300x250 DU 1

Nedavno uspješno izdavanje državnih obveznica bilo je uspješno samo zato što smo uvjerili strane investitore da će doći do bitnih promjena u ekonomskoj politici, rekao je Rohatinski poručivši time da stvarnih promjena još nema.
Svoju prognozu guverner temelji na sljedećim brojkama: u prvom tromjesečju 2012. industrijska proizvodnja pala je za 5,3 %, građevinska aktivnost za 1,7 robni izvoz u zemlja EU za 2% , zaposlenost za 0,8 %…

Pada sve što nije smjelo pasti, ocijenio je guverner. Premda ćemo u turističkoj sezoni dobro zaraditi, rezultati će se vidjeti tek u drugoj polovici godine, no teško da će ta činjenica kao i očekivana promjena negativnih tendencija uspjeti promijeniti predznak ključnih pokazatelja za 2012. zaključio je guverner argumentirajući svoju prognozu o gospodarskom padu – piše Jutarnji.hr.
 
 

Pročitajte još

MOKOŠICA PRVI PUT PROSLAVILA SV. GAŠPARA ‘Misu je doživljavao kao nešto veličanstveno’

Dulist

GORDAN BOSANAC ‘Šuica je prekršila kodeks ponašanja, mora se suočiti sa sankcijama

Dulist

ISPUCALI STUPOVI PELJEŠKOG MOSTA Stručnjaci tvrde kako sigurnost prometa nije ugrožena

Dulist