Aktualno

Roberta Metsola nova predsjednica Europskog parlamenta

Roberta Metsola nova predsjednica Europskog parlamenta

Europarlamentarci su u utorak izabrali Robertu Metsolu (EPP, Malta) za predsjednicu Europskog parlamenta do 2024., s 458 glasova u prvom krugu. Roberta Metsola pobijedila je tri protukandidatkinje u prvom krugu s apsolutnom većinom od 458 od ukupno 690 glasova. Glasanje je bilo tajno i na daljinu. Uoči početka, Kosma Zlotowski (EKR, Poljska) povukao je kandidaturu pa su tako u izbornoj utrci ostale tri kandidatkinje.

Predsjednica Metsola vodit će Parlament u drugoj polovici mandata, do izbora novog saziva na europskim izborima 2024. godine.

Tko je Roberta Metsola?

Rođena na Malti 1979., Roberta Metsola koja je europarlamentarka od 2013. godine najmlađa je predsjednica u povijesti Parlamenta. U studenom 2020. godine postala je potpredsjednica, a nakon smrti predsjednika Sassolija 11. siječnja, privremeno je preuzela predsjedanje Parlamentom. Treća je žena na predsjedničkoj dužnosti Europskog parlamenta, nakon Simone Veil (1979.-1982.) i Nicole Fontaine (1999.-2002.).

U obraćanju odmah nakon izbora, Metsola je istaknula: „Prva stvar koju bih željela učiniti kao predsjednica jest misliti o nasljeđu Davida Sassolija: on je bio borac; borio se za Europu i za nas, za ovaj Parlament. (…) Poštovat ću sjećanje na Davida Sassolija tako što ću se uvijek zalagati za Europu, za naše zajedničke vrijednosti demokracije, dostojanstva, pravde, solidarnosti, jednakosti, vladavine prava i temeljnih prava”.

-Želim da se ljudima vrati osjećaj vjere i entuzijazma za naš projekt. (…) Dragi Europljani, u sljedećim će godinama ljudi diljem Europe tražiti od naše institucije vodstvo i smjer, dok će drugi nastaviti testirati granice naših demokratskih vrijednosti i europskih načela. Moramo se suprotstaviti anti-EU narativu koji se tako lako i brzo širi. Dezinformacije i pogrešne informacije, dodatno pojačane tijekom pandemije, potpiruju olaki cinizam i jeftina rješenja nacionalizma, autoritarnosti, protekcionizma, izolacionizma – dodala je.

-Europa je nešto potpuno suprotno od toga. Radi se o tome da se svi mi zauzmemo jedni za druge, zbližavajući naše narode. Riječ je o tome da svi mi branimo načela utemeljiteljica i utemeljitelja Europe koja su nas od pepela rata i holokausta dovela do mira, nade i prosperiteta. Prije dvadeset i dvije godine izabrana je Nicole Fontaine. Bilo je to 20 godina nakon Simone Veil. Neće proći još dva desetljeća dok sljedeća žena ne bude stajala ovdje – poručila je.

Foto: Screenshot/European Parliament

Pročitajte još

Napustio nas je Josip Manolić

Dulist

NAKON 22 GODINE Iliana Stojanović odlazi iz ‘Masline’, novi ravnatelj Božidar Šustić

Dulist

OD 14 SATI Crveni križ poziva na akciju darivanja krvi

Dulist