Aktualno

Red za ultrazvuk dojke do svibnja 2021.! Hoće li semafor naručivanja skratiti liste čekanja?

Red za ultrazvuk dojke do svibnja 2021.! Hoće li semafor naručivanja skratiti liste čekanja?

U Općoj bolnici Dubrovnik od ove srijede u cijelosti počinju s naručivanjem pacijenata kroz tzv. ‘semafor naručivanja’, potvrdio nam je to voditelj Odjela za centralno naručivanje i bolničku administraciju Zdravko Cvitanović. Riječ je o informatičkom rješenju sustava naručivanja koje omogućuje pacijentima da se putem ordinacija primarne zdravstvene zaštite elektronski naručuju na određene pretrage, a ne samo papirnatim putem. Sustav naručivanja preko ‘semafora’ je nešto sasvim novo. Kako je DuList pisao u siječnju 2020. godine Opća bolnica Dubrovnik s njime je trebala započeti raditi do svibnja, međutim, zbog nastanka infekcije COVID – 19 ‘semafor’ je bio stavljen u mirovanje, a potom je prošao i probni rad. Semafor će omogućiti novi princip naručivanja za devet dijagnostičkih i intervencijskih postupaka kojim Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje nastoji skratiti inače preduge liste čekanja.

Za sada je u njegovu provedbu uključeno tridesetak bolnica od ukupno četrdeset i dvije koje imaju odgovarajući informatički sustav. On će, među ostalim, stati na kraj tzv. višestrukom naručivanju, situcijama prilikom kojih se pojedini pacijenti nalaze na istim listama u više ustanova. Oni će se s njih nicati te će biti preraspoređeni u onu koja je najbliža njihovom mjestu stanovanja i gdje će na pregled, odnosno zahvat najkraće čekati.

Iako bi liste čekanja trebale biti znatno skraćene novim semaforom, odlučili smo ipak provjeriti kolike su liste čekanja po pojedinim odjelima. Najdulje se pak čeka na ultrazvuk dojke i to do 27. travnja 2021.

Više o ovoj temi pročitajte u tiskanom izdanju DuLista. Čekamo vas na kioscima!

Pročitajte još

Dubrovačke balerine na međunarodnom natjecanju postigle izvrsne rezultate

Dulist

PRIDRUŽITE SE Studentska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Dulist

NAKON ISPADANJA LEJLE Tarik Filipović odgovorio hejterima: ‘Vi ste psihopati i sadisti’

Dulist