Kultura

ČESTITAMO! Igor Zidić dobitnik nagrade za životno djelo Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske

ČESTITAMO! Igor Zidić dobitnik nagrade za životno djelo Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske

Povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Igor Zidić dobitnik je nagrade za životno djelo Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske. Riječ je o Udruzi koja okuplja struku povjesničara umjetnosti, a koja je osnovana još 1956. te je nastavila s uvriježenom praksom kako nagrađivanja u četiri kategorije, tako i svečane organizacije u Muzeju za umjetnost i obrt, piše Novi list.

Budući da je lani uslijed pandemijskih uvjeta ovakav vid svečane dodjele bio onemogućen, ovom su prilikom čestitke ponovno primili i prošlogodišnji nagrađeni članovi struke.

Praćen gromoglasnim pljeskom okupljenih, nagradu za životno djelo je primio Igor Zidić, a za prošlu godinu je dodijeljena Diani Vukičević-Samaržija. Nakon uvodnog pozdrava ravnatelja MUO-a Miroslava Gašparovića, okupljenima se obratila povjesničarka umjetnosti Višnja Bradić, koja je dobitnicima čestitala u ime ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek.

Iako je prema vlastitim riječima kao pravi štreber govor unaprijed napisao, vidno počašćen Igor Zidić je bez čitanja kazao:

‘Ovo je svakako najbolja, najslađa nagrada koju mi povjesničari umjetnosti možemo dobiti jer je riječ o priznanju vlastite struke’, a potom je retorički dodao: ‘A što nam više treba i tko nam išta mjerodavnije može priznati?’ – istaknuo je.

Zahvalivši svima koji su ga podržali, osvrćući se na zadovoljstvo životom u pluralističkom, nejednoumnom društvu, svoje je hvale uputio i onima čija je podrška izostala.

Unatoč tomu što nisu izdašne, Zidić je u svom govoru naglasio važnost promjena koje povjesničari umjetnosti mogu učiniti za društvo te je izrazio veselje zbog mladih ljudi koji zahvaljujući ozbiljnim prilozima struci primaju nagrade.

Dodajmo i kako je istaknuti povjesničar umjetnosti Igor Zidić ‘dubrovački zet’ pa je ova vijest o nagradi koju je primio svakako od velikog značaja i za Dubrovnik.

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist