Kultura

[RETROSPEKTIVA U LUŽI] Otvorena izložba grafika Mislava Hollosa ‘Grad kao teatar’

U srijedu u ambijentu Luže multimedijalni umjetnik Mislav Hollos otvorio je vrata svoje treće samostalne izložbe u Dubrovniku pod nazivom ‘Grad kao teatar’. Ova retrospektivna izložba predstavlja izbor od 40-ak grafika, ponajviše bakropisa i crteža nastalih u razdoblju od njegovog prvog dolaska u Dubrovnik 1998. do 2008. godine.

– U potrazi za idealnim gradom trebao je biti naslov putopisa koji sam počeo pisati nadahnut svojim susretom s Gradom, koji se dogodio sasvim spontano i potpuno nepripremljeno. Ponio sam na put samo svoje bakropise jedrenjaka u jednoj staroj mapi koju mi je dao tata, a dida je napravio. Bili su to ostaci jednog brodoloma, i to zadarskog gdje su mi potonule lađe tijekom rata, ali sam isplivao s njima baš u Dubrovniku, dvije godine prije trećeg tisućljeća kada se još balica mogla čut, zvona su nekako veselo udarala, a djeca se još igrala oko Sponze. Bilo je to još ono vrijeme kad se živilo u gradu po običaju pa se tako moglo vidjeti i ponekog oriđinala koji se već tada počeo dobro sakrivati – poručio je Hollos prisjećajući se dojmova svog prvog susreta s Gradom.

– Luko Paljetak bi iznenada prošao na prstima kao da lebdi, nošen zanosom svojeg stvaranja, kao da razgovara s nevidljivima. Ibrica je tada još svirao na skalinima o’ dominikanaca… Dubrovnik je upravo živnuo jer se tek oporavljao od ratnih stradanja ali mu duha falilo nije, pa su ljudi i u neslozi nekako bili složni, a prostor koji još nisu bili zaposjeli turisti zračio je nekom posebnom energijom: bio je zrak lagan kao dašak i mirisan poput kadulje ili smilja, a jak kao da je bio nabijen udarom munje – iznio je autor.

Multimedijalni umjetnik Mislav Hollos, inače rođeni Zagrepčanin, još za studija povijesti umjetnosti i arheologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu stručno se usavršavao u Sloveniji i Bugarskoj na Odsjeku za grafiku Akademije Likovnih umjetnosti u Velikom Trnovu prilikom gostovanja na pleneru 2001., a zatim na Odsjeku za grafiku Akademije za likovno umetnost in oblikovanje kod mentora Junoša Miklavca 2002. Publici se do sada predstavio zajedničkim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, zapaženim i nagrađivanim performansima (‘Sprovod kulture’ i ‘La Primavera’) i koncertima autorske glazbe.
Izložba ‘Grad kao teatar’ Mislava Hollosa ostaje otvorena do 1. rujna 2022.

Pročitajte još

Uspješno završen ovogodišnji ciklus izvedbi Renesansnog vrta ‘Amaryllis’

Dulist

Izvrstan spoj violine i glasovira u izvedbi Alene Baeve i Vadyma Kholodenka

Dulist

Igre prigodnim programom obilježile 750 godina od proglašenja Dubrovačkog statuta

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija