Grad

‘RESTART TURIZMA’ Tepšić na virtualnoj konferenciji o obnovi turističkih aktivnosti na Jadranu

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić sudjelovala je na virtualnoj konferenciji pod nazivom ‘Restarting of the touristic sector in the Adriatic area’, održanoj u okviru Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija –Hrvatska REMEMBER.

Ključne teme o kojima su raspravljali sudionici konferencije, predstavnici gradskih i lučkih uprava te turističkog sektora, bile su utjecaj krize prouzrokovane virusom COVID-19 na turistička kretanja te nautički turizam na području Jadrana.

U tom kontekstu, u svom izlaganju ‘Dubrovački turizam prije i poslije COVID-19 pandemije’ zamjenica Tepšić predstavila je sliku stanja primarne gospodarske grane u Gradu prije koronakrize u 2020. godini, a govorila je i o projektima na kojima Grad Dubrovnik trenutno radi kako bi pokrenuo paralizirano turističko tržište. U sklopu programa ‘Poštujmo Grad’, jedan od ključnih ciljeva gradske uprave je dugoročna održivost destinacije, istaknula je zamjenica Tepšić.

-Fokus strateškog projekta Poštujmo Grad je upravljanje i bolja koordinacija, kao i korištenje svih korisnih smart city alata, a od 2017. su napravljeni značajni pomaci. Iznimno nam je važna suradnja s udruženjem kruzerskih tvrtki CLIA-om, s kojom je ova gradska uprava izgradila partnerski odnos, a zajedničkim naporima postignuta je bolja organiziranost na terenu. U ovom se segmentu Grad Dubrovnik pokazao kao primjer ostalim kruzerskim destinacijama – rekla je između ostalog zamjenica Tepšić.

Dodala je kako je Dubrovnik prvi grad u Hrvatskoj sa ‘smart city’ strategijom, skupom projekata i aplikacija koji podižu kvalitetu boravka posjetitelja, a ovu tezu ilustrirala je brojnim primjerima dobre prakse.

-Aplikacijom Dubrovnik Visitor Grad Dubrovnik prati podatke o kretanju ljudi u povijesnoj jezgri, a dostupna je i web aplikacija za predviđanje gužvi na odabrane datume. Implementiran je i sustav za uspostavljanje zone zagušenja prometa oko povijesne jezgre Grada, koji uz opremu i inovativno softversko rješenje omogućuje upravljanje prometnim sustavom i automatsku provjeru turističkih autobusa koja podliježu naplati parkiranja na platou Pile – naglasila je.

Osvrnula se i na urbani razvoj Grada u budućnosti, a iz planova je izdvojila dubrovački električni brodski tramvaj te sustav Park´n´Ride parkirališta nadomak gradskog centra na Pobrežju s 624 parkirališna mjesta.

-Takav sustav parkiranja privilegira lokalno stanovništvo, a posjetiteljima omogućuje puni doživljaj destinacije, bez zastoja i gužvi. Korak je to bliže k restrikciji vožnje motornih vozila uz samu kontaktnu zonu povijesne jezgre pod UNESCO-vom zaštitom, što je jedan od finalnih ciljeva našeg projekta Poštujmo Grad – naglasila je zamjenica Tepšić.

Organizator konferencije je Lučka uprava Dubrovnik, a uz predsjednika Upravnog vijeća Lučke uprave Dubrovnik Kristijana Pavića, konferencija je okupila i predstavnike lučkih uprava hrvatskih i talijanskih gradova, poput Venecije, Trsta, Ravenne, Ancone, Zadra i Splita. Među ostalima, govornici su bili i predstavnici organizacije MedCruise te Ministarstva turizma i sporta.

Projekt prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija –Hrvatska REMEMBER promiče pomak prema održivom turizmu i rastu na programskom području kroz valorizaciju vrijedne pomorske kulturne baštine osam jadranskih talijanskih i hrvatskih luka kao pokretača konkurentnijih i uravnoteženijih razvojnih putova.

Pročitajte još

[FOTO] STANOVNICI KARINGTONKE Gradonačelnik nas je trebao zaštititi. Ovo nije pravedno!

Dulist

Franković čestitao Roš Hašanu, Jom Kipur i Sukot

Dulist

SAD JE SLUŽBENO Imamo više od 2.500 stanova za najam i turiste

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija