GradKultura

RAZGOVOR: SLAVEN TOLJ Nisam ponizio Dubrovnik. Grada više ionako nema

RAZGOVOR: SLAVEN TOLJ Nisam ponizio Dubrovnik. Grada više ionako nema

Rijeka, grad koji će predstavljati Hrvatsku kao europska prijestolnica kulture, je ovu prestižnu titulu osvojio zbog svog koncepta koji se vodio, umjesto nasljeđem i povijesti, promišljanjima za budući život grada.

Koncept koji bi ‘Fiume’ treba pretvoriti od tužne postindustrijske luke u grad novih tehnologija i suživota, u svojoj kandidacijskoj knjizi iznio je jasan plan, a Slaven Tolj, umjetnički voditelj projekta, nazvat će ga ‘kapilarnim’. Misija njega i njegovog tima je ‘Luka različitosti’, a što to konkretno znači, koji su detalji ‘Vode, Rada i Migracija’, ali i gdje se osobno nalazi između Rijeke i Dubrovnika, rekao nam je za ovaj broj DuLista, ali i pojasnio zašto se Dubrovniku – ne vraća.

Otkad je Rijeka osvojila prestižnu titulu europske prijestolnice kulture, može se sve glasnije čuti nekoliko zanimljivih komentara, kao što je onaj da ste se ‘osvetili’, s obzirom na način na koji ste ‘napustili’ grad… A Vi ste sami izjavili da od Dubrovnika imate PTSP.

To je neki moj osjećaj koji me ‘pere’ jer, valjda, s Dubrovnikom nisam razriješio stvari. Kad u nešto uložiš previše energije, a onda otiđeš tako, u situaciji koja je radikalno otišla u drugom smjeru, onda je to nedovršeno. Nije to stvar toga da se ‘osvećujem’, ili da ‘ponižavam’ Dubrovnik. Moja uloga u EPK nije stvar protjerivanja iz Dubrovnika. Zapravo, odluka odlaska mi je bila donekle jednostavna. Ali mi je teško kad sam dođem u grad, onda ne nađem Grad, ljude koje sam ostavio, jer je puno ljudi otišlo, nestalo, umrlo…, već dođem i vidim ‘Mercedes ambijent’ nekog velikog salona, a Grada nema. E to je ono što mi je šokantno. Nemam oslonac u tom prostoru. U Dubrovniku kao da sve ide ispočetka, ono: ‘Moramo izaći u prostor, umjetnost mora izaći u prostor’. A to smo mi radili 25 godina u kontinuitetu, u Dubrovniku. Kako sad onda izlazimo? Što se sad to događa? Kao da nitko nije ništa prije napravio. No, to nije stvar gorčine, samo je – tako. Smetaju ni napisi poput ‘Slavenova osveta’. Nema veze s time, daleko sam od svega toga. Zapravo, teško mi pada ta priča. Ono što želim istaknuti jest da se radilo o jakom timu, koji je radio dobru stvar, u kontinuitetu tri godine, bez ijednog povišenog tona. Trudili smo se vidjeti što Rijeci treba, kako joj pomoći, na koji način raditi. Nisam ja ponizio grad, ja sam samo u riječkom timu.

O konceptu ‘Port of Diversity’, programskim linijama, njegovom volontiranju na riječkom EPK projektu, ali i što misli o Dubrovniku, Andru Vlahušiću, te današnjoj situaciji u gradu, Slaven je popričao za DuList, a cijeli razgovor potražite u tiskanom izdanju koji je od ove srijede na kioscima.

Pročitajte još

‘UMIŠLJENI BOLESNIK’ U KMD-u izveden posljednji premijerni naslov sezone

Dulist

Otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru nastavlja se idući tjedan

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist