DuList IN

RECEPT ZRINKE ZEKULIĆ – ‘GLADUŠE’ Pita gužvara s rižinim papirom

RECEPT ZRINKE ZEKULIĆ – ‘GLADUŠE’ Pita gužvara s rižinim papirom

Prije par mjeseci sjedila sam s prijateljicom na kavi i pričale smo, o čemu drugom, nego o hrani. ‘Pohvalila’ sam se kako sam bila inspirirana pa nakupovala namirnice koje nikada do sada nisam koristila. Među njima se nalazio i rižin papir, koji se najčešće koristi u azijskim jelima, npr. kod izrade proljetnih rolica (tzv. spring rolls-a). Jako volim rolice, ali nisam se nikada potrudila napraviti ih kod kuće.

Piše/Foto: Zrinka Zekulić
Pomislila sam kako bi bi bilo zgodno iskoristiti taj rižin papir i od njega napraviti nešto slatko. Odlučila sam eksperimentirati i napravila sam mini štrudlice od jabuka. Bile su toliko fine, da smo ih odmah pojeli pa nažalost nisu dočekale fotkanje. Kako je vrijeme proletilo, skoro su otišle i u zaborav. Na njih me je podsjetila kolegica s bloga Kuživancija koja je od rižinog papira napravila mini bureke.
Odmah sam izvadila svoje zalihe papira i ponovno se bacila na posao. Kako sam poslije Nove odlučila mrvicu smanjiti sa slasticama, tako vam ni ovaj put vam ne pišem recept za mini štrudlice od jabuka (hoću čim prije, obećavam!) nego za pitu gužvaru, koju sam napravila upravo s tim rižinim papirom. Obožavam jednostavne i brze recepte u kojima sve sastojke mogu ubaciti u smjesu, prebaciti u kalup i ispeći.
Trebalo mi je svega sat vremena da fina, topla pita izađe iz pećnice. Bila sam jako uzbuđena prije nego smo ju narezali i probali. Odmah ćete primjetiti da je konzistenciija malo drukčija, ali je istovremeno jako sočna. Rižin papir je inače malo ‘sluzastiji’, ali sa sirom se tako fino sljubio. Ne mogu dočekati da isprobate recept i javite mi dojmove.

RECEPT ZRINKE ZEKULIĆ – ‘GLADUŠE’ Pita gužvara s rižinim papirom

RECEPT
Pita gužvara s rižinim papirom (promjer kalupa 24 cm)
Sastojci:
220 g rižinog papira
500 g svježeg sira
180 g kiselog vrhnja
180 g jogurta
2 jaja
80 ml maslinovog ulja
300 ml mineralne vode
1 žličica praška za pecivo
sol
Postupak:
U širu zdjelu pomiješajte sir, vrhnje i jogurt. Dodajte prašak, sol, jaja, maslinovo ulje i mineralnu vodu. Sve promiješajte. Od gotove smjese izdvojite mali dio na stranu, otprilike 1 šalicu, kao i 2–3 rižina lista za kraj. Kalup obložite papirom za pečenje. Uzmite 2 lista i potpuno ih umočite u smjesu, zadržite ih umočene par sekundi i bez puno cjeđenja prebacite na kalup. To nek vam bude podloga.
Sve ostale papire razlomite na manje komade, ubacite u smjesu, dobro izmješajte da upiju čim više smjese te ih prebacite na kalup. Ostatak smjese iz šalice koju ste sačuvali na početku, prebacite u istu široku zdjelu u kojoj je bila glavnina smjese, namočite u nju 2–3 preostala lista i položite na vrh pite. Prelijte ostatak smjese po svemu, vilicom probodite po piti i stavite u hladnjak bar na 15 min, da se listovi čim bolje namoče.
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva s ventilacijom. Pecite pitu oko 40 min.
Toplu pitu poslužite sa čašom jogurta ili kefira.

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist