Grad

RODITELJI ODLUČILI Vrtić Palčica radit će u dvije smjene

RODITELJI ODLUČILI Vrtić Palčica radit će u dvije smjene

Roditelji su odlučili. Potrebno je mijenjati radno vrijeme Dječjih vrtića Dubrovnik, a u tu će svrhu Grad Dubrovnik vrtić ‘Palčica’ kandidirati za dvosmjenski rad.

Pokazalo je to, naime, nedavno provedeno anketno ispitivanje među roditeljima djece upisane u Dječje vrtiće Dubrovnik. Cilj istraživanja bilo je ispitivanje potrebe za promjenom radnog vremena vrtića u smislu rada u dvije smjene i rada vikendom.

-Grad Dubrovnik će se prijaviti na natječaj za sredstva Europskog socijalnog fonda i na njega za dvosmjenski rad kandidirati vrtić ‘Palčica’. Naime, prema rezultatima ankete jasno je da će, za sve one koji žele da im djeca imaju mogućnost boraviti u vrtiću u popodnevnoj smjeni, za sada biti dostatno organiziranje popodnevne smjene u nekoliko grupa u jednom vrtiću – istaknuli su za DuList iz Gradske uprave.

No, rezultati ankete pokazali su kako dio roditelja ima potrebu i za drukčijim radnim vremenom u odnosu na postojeće od 6.30 do 16.30 sati, a postoji potreba i za međusmjenom te drukčijom organizacijom rada tijekom turističke sezone. Inače, u ispitivanju koje je provela Razvojna agencija duRA sudjelovalo je ukupno 868 roditelja ili 54 posto. Iz Grada, naime, ističu kako je sveukupan broj upisane djece u vrtićima 1620, a od toga je u ispitivanju sudjelovalo 868 roditelja ili 54 posto uz napomenu da je pretpostavka kako je taj postotak i malo veći budući da neki roditelji imaju i više od jednog djeteta u vrtiću. Istraživanje je tako pokazalo da 301 anketirani roditelj (ili 35 posto) ističe kako mu ne odgovara sadašnje radno vrijeme vrtića. Od onih koji žele izmjene u radnom vremenu vrtića, 64 anketirana roditelja izražava potrebu uvođenja popodnevne smjene u vrtićima i to od 11 do 21 sati.

-Dakle, potencijalni broj djece/roditelja koji imaju potrebu za popodnevnom smjenom dostatan je za popunjavanje nekoliko grupa djece – ističu iz Grada Dubrovnika.
Traže se promjene i tijekom ljeta Isto tako, istraživanje pokazuje da postoji potreba za promjenom radnog vremena vrtića u smjenu od 7 do 17 sati umjesto dosadašnje od 6.30 do 16.30 sati te potreba za međusmjenom od 9.30 do 19.30.

-Svaki treći anketirani roditelj ima potrebu za drugačijim smjenama tijekom turističke sezone. Naime, više od polovice anketiranih roditelja potvrđuje da im dijete redovito ide u vrtić i tijekom turističke sezone dok svako treće dijete koje ne ide u vrtić preko ljeta ne ide iz razloga što se teško privikava na promjene grupa, a njih 20 posto ne ide isključivo jer im jutarnja smjena vrtića ne odgovara obzirom na posao. Dakle, postoji značajna potreba za drugačijim smjenama tijekom ljeta – odgovorili su na upit DuLista iz Gradske uprave.

Naglasili su i kako su roditelji dječjeg vrtića na Lopudu iskazali potrebu za radom tijekom ljeta budući da ovaj vrtić ljeti uopće ne radi. Tamo su, naime, svi anketirani roditelji (75 posto svih roditelja je sudjelovalo u anketi) izrazili potrebu za radom vrtića preko ljeta. Inače, anketiranje je provedeno u 14 objekata vrtića od njih ukupno 19, a Palčica bi s radom u dvije smjene trebala krenuti već u rujnu, odnosno s početkom nove pedagoške godine.

Ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik Boja Milan Mustać istaknula je za DuList da je divno što Dječji vrtići i Grad Dubrovnik mogu odgovoriti na potrebe roditelja.

-Kvaliteta života u jednom gradu se očituje upravo kroz brigu za najmlađe – rekla nam je ravnateljica Milan Mustać dodavši kako se nada da će Dječji vrtići Dubrovnik vrlo brzo odgovoriti i na potrebu roditelja za promjenom radnog vremena do 17 sati.

afr

 

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist