Aktualno

JEDINSTVENO MJESTO NA SVIJETU Dubrovčanin Marko Dabrović o osmišljavanju Kampusa Rimac

Rimac Automobil još su prije dvije godine raspisali međunarodni natječaj za izradu projektnog rješenja za kampus u Kerestincu, a iako je na njemu sudjelovao i nagrađivani britanski arhitekt Norman Foster, izbor je u konačnici pao na 3LHD studio za arhitekturu i urbanizam u vlasništvu, među ostalim, u suvlasništvu dubrovačkog arhitekta Marka Dabrovića, piše Jutarnji.hr.

Očito je da su oni u potpunosti ispunili želje Mate Rimca, koji nije tražio sterilan, mračan i ozbiljan prostor, već opuštajući, otvoren i svijetao, usklađen s prirodom. Prema dosad viđenom, riječ je zbilja o umješno osmišljenom projektu zbog kojega će kampus uz automobilske zanesenjake posjećivati i studenti arhitekture. Konačan izgled kampusa Rimac Automobili pokazan je u videu u kojem Marko Dabrović objašnjava koja je bila nit vodilja projekta.

Inače, iz studija 3LHD već su dizajnirali niz značajnih hrvatskih i međunarodnih projekata, među kojima su Grand Park Hotel i Hotel Lone u Rovinju i Hotel LN Garden u kineskom gradu Guangzhou. Koristeći svoje bogato iskustvo u stvaranju spektakularnih zgrada i kompleksa, često integrirajući prostore s prirodom, arhitekti su inspiraciju za oblikovanje kampusa crpili iz više izvora, uključujući oblik i kretanje Rimčevog hiperautomobila – C_Two, kao i samu brzinu.

Tako se dizajn glavne zgrade fokusira na to kako će četiri ključne skupine ulaziti i kretati se po lokaciji. Primjerice, zaposlenici će prirodno težiti tome da što brže dođu do svojih radnih mjesta, dok će na drugom kraju posjetitelji vjerojatno željeti što dulje upijati doživljaj i zadržavati se u impresivnim zajedničkim unutarnjim i vanjskim prostorima.

Naravno, u skladu s fokusom brenda na upečatljiv dizajn, inovacije i održivost, novi će kompleks sadržavati puno pametnih i jedinstvenih značajki. Među njima su „urbana močvara” i livade, plus vrt na krovu restorana. Dodatni element kompleksa bit će i smještajni kapaciteti. Umjesto klasičnog hotela za smještaj posjetitelja i novih zaposlenika, predviđen je niz pojedinačnih “kapsula” koje će se stopiti sa šumskim okruženjem.

Veličina i ambicije novog Rimac kampusa su ogromni, što ga čini jednom od najvećih građevina ove vrste u Europi, ne samo u automobilskoj industriji. Predviđena financijska ulaganja u projekt premašuju 200 milijuna eura. Početak izgradnje na novoj lokaciji očekuje se do kraja godine, a završetak je planiran 2023. godine.

Pročitajte još

Od ponoći nove cijene goriva, benzin i LPG bi mogli pojeftiniti

Dulist

INVESTITOR ZATRAŽIO LOKACIJSKU DOZVOLU ZA INFRASTRUKTURU NA PREDJELU ‘VELIKI STOL’ Resort u Trstenome zapeo na cesti

Andrea Falkoni Račić

STIŽU BRITANCI Dubrovnik od kraja svibnja tri puta tjedno povezan s Londonom

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija