Aktualno

JEDINSTVENO MJESTO NA SVIJETU Dubrovčanin Marko Dabrović o osmišljavanju Kampusa Rimac

Rimac Automobil još su prije dvije godine raspisali međunarodni natječaj za izradu projektnog rješenja za kampus u Kerestincu, a iako je na njemu sudjelovao i nagrađivani britanski arhitekt Norman Foster, izbor je u konačnici pao na 3LHD studio za arhitekturu i urbanizam u vlasništvu, među ostalim, u suvlasništvu dubrovačkog arhitekta Marka Dabrovića, piše Jutarnji.hr.

Očito je da su oni u potpunosti ispunili želje Mate Rimca, koji nije tražio sterilan, mračan i ozbiljan prostor, već opuštajući, otvoren i svijetao, usklađen s prirodom. Prema dosad viđenom, riječ je zbilja o umješno osmišljenom projektu zbog kojega će kampus uz automobilske zanesenjake posjećivati i studenti arhitekture. Konačan izgled kampusa Rimac Automobili pokazan je u videu u kojem Marko Dabrović objašnjava koja je bila nit vodilja projekta.

Inače, iz studija 3LHD već su dizajnirali niz značajnih hrvatskih i međunarodnih projekata, među kojima su Grand Park Hotel i Hotel Lone u Rovinju i Hotel LN Garden u kineskom gradu Guangzhou. Koristeći svoje bogato iskustvo u stvaranju spektakularnih zgrada i kompleksa, često integrirajući prostore s prirodom, arhitekti su inspiraciju za oblikovanje kampusa crpili iz više izvora, uključujući oblik i kretanje Rimčevog hiperautomobila – C_Two, kao i samu brzinu.

Tako se dizajn glavne zgrade fokusira na to kako će četiri ključne skupine ulaziti i kretati se po lokaciji. Primjerice, zaposlenici će prirodno težiti tome da što brže dođu do svojih radnih mjesta, dok će na drugom kraju posjetitelji vjerojatno željeti što dulje upijati doživljaj i zadržavati se u impresivnim zajedničkim unutarnjim i vanjskim prostorima.

Naravno, u skladu s fokusom brenda na upečatljiv dizajn, inovacije i održivost, novi će kompleks sadržavati puno pametnih i jedinstvenih značajki. Među njima su „urbana močvara” i livade, plus vrt na krovu restorana. Dodatni element kompleksa bit će i smještajni kapaciteti. Umjesto klasičnog hotela za smještaj posjetitelja i novih zaposlenika, predviđen je niz pojedinačnih “kapsula” koje će se stopiti sa šumskim okruženjem.

Veličina i ambicije novog Rimac kampusa su ogromni, što ga čini jednom od najvećih građevina ove vrste u Europi, ne samo u automobilskoj industriji. Predviđena financijska ulaganja u projekt premašuju 200 milijuna eura. Početak izgradnje na novoj lokaciji očekuje se do kraja godine, a završetak je planiran 2023. godine.

Pročitajte još

Lučka kapetanija Dubrovnik zbog 17 prekršaja na moru naplatila 48 tisuća kuna kazni

Dulist

PROMETNI ČEP NA SKRETANJU ZA BOSANKU Vratili se turisti, vratile se i gužve

Dulist

Vakula otkriva što nas čeka u ostatku ljeta, ali i tijekom jeseni

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija