Zanimljivosti

RIJETKA POJAVA NA NEBU Jeste li vidjeli Betlehemsku zvijezdu?

Ovog ponedjeljka svjedočili smo iznimnom astronomskom događaju kojega mnogi smatraju Betlehemskom zvijezdom. Naime, kako su objasnili iz Astronomskog društva Koprivnica, riječ je o izuzetno bliska konjunkcija dvaju najvećih planeta Sunčeva sustava, Jupitera i Saturna.
Susret Jupitera i Saturna toliko je poseban, pišu iz ovog društva, da ima vlastiti naziv: velika konjunkcija. Jupiteru treba nešto manje od 12 Zemljinih godina da obiđe oko Sunca, a Saturnu 29 i pol. Budući da svi planeti Sunčeva sustava kruže u manje-više istoj ravnini, ova se dva plinovita diva na našem nebu susretnu svakih dvadesetak godina. No, nije svaka konjunkcija ista. Neke su jako bliske, ali se dogode na danjem nebu ili preblizu Suncu da bi bile dobro vidljive – takva je bila konjunkcija 2000. godine. Neke nisu tako lijepe jer su planeti razmaknuti više od jednog stupnja, što znači da bi između njih stala dva puna Mjeseca. No, 21. prosinca Jupiter i Saturn razmaknuti su samo 6 lučnih minuta, odnosno 0,1 stupanj. Zadnji put su bili tako blizu – pa i malo bliže – 1623. godine, no tada su vjerojatno bili preblizu Suncu da bi bili vidljivi. Velika konjunkcija u kolovozu 1563. bila je vidljiva, ali s nešto većim razmakom: 6,8 lučnih minuta, pišu iz Astronomskog društva Koprivnica.
Da bismo našli bližu konjunkciju od ove koja je uz to bila dobro vidljiva, moramo posegnuti čak 800 godina u prošlost. U ožujku 1226. Jupiter i Saturn primaknuli su se na samo 2,1 lučnu minutu. Drugim riječima, bili su trostruko bliže nego što će biti za nekoliko dana. Tada su ljudskom oku vjerojatno izgledali spojeni, kao jedna ‘zvijezda’.

Pročitajte još

‘LIJEPO JE KAD SE DRŽI DO TRADICIJE’ Luminacija u Čibači uoči blagdana sv. Luke

Dulist

Gdje su bili komunalni redari ne tako daleke 1984.?

Dulist

UZ PEKARSKE SLASTICE U Domu za starije Dubrovnik obilježili dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija