DuList INSlušni aparat

ROCKABUL Priča o prvom i jedinom afganistanskom heavy metal bandu

ROCKABUL Priča o prvom i jedinom afganistanskom heavy metal bandu

ROCKABUL Priča o prvom i jedinom afganistanskom heavy metal bandu

Heavy metal nikad nije bio glazba za široke narodne mase, i sigurno soli­dan dio društva promatra metalce sa podozrenjem i prijezirom. No, u najgo­rem slučaju je taj kontakt ograničen na prijeke poglede, odmahivanje rukom i poneku benignu psovku. Stoga je jed­nostavno nadrealno zamisliti kako je to biti metalac u zemlji u kojoj taj hobi može značiti smrtnu kaznu.

Prošli mjesec sam na jednom lon­donskom festivalu glazbenog doku­mentarnog filma imao priliku pogle­dati ‘RocKabul’, priču o prvom i jedinom afganistanskom heavy metal bandu – ‘District Unknown’. Istina, bilo bi nepravedno tvrditi da su bili izloženi smrtnoj opasnosti zbog metala.

U toj državi svim ljubiteljima bilo kojeg drugog žanra ‘zapadnjačke’ glazbe (bilo da je to pop, hip-hop, blues ili techno) prijeti potpuno ista sudbina, stoga nije niti čudo da je najveći broj izbjeglica i migranata pristiglih ili na putu za Europu upravo iz Afganistana, vođeni nagonom za preživljavanje, bježeći iz zemlje u kojoj i najbezazle­niji krivi pogled može doslovno zna­čiti glavu u torbi (odvojenu od ostatka tijela).

ROCKABUL Priča o prvom i jedinom afganistanskom heavy metal bandu

District Unknown nastao je 2009. kao tinejdžerski projekt braće Qasema i Pedrama i njihovih rođaka Lemara i Qaisa. Imajući u posjedu nekoliko pre­snimljenih kazeta Metallice i Sepul­ture, uz rudimentarne instrumente skrpane od raznih dijelova, više su onako za svoju dušu svirali u svojem podrumu. No, njihov cijeli život se pro­mijenio kad su upoznali australskog foto-reportera i glazbenika Travisa Bearda (ujedno tvorca i režisera ovog dokumentarca) koji ih je počeo učiti pravilnom sviranju. Jedna od početnih scena prikazuje i fantastičnu spoznaju da instrumente treba – naštimati! Upornim vježbanjem momci polako stasaju u prave glazbenike, no na putu do slave im se ispriječila jedna sitnica – svaki javni nastup za sobom vodi i potencijalnu zatvorsku ili smrtnu kaznu. Naravno, ukoliko neki nezado­voljnik ne odluči prije toga cijeli kon­cert dignuti u zrak. Stoga prvih godina nastupaju maskirani na tajnim lokaci­jama. Svakodnevne smrti civila inspi­riraju ih za njihov najveći hit ‘Two Seconds After the Blast’.

Uskoro nakon toga pjevač Lemar izbjegne u Tursku, te band pronalazi novog frontmana, mladog buntovnika Yousefa. Uz podršku međunarodnih agencija koje su jedan mali dio silnih milijardi koje se slijevaju u Afgani­stan uspjele izdvojiti za kulturu, Dis­trict Unknown uspješno nastupa na nekoliko lokalnih ‘festivala’, a najveći uspjeh postižu 2013. kada putuju u Indiju na međunarodni SAARC festival i spominju se u časopisu Rolling Stone. Iste godine nastupaju i pred prepunom dvoranom u Francuskom Kulturnom Centru u Kabulu.

ROCKABUL Priča o prvom i jedinom afganistanskom heavy metal bandu

Ohrabreni, odlučuju otići i na kon­cert u Yousufov rodni Mazar-e-Sharif. Nakon iznimno dugačke vožnje kami­onom preko snježnih vrhova skuče­nim cestama, tamo uspijevaju održati pola koncerta ispod kamionske tende za više stotina zainteresiranih (i pot­puno šokiranih) lokalaca. No, na kon­certu Yousufa hapsi lokalna vojska, i zadržava ga u zatvoru nekoliko mjeseci. To je ujedno bilo i hladno osviještenje i povratak u stvarnost. Ubrzo nakon toga, bombaš samoubojica se raznosi u Francuskom Kulturnom Centru za vrijeme jedne ‘zapadnjačke’ predstave, a ekipa shvaća da je normalan život u Afganistanu nemoguć.

Dokumentarac je, osim naglaska na band, prepun do sada neprikaza­nih snimaka Kabula i ostatka srušene, spržene i uništene države, koja postaje još depresivnija kada je pokrije metar snijega.

Lemar se iz Turske preselio u Austra­liju, Qais, Qasem i Pedram žive u SAD- u, a Yousef u Engleskoj, te je on i bio počasni gost projekcije. U Newcastleu je završio studij računarstva, a na pitanje što ga je navelo da bude pjevač metal banda odgovorio je: ‘Bio sam mlad i lud. Danas, sa ovom pameti to sigurno ne bih ponovio’. District Unknown izdali su jedan album: ‘Ana­tomy of a 24 Hour Lifetime’ i još uvijek se povremeno skupe za pokoju svirku.

Foto: rockabul.com

Pročitajte još

ZVIJEZDE PJEVAJU Mihi oduševio i prošao u finale, Lejla ispala

Dulist

[FOTO] MATURALNA VEČER Pomorci uplovili u svijet odraslih

Dulist

Pogledajte majicu koju je Mihovil Španja nosio u polufinalu Zvijezde pjevaju

Dulist