Hrvatska

REKORD U prvih 22 dana prosinca potrošili smo 15,3 milijardi kuna

REKORD U prvih 22 dana prosinca potrošili smo 15,3 milijardi kuna

Unatoč krizi i sveprisutnoj inflaciji, čini se kako ipak teško odustajemo od shoppinga jer smo premašili rekord potrošnje, što po iznosu koji smo ostavili po dućanima, što po broju izdanih fiskaliziranih računa, donosi Danas.hr. Tako smo u prva 22 dana ovog prosinca potrošili 15,3 milijardi kuna za koje je izdan 141 milijun fiskaliziranih računa. Ako to usporedimo s prošlom godinom, u isto vrijeme lani izdano je 135 milijuna računa, odnosno skoro 6 milijuna manje. Također smo manje i potrošili – 12,8 milijardi kuna što je 2,6 milijardi kuna manje nego u isto vrijeme ove godine. U pandemijskoj 2020. manje smo trošili te smo u ista 22 dana potrošili 10,4 milijardi kuna, dok je izdano skoro 98 milijuna fiskaliziranih računa.
No u pretpandemijskoj 2019. također se nismo štedjeli i u istom razdoblju potrošili smo 11,5 milijardi kuna, a izdano je 134,5 milijuna fiskaliziranih računa. Iz Porezne uprave ističu da se iz ovih statističkih podataka vidi kako se ove godine fiskalizirano 4 posto računa nego u isto vrijeme lani, a i potrošili smo 20 posto više.
Ako se usporedi ovaj prosinac s onim od prije dvije godine, onda je broj izdanih računa veći za 44 posto, a iznos za 47 posto.
-Također, broj računa u promatranom razdoblju 2022. godine u odnosu na isto razdoblje 2019. veći je za 5 posto dok je iznos računa veći za 33 posto – ističu iz Porezne uprave.
Kad se podvuče, ovog prosinca premašili smo pretpandemijsku 2019. u potrošnji. S obzirom na to da je 5 posto više izdanih računa, ali da smo po njima potrošili 33 posto više, pitanje je jesmo li kupovali skuplje stvari jer je moguće da smo više potrošili jednostavno zato što je sve poskupjelo.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist