Kultura

RECIKLIRANART Studenti ‘oplemenili’ Park Luja Šoletića zanimljivom drvenom skulpturom

RECIKLIRANART Studenti 'oplemenili' Park Luja Šoletića zanimljivom drvenom skulpturom

Park Luja Šoletića u Gružu od ove subote krasi zanimljiva drvena skulptura koju su izradili i postavili studenti druge godine Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku. Studenti su skulpturu izradili u sklopu radionice ‘recikliran ART’ koja se odvijala kroz protekla tri dana na Sveučilištu kao dio Dana kreativnih kulturnih industrija koje organizira agencija DURA. Radionicu su vodile dubrovačka umjetnica Iris Lobaš Kukavičić i Margarita Bego.

-Jako nam je važno što su se ove godine u Dane kreativnih kulturnih industrija uključili i studenti Sveučilišta u Dubrovniku jer je važno da oni, kao i zaposlenici Sveučilišta, djeluju u lokalnoj zajednici. Nećemo ostati samo na ovoj skulpturi, imamo planove i za dalje. Što se tiče izrade same skulpture, izradili su je studenti druge godine, s njima je jako ugodno raditi, toliko su kreativni, zabavni i nikada nam nije dosadno na satu, a pogotovo kad se radi ovako o nekim projektima koji su van protokola. Radili smo od jutra do sutra, ali smo toliko uživali u tom radu te se nadamo i da će naši sugrađani podjednako uživati u ovoj skulpturi. Rad je bio kompleksan, radionica je trajala tri dana, a sve pripremne radnje morali su odraditi prije. Skulptura je napravljena od više vrsta drva, sav materijal smo dopremili s reciklažnog dvorišta. U njoj imamo prozora, vrata, namještaja, čak i krovnih greda s kuća koje su stare i po sto godina. Ideja je bila da to bude sjedeća figura, napravili smo skicu, fotomontažu i krenuli u posao. Bilo je vrlo izazovno – rekla je Iris Lobaš Kukavičić.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić istaknula je kako vjeruje da je postavljanje ove skulpture tek početak ovakvih kreativnih aktivnosti i izlaganja ovakvih skulptura na području cijelog grada.

-Vjeruje da ovakve aktivnosti stoga neće djelovati samo u sklopu Dana kreativnih kulturnih industrija, već da će ovakve aktivnosti biti još i češće. Grad Dubrovnik u budućnosti teži poticati kreativne kulturne industrije da se i tako maknemo od naše monokulture turizma – istaknula je Tepšić.

Kustosica Jelena Tamindžija naglasila je kako je studentima izrada ove skulpture bila veliki izazov.

-Drvo je jako izazovan materijal i kad o njemu govorimo, postoji više čimbenika koji na njega utječu. Tu su važne fiksacije i spojevi drva kao i dugotrajnost jer će ipak biti izloženo u javnom prostoru. Bio je ovo umjetnički eksperiment. Intervencije u prostoru za Dubrovnik su jako važne posebice za nekakav krug oko gradske jezgre jer postoji težnja prema gentrifikaciji ostalih prostora, a posebno Gruža i ‘slijepog crijeva’ Parka Luja Šoletića koji se intervencijama može više aktualizirati u prostoru – zaključila je Tamindžija.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist