Aktualno

RAZGOVOR SA ZRINKOM RAGUŽ ‘Zbog pandemije smo stopirali šest gradskih projekata, ali financiranje europskim novcima nije upitno’

c zrinka raguz003

Kriza uzrokovana koronavirusom pogodila je u većoj ili manjoj mjeri sve segmente društva, a itekako je utjecala i na projekte financirane sred­stvima Europske unije. Neki su od njih zaustavljeni, drugima su produljeni rokovi, a nove projekte trenutno nije moguće prijaviti. Sve to odnosi se i na niz projekata koje trenutno provodi ili je planirao provoditi Grad Dubrovnik. S pročelnicom UOza europske poslove, regionalnu i međunarodnu suradnju Grada Dubrovnika Zrinkom Raguž za ovaj broj DuLista razgovarali smo o utjecaju krize na europske projekate, budućnosti financiranja iz europskih fondova u izmijenjenim okolnostima, ali i skoroj realizaciji velikih gradskih projekata poput Aglomeracije Dubrov­nik te rekonstrukcije Lapadske obale.

Kako Upravni odjel za europske fondove, regionalnu i međuna­rodnu suradnju funkcionira za vri­jeme pandemije koronavirusa?
Pandemija koronavirusa utjecala je na rad Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju kroz nemogućnost prijave na nove nacionalne, prekogranične i europske natječaje budući da se isti nisu raspisivali u ovom razdoblju, a samim time i priprema novih proje­kata na temelju raspisanih natječaja bila je usporena. Pripremljeni projekti koji su čekali svoju prijavu su trenutno u stagniranju zbog svega navedenoga, ali ne sumnjam da će ubrzo biti raspi­sani natječaji različitih programa, a na koje bi ih mogli prijaviti. Ujedno, neki od projekata u provedbi su se malo vremenski odužili zbog nemogućno­sti odrađivanja projektnih aktivnosti. Što se tiče regionalne i međunarodne suradnje redovito se razmjenjuju informacije o načinu borbe gradova protiv virusa te su dogovorene dona­cije zaštitne opreme poput šest tisuća zaštitnih maski od kineskog grada pri­jatelja Sanye s kojim Grad Dubrovnik ima potpisan protokol o suradnji još od 2013. godine, kao i 8000 maski koje nam je donirao kineski grad Yangzhou.

Kako koronavirus utječe na EU pro­jekte? Hoće li zbog nastale krize doći u pitanje financiranje nekog od njih?
Nažalost, gradski projekti koje provodi DURA, njih šest zasad su stopirani. Pro­jekt Participativnog budžetiranja ‘Za bolji Grad’ vrijedan 25 milijuna kuna, pripremao se mjesecima te smo tre­bali ubrzo započeti s oglašavanjima, kao i sa sastancima gradskih odbora i kotara, ali nažalost sve je odgođeno. Nadamo se da ćemo barem na jesen uspjeti odraditi dio predviđenih aktiv­nosti. Ostali europski projekti koji su u provedbi se i dalje financiraju. Dakle, niti jedan drugi projekt neće biti stopi­ran niti će doći u pitanje bespovratno financiranje nekog od njih.

c upov lapad

Jesu li se neki projekti Grada za koje su dobivena europska sredstva usporili ili zaustavili?
Neki od projekata su se usporili zbog nemogućnosti odrađivanja projek­tnih aktivnosti poput projekta ‘ReDu’ čiji završetak implementacije je tre­bao biti u travnju, a zbog neodržanih radionica sukladno novonastaloj situa­ciji, projekt je produljen na tri mjeseca. Također, u travnju smo trebali započeti s radionicama za projekt ‘City Changer Cargo Bike’, kao i raspisati nabavu za nabavku istih, ali su navedene projek­tne aktivnosti samo odgođene.

Hoće li se produljiti rokovi za odre­đene projekte i koje?
Svi projekti koji su trebali završiti u travnju, svibnju i lipnju 2020. godine su produljeni na tri mjeseca sukladno nacionalnim/europskim odlukama.

U kolikoj mjeri situacija s pandemi­jom utječe na natječaje za fondove? Od kojih će projekata u ovoj godini Grad Dubrovnik morati odustati?
Utječe u smislu odgode natječaja, ali se nadam da ćemo sve pripremljene projekte i uspjeti prijaviti, a svi naši aktualni projekti se i dalje provode.

Jeste li na ‘terenu’ imali problema s provedbom projekata s obzirom da je kriza pogodila i druge sek­tore poput građevine te raznih industrija?
U većini slučajeva nismo imali pro­blema, uglavnom su svi potrebni mate­rijali za europske projekte nabavljeni prije navedene krize, a projekti ener­getskih obnova zgrada osnovnih škola i vrtića su bili pri samom završetku radova. Nabave koje su trebale biti raspisane u travnju su samo odgođene.

Gdje biste u usporedbi s ostalim gradovima u Hrvatskoj ‘smjestili’ Dubrovnik po pitanju korištenja EU fondova?
Zadovoljni smo onim što smo postigli u posljednje tri godine. Sjećamo se da su EU fondovi bili nepoznanica bivšoj gradskoj upravi i da je trebalo napra­viti radikalan zaokret. I mislim da smo u tome uspjeli. Koliko su nam EU fon­dovi važni pokazali smo i činjenicom da smo ustrojili poseban odjel za te poslove. Rezultati nisu izostali pa se plan o povlačenju milijarde kuna iz EU fondova sada ne čini nimalo nerealnim i nemogućim. Svakako, bit ćemo još uspješniji, pa ćemo, vjerojatno u sljede­ćem mandatu, ući u sam vrh po pitanju gradova koji koriste EU sredstva. Sada smo, s obzirom na razdoblje prije 2017., na putu prema tom vrhu.

Koliko Grad može očekivati EU sredstava za sanaciju posljedica krize uzrokovane pandemijom koronavirusa s obzirom da su i Hrvatskoj iz EU doznačena sredstva za ovu namjenu?
Teško da Grad može očekivati išta iz EU fondova za tu namjenu. Naime, europska sredstva će se usmjeravati na poduzetništvo i zdravstvo u najve­ćoj mogućoj mjeri te će se na natječaje moći javljati samo poduzetnici/gospo­darstvenici. Naravno, Grad Dubrov­nik i dalje će se aktivno javljati na sve natječaje namjenjene jedinicama lokalne samouprave.

Na koliko projekata financiranih iz EU sredstava Grad Dubrovnik tre­nutno radi?
Grad Dubrovnik trenutno radi na više od desetak projekata financiranih iz EU sredstava. Riječ je o projektima koji su prijavljeni i u tijeku su provedbe, odno­sno projektima koji su u završnoj fazi provedbe kao što su, na primjer pro­jekti energetske obnove vrtića i škola na području Grada Dubrovnika na kojima su nedavno radovi završeni.

O kolikom je ukupnom iznosu riječ?
Riječ je o ukupnom iznosu od 105 mili­juna kuna koje su odobrila relevantna nacionalna i europska tijela.

Koji je projekt novčano ‘najteži’?
Financijski najveći projekt koji je tre­nutno u provedbi jest projekt ‘Grad ZA djecu’ – poboljšanje usluga i uvjeta za djecu u sustavu ranog i predškolskog grada Dubrovnika. Međutim, finanodgoja i obrazovanja na području cijski najveći projekt na kojem tre­nutno radi Grad Dubrovnik putem Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju jest projekt Rekonstrukcija i prošire­nje Lapadske obale koji je 100 posto financiran europskim i nacionalnim sredstvima i čija je ukupna vrijednost 70 milijuna kuna. Nadamo se prijavi tijekom ovoga tjedna. ­

c lapadska obala ilustracija 4

Koliko je ukupno novaca iz EU fon­dova povukao ovaj odjel od njegova osnivanja?
Upravni odjel za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju u dvije godine od svog osnivanja povu­kao je iz europskih fondova preko 105 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Koje projekte za prijavu na EU fon­dove Grad Dubrovnik trenutno priprema?
Grad Dubrovnik trenutno radi na pri­premi kapitalnog projekta Rekon­strukcije Lapadske obale. Naime, sami projekt ukupne je vrijednosti oko 70 milijuna kuna i u stopostot­nom iznosu je financiran nacional­nim i europskim sredstvima. Naime, u suradnji s Ministarstvom regio­nalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstvom mora, pro­meta i infrastrukture Grad Dubrovnik je demonstrirao potrebu i spremnost svog projekta. Upravni odjel za europ­ske fondove, regionalnu i međuna­rodnu suradnju trenutno intenzivno radi na projektnoj dokumentaciji kako bi radovi na projektu rekonstrukcije započeli što skorije. U suradnji s Crve­nim križem prijavljen je projekt ‘Adap­tacija i unutarnje uređenje postojeće građevine za pružanje usluge orga­niziranog stanovanja na području Grada Dubrovnika’ (vrijedan 14 mili­juna kuna), a čiji se rezultati očekuju. Također, Grad Dubrovnik odabran je u predodabiru među 16 jedinica lokalne samouprave za prijavu na ograni­čeni poziv ‘Izgradnja mreže slijedeće generacije u NGA bijelim područjima’. Radi se o projektu od oko 90 milijuna kuna, a radili bi ga s općinama Župa, Konavle i Primorje.
Grad Dubrovnik planira i niz proje­kata ulaganja u sportsku infrastruk­turu na svom području među kojima je važno istaknuti projekt energetske obnove sportske dvorane u Gospinom polju, projekte uređenja sportskih vanjskih igrališta i terena na lokaciji Gospino polje. Nastavljamo i s pro­jektima energetskih obnova škola, a pripremljeni su i projekti izgradnje i obnove vodno-komunalne infra­strukture na Elafitima, kao i projekt energetske obnove doma kulture na Kalamoti te projekt Uređenja parka, sportskog i dječjeg igrališta na otoku Šipanu. Nastavljamo i sa ‘zgradar­stvom’, gdje podupiremo lokalno stanovništvo u energetskoj obnovi njihovih zgrada. Nadamo se novom natječaju iz područja kulturne baštine u sljedećem proračunskom razdoblju, a na koji svakako planiramo, između ostalog prijaviti ljetnikovac Gučetić, čiju dokumentaciju pripremamo.

I plaće službenika ovog odjela financiraju se iz EU sredstava. Hoće li se to nastaviti i ubuduće i dokad? Jesu li plaće s obzirom na situa­ciju sada upitne te jesu li i u ovom odjelu smanjene za 10 posto?
Plaće službenika odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju ne idu u potpunosti na teret proračuna Grada, već se s iznosom od dva milijuna kuna pokrivaju putem europskih fondova. Takvo poslova­nje nastavit će se i u buduće u istoj mjeri, ako ne i u većem iznosu. Plaće nisu trenutno upitne odnosno ova dva milijuna kuna iz EU nisu upitna. No, obzirom na osjetljivost situacije u kojoj se trenutno svi nalazimo plaće su, kao i u cijelog gradskoj upravi, i u ovom odjelu smanjene 10 posto.

Europskim su se sredstvima uvelike energetski obnovile zgrade škola i vrtića. Koje su još škole i vrtići na redu za energetsku obnovu iz EU sredstava?
U prethodnom razdoblju energetski su se obnovili DV Izviđač i DV Ciciban, OŠ Ivana Gundulića, OŠ Marina Držića i OŠ Lapad. Radi se o projektima vrijed­nim 21 milijuna kuna. U sljedećem se razdoblju, a prema objavama pripada­jućih natječaja za energetske obnove zgrada, pripremaju projekti za energet­sku obnovu OŠ Mokošica i OŠ Marina Držića – škole s posebnim programom. Ova dva projekta procijenjena su na 13 milijuna kuna. Navedeni projekti, kao i većina svih projekata koje pripremamo, rezultat su odlične i kontinuirane suradnje Upravnog odjela za EU fon­dove s Upravnim odjelom za izgradnju i upravljanje projektima te DURA -om.

c 007os ivana gundulica

Zbog čega kasni projekt Aglomera­cije Dubrovnik i dokle se s tim pro­jektom došlo? Kada bi se mogao oče­kivati početak provedbe?
Ovo je financijski daleko najvrjedniji projekt u kojemu sudjelujemo. Ipak se radi o više od 700 milijuna kuna za sustave odvodnje, kanalizacije i vodo­opskrbe. Podsjetila bih da nas je ovaj projekt dočekao s godinom kašnjenja u odnosu na zadane rokove. U među­vremenu je došlo do korekcije cijena, Hrvatske vode uskladile su vrijednost projekata te je on na, nadajmo se, završ­noj kontroli kod europskih tijela. Stigli su se zadani rokovi te smo sada u očeki­vanju određivanja datuma potpisivanja ovog iznimnog ugovora.

Hoće li se možda zbog nastale krize sredstva iz EU fondova za financira­nje projekta preusmjeriti na neke prioritetnije probleme poput sani­ranja gospodarstva zbog čega bi se neki od projekata ipak mogli pro­longirati? Imate li saznanja hoće li doći do problema s financiranjem projekata?
S obzirom na novonastalu krizu uzroko­vanu pandemijom koronavirusa objave nekih natječaja trenutno su odgođene. Međutim, sredstva iz EU fondova ne dolaze u pitanje u ovo vrijeme, dapače, sredstva koja postoje treba razmatrati kao veliki poticaj i pokretač gospo­darstva i poslovanja općenito. Grad Dubrovnik nastavlja provoditi svoje tekuće projekte, kao i aplikaciju novih projektnih ideja s posebnim naglaskom na projekte usmjerene saniranju gospo­darstva odnosno poticaju malog i sred­njeg poduzetništva, poboljšanje mate­rijalnih uvjeta u odgojno-obrazovnom sustavu (škole i vrtići) i zdravstvenom sustavu.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 6. svibnja 2020.

 

Pročitajte još

Pčele – veliki mali čuvari prirode, putujuća izložba Tehničkog muzeja Nikola Tesla

Dulist

[FOTO] LIMENKE, PLASTIKA, STAKLENA AMBALAŽA Vrijedni ronioci očistili podmorje u Portu

Dulist

OBAVIJEST IZ ELEKTROJUGA Tko je bez struje u ponedjeljak, utorak i srijedu?

Dulist