Aktualno

Rektor Burum pojasnio zašto Studentski dom ide pod hipoteku uz kredit od devet milijuna kuna

Rektor Burum pojasnio zašto Studentski dom ide pod hipoteku uz kredit od devet milijuna kuna

Studentski centar Dubrovnik uzima kredit od devet milijuna kuna i stavlja pod hipoteku Studentski dom kako bi isfinancirao završetak realizacije projekta ‘Kompleks studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku’. Iako je ova informacija ‘podigla prašinu’ u javnosti, rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum pojasnio je za DuList o čemu je točno riječ.

-Točno je da se diže kredit i da se Studentski dom stavlja pod hipoteku, ali u tome nema ništa sporno. Naime, dobili smo za to suglasnost Ministarstva financija te je odluka donesena uz razgovore s ministrom Zdravkom Marićem i Radovanom Fuchsom. Riječ je o devet milijuna kuna koje mi imamo na računu. S obzirom da su sada krediti izrazito povoljni, iz ministarstva su savjetovali da zadržimo naše novce na računu, a dignemo povoljan kredit za završetak realizacije svega potrebnog oko Studentskog doma. Nije se Sveučilište zaduživalo jer bi to povećalo javni dug Republike Hrvatske, već Studentski centar jer je on u vlasništvu Sveučilišta i ne potpada pod javni dug. Dogovor u ministarstvu je bio takav da uzmemo kredit. Mi bismo svakako dio morali platiti od svojih sredstava za završetak realizacije pa je ovo ispala dobra prilika koju smo prihvatili – istaknuo je rektor Burum.

Prema odluci o kojoj se raspravljalo i krajem ožujka na sjednici Senata Sveučilišta u Dubrovniku, dana je suglasnost za osnivanje založnog prava (hipoteke) na nekretnini Studentski dom Dubrovnik I.

-Daje se suglasnost Studentskom centru Dubrovnik za osnivanje založnog prava u korist OTP banke d.d., na novoizgrađenoj nekretnini Studentski dom Dubrovnik, u ukupnoj vrijednosti od 8.800.000,00 kn, a kao instrument osiguranja za zaduživanje Studentskog centra Dubrovnik za završetak realizacije projekta ‘Kompleks studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku. II. – stoji u odluci.

 

Pročitajte još

MINUTE KOJE ŽIVOT ZNAČE Znate li što je ‘zlatni sat’?

Dulist

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist