Politika

RAZGOVOR: MARINA VUČKOVIĆ MATIĆ Odbijam biti žrtva. Neka me se sudi po vlastitim, a ne tuđim djelima

RAZGOVOR: MARINA VUČKOVIĆ MATIĆ Odbijam biti žrtva. Neka me se sudi po vlastitim, a ne tuđim djelima

Marina Vučković Matić gradska je vijećnica i potpredsjednica dubrovačke podružnice Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati. U Gradsko vijeće ušla je prije dvije godine, a prethodno je obnašala funkciju vijećnice u Skupštini Dubrovačkoneretvanske županije. O posljednjoj maratonskoj sjednici dubrovačkog parlamenta, ali i o pripremama za lokalne izbore 2021. porazgovarali smo za ovaj broj DuLista.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća svjedočili smo napadima na Vas vijećnika HDZ-a i samog gradonačelnika, kako komentirate njihovo ponašanje?

Svaka rasprava se treba voditi argumentima, a ne vrijeđanjem. Zato mi je neizmjerno žao što danas vrijeđanje i neargumentirani napadi prevladavaju u komunikaciji vladajuće većine u Gradskom vijeću. Te sjednice prate i mnogi naši sugrađani. Vjerujem da svi oni žele čuti argumente za i protiv neke odluke kako bi mogli sami donijeti sud kojoj strani naginju. Umjesto toga, redovno dobivaju performanse koji više sliče na ‘reality show’, a što definitivno nije dostojanstveno i za takvo nešto nije ni mjesto ni vrijeme u Gradskoj vijećnici. Što se tiče napada, nisam samo ja u pitanju, već je napadima izložen bilo tko iz oporbe tko iznese neke argumente protiv odluka o kojima se raspravlja. To tumačim kao potrebu HDZ-a da skrene pažnju s teme o kojoj se priča. I na posljednjoj sjednici, tijekom rasprave o izvješću Libertasa, zahtijevala sam više puta da se vratimo na temu Libertasa. Očito im to nije odgovaralo pa se takvo ponašanje nastavilo. Nije mi problem boriti se za ono za što sam uvjerena da je ispravno pa ni otrpjeti njihove napade te nastaviti iznositi činjenice koje im ne odgovaraju i argumentima odgovoriti na izrečene neistine i neargumentirane napade na stranku i mene osobno. Ako su mislili da će me zastrašiti, prevarili su se. Ja ću i dalje biti aktivna, i dalje ću se boriti za sve ono u što čvrsto vjerujem i što može pomoći boljitku života naših sugrađana. Ukazivat ću na nepravilnosti i pogreške, ali isto tako i predlagati rješenja.

Svjedočili smo i izjavi Blaža Peza kako Vas je teško zadovoljiti, no gradonačelnik je ne smatra seksističkom već Vas proziva za izokretanje priče, kako gledate na to i što mu imate za poručiti?

Odbijam biti njihova žrtva. To što tijekom Vijeća nisam odmah reagirala na izjavu vijećnika Blaža Peza ne znači da nisam shvatila što je htio reći i kontekst u kojem je to rečeno. Nisam htjela da me omete u nastavku rasprave i da se makne fokus s teme Libertasa. Tijekom same sjednice sam u više navrata govorila da se vratimo na pravu problematiku, odnosno na temu Libertasa kako bismo vidjeli na koji način tu tvrtku izvući iz problema. Što se tiče gradonačelnika i njegovog načina komunikacije, jako me vrijeđa što tvrdi da sam se naknadno nečega sjetila. Nisam se ničega naknadno sjetila i nije tu riječ o naknadnoj pameti. Dapače, istu večer sam, odmah nakon sjednice, napisala status na Facebooku da ću ‘biti zadovoljna’ kad Grad bude raspravljao o budućnosti i bude usmjeren na budućnost. Dan po sjednici dala sam i izjavu o cijeloj toj priči, ali sam navela i kako ne želim da se zbog toga makne rasprava s Libertasa, odnosno da u drugi plan padnu sve činjenice koje sam iznijela na sjednici. Gradonačelniku poručujem da mu opraštam njegov način ophođenja prema meni. On je svojim stavom i izjavama dao podršku takvom ponašanju vijećnika Peza. Pozivam ga da razmisli je li to svijet u kojem želi da se njegove kćeri odgajaju i žive. Meni ne treba ničije sažaljenje, odbijam biti žrtva, ali to nipošto ne znači da neću dignuti svoj glas i da neću reagirati kad se dogode ovakve situacije te ukazati kako je to devijantna pojavnost u našem društvu. To nije primjeren način komunikacije bez obzira radilo se o meni ili o drugim kolegama vijećnicima. Ako ste pratili sjednice Gradskog vijeća, mogli ste vidjeti da sam i dosad reagirala kad bi bilo tko od mojih kolega vijećnika na sličan način bio napadnut.

Jeste li se u politici do sad susretali sa sličnim situacijama? Odvraćaju li ovakve izjave žene od politike?

Vjerujem da ste i vi radi svog posla imali slične situacije u kojima ste bili prozivani zbog svog djelovanja. Kad moje dijete vidi da sam u poziciji da me netko naziva kriminalcem, neznalicom i da me javno neosnovano proziva, moram mu objasniti koja je pozadina te priče i da to govore slabi ljudi koji nemaju kvalitetne argumente za raspravu. Imam sreću jer je moje dijete dovoljno veliko i razumno da shvaća da je nažalost takva politička komunikacija danas. Naravno da takav način ophođenja u javnom prostoru odvraća žene od politike. Vjerujem da bi se mnoge žene vrlo rado uključile u politički život i da ima jako puno sposobnih i pametnih žena s jako puno pametnih ideja. One bi značajno obogatile politički život, ali i način funkcioniranja grada. Međutim, ovakvi ispadi odvraćaju ih od toga da se aktivno uključe. Dođu u situaciju da promisle zašto bi 14 sati trpjele nečije vrijeđanje i ponižavanje kad mogu ostati doma s obitelji, u svojoj komfor zoni.

Kako to promijeniti?

Ne znam. Nadam se da je ova moja reakcija korak ka promjenama. Ne treba šutjeti i treba jasno reći ako nešto nije u redu. Zabrinjavajuće je što se sad vode rasprave o tome jesam li se uvrijedila u jednom trenutku ili nisam. To je bespredmetno. Hoćete li mi reći kako bi trebala izgledati žena koja je uvrijeđena ili koju je netko pokušao poniziti? Ja sam tamo na jedan način bila na svom radnom mjestu i profesionalno ću odraditi svoj posao. Neću na verbalni napad odgovarati verbalnim napadom, ali samim time što nisam agresivna u svom nastupu ne znači da je njihov način ispravan. Sami ste rekli da su Vas prozvali kriminalcem, pri čemu su se referirali na bivšeg gradonačelnika.

Preko društvenih mreža odgovorio Vam je i sam Pezo naglasivši kako se niti jednom riječju niste ogradili od njega.

Od gospodina Peza sam htjela čuti ispriku u bilo kojem obliku, privatno, preko društvenih mreža ili u javnom prostoru, ali on to nažalost nije napravio. Ponovit ću ono što sam rekla na Vijeću, a to je da je lako napadati one koji nisu tamo. Ne znam zašto bih se uopće trebala ograđivati od bivšeg gradonačelnika ili od bilo koga drugoga. Zašto se mene sudi po djelima drugih? Neka me se sudi po mojim vlastitim djelima. To sam zatražila i od gradonačelnika, da umjesto neargumentiranih napada izvoli točno reći što meni osobno stavlja na teret i što je moj krimen. Predsjedniku Gradskog vijeća sam poručila kako je iznimno hrabar kada napada za govornicom gdje ga štiti imunitet.

Je li po Vama dobro što gradski vijećnici imaju imunitet za riječi izgovorene na javnim sjednicama? Bi li se njegovim ukidanjem razina rasprave barem donekle upristojila?

Ne. Smatram da bi imunitet u Vijećnici bilo dobro ukinuti. Razumijem intenciju imuniteta za izgovorenu riječ, ali nažalost svjedočimo kako se to u praksi prečesto zloupotrebljava iznošenjem neistina i blaćenjem, posebno političkih protivnika. Treba samo pogledati što su oni sve izgovorili za govornicom, ali se te iste stvari ne usude javno reći izvan Vijećnice. To samo po sebi dovoljno govori o tome koliko su sigurni da je to što iznose samo performans i neistina. Kroz 14 sati posljednje sjednice Gradskog vijeća naslušali smo se svega osim konkretnih prijedloga koji bi građanima mogli olakšati nikad težu situaciju u kojoj se nalaze.

Je li nam potreban politički igrokaz usred globalne krize?

Žalosti me taj politički igrokaz. Osoba sam koja detektira probleme i rješava ih. Ne vidim smisao raspravljanja o 2009. ili 2016., a da ne govorimo o godinama iz prošlog stoljeća. Zajedničko svim tim raspravama, odnosno početku igrokaza jest trenutak kad uoče da se detektirao problem te umjesto konkretne rasprave o tome, započnu performans o prošlim godinama i događajima na koje nitko od nas ne može utjecati. Poručila sam gradonačelniku kako smo u 2020. godini, u vrlo teškim vremenima, možda najtežim od Domovinskog rata. Stoga se trebamo usmjeriti na ovaj trenutak, a ne trošiti energiju na napade i opravdavanja. Pozivam ga da se počne konkretno baviti Gradom Dubrovnikom, neka se ostavi stranačja i polemiziranja s političkim protivnicima. Neka nas posluša kao suradnike koji mu nude rješenja i ukazuju na probleme. HNS je u ožujku predlagao konkretne mjere za pomoć gospodarstvenicima koje u tom trenutku nisu bile usvojene. Oni uvijek imaju nekakvu naknadnu pamet. Imam osjećaj kako bi možda puno toga i usvojili iza zavjese, odnosno da se ne zna da to dolazi od nas. Ne patim od toga da mi se pripisuju ikakve zasluge. Meni je u interesu da grad ide naprijed i da pomognemo sugrađanima tamo gdje možemo.

U listopadu nas očekuje rebalans proračuna, je li gradonačelnik, kako je i najavio, održao konzultacije sa svim predstavnicima stranaka i lista u Gradskom vijeću? Imate li konkretne prijedloge gdje provesti uštede?

Da bi se uopće razgovaralo i predlagalo, treba vidjeti trenutnu situaciju u gradskim tvrtkama i ustanovama. Bez toga ne možemo donositi prijedloge i zaključke. Dubrovački HNS ima izvrstan tim koji se sastaje pred svako Gradsko vijeće i pomaže nama vijećnicima u upoznavanju problematike u određenim situacijama, tvrtkama i ustanovama. Mogu samo najaviti da ćemo na tu sjednicu doći spremni. No, vrlo često nam materijale dostavljaju na knap ili uoči same sjednice. Gradonačelnik nas do danas nije pozvao na konzultacije i to pokazuje kako nema namjeru surađivati. Sastali smo se pred sjednicu u ožujku i bila sam oduševljena. Tad smo nudili ‘iza zavjese’ prijedloge pomoći i savjete, ali vidjeli smo koliko je to čaka na kraju imala ta sjednica te iste nisu imale veze s teškim trenucima u toj korona krizi.

Koji su Vaši konkretni prijedlozi za uštede?

Svakako ćemo podnijeti amandmane. Ne bih o konkretnim prijedlozima, treba vidjeti što će njihova kuhinja skuhati. Pred nama je i tematska sjednica Gradskog vijeća na temu financijskog stanja u gradskoj blagajni te ustanovama i tvrtkama.

Kakve zaključke predlaže oporba?

Nadam se da ta sjednica neće biti još jedan performans nego da će biti konkretna, s konkretnim ciljevima. Svi smo se uzdali u ljeto i turističku sezonu koja je, svima je sad jasno, propala. To će se odraziti na sve gospodarske prilike odnosno neprilike u gradu i na kvalitetu života. Očekujem konkretne poteze. Svjesna sam da se na nekim stvarima treba rezati, ali gradonačelnik mora imati tim koji je spreman napraviti konkretne prijedloge i mjere. No, on se nastavlja u javnom prostoru baviti nebitnim temama i vrijeđanjima.

Je li HNS odredio strategiju?

Naša strategija se značajno promijenila zbog koronakrize. Svi naši prijedlozi kao i cjelokupni program odnosit će se na poboljšanje prihoda Grada i naših sugrađana s naglaskom na projekte koji su realni u ovom vremenu.

Jesu li počeli razgovori s potencijalnim koalicijskim partnerima? SDP je najavio okupljanje platforme koja bi trebala ugroziti HDZ, vidite li se u toj priči?

Još uvijek ne razgovaramo o koalicijama, ali je naš zajednički cilj promjena vlasti u gradu. Ova sadašnja se nije snašla u krizi, ali se ni u prethodnom razdoblju nije pokazala doraslom za vođenje grada.

Vidite li se Vi na nekom značajnijem položaju, tipa kandidatkinje za gradonačelnicu ili zamjenicu?

Ima još vremena za takve odluke. Najprije ćemo unutar stranačkih tijela zajednički donijeti odluku o nastupu na lokalnim izborima. Mogu samo reći da ću osobno participirati u donošenju tih odluka kao i u budućem radu HNS-a.

Na početku epidemije u Dubrovniku izjavili ste kako u ovakvim situacijama nije bitna osobna sloboda nego da sve treba promatrati kroz kolektiv. Stojite li i dalje pri toj tvrdnji i kako gledate na nedavno održani Festival slobode?

Ovo će sigurno zvučati neobično iz usta liberalke, ali da, epidemiološke mjere su uvedene kako bi se sačuvali životi i zato je njihovo donošenje bilo nužno bez obzira što su se ograničavale slobode. Naravno da je pojedinac važan, jer bez njega nema niti kolektiva. Ljudska prava su najveći doseg bilo koje civilizacije i ona se trebaju poštivati. Međutim, ne smiju prava jednog pojedinca narušavati prava većeg broja ljudi. Podržavam Festival slobode i u javnom je prostoru bitno iznijeti svoje mišljenje. No, voljela bih da su se tijekom organizacije festivala držali predviđenih epidemioloških mjera.

Predstavlja li neka od donesenih mjera po Vama ugrožavanje ljudskih sloboda?

Prvo na što svi promisle jest mjera ograničavanja kretanja te zabrana rada trgovina nedjeljom. Obje na jedan način predstavljaju ugrožavanje ljudskih sloboda. Svrha ograničavanja kretanja mi je donekle bila jasna i mogla sam razumjeti njenu nužnost u tom trenutku. Međutim, mjera zabrane rada nedjeljom je bila primjer prekoračenja ovlasti i nepotrebnog zadiranja u ljudska prava i slobode. To je uostalom potvrdio i Ustavni sud koji je u svojoj nedavnoj odluci donio zaključak kako je Krizni stožer u toj mjeri prekoračio svoje ovlasti.

O radu nedjeljom raspravlja se dugi niz godina. Pokušao ju je potaknuti prošlog tjedna i vijećnik Krešimir Marković. Kakav je Vaš stav?

Ovo su teška vremena te tko god ima priliku raditi i zaraditi, bez obzira na doba dana i tjedna, tu priliku mora i dobiti kako bi stavio kruh na svoj stol. Svatko od nas treba biti adekvatno plaćen za svoj rad. Rad nedjeljom i blagdanom mora se platiti više, ali nisam za zabrane. Preporuke mogu postojati, ali zabrane ne nose ništa dobro.

Opravdavate li svog stranačkog kolegu i gradskog vijećnika Miha Obradovića koji je u jeku epidemije organizirao svadbu s 200 uzvanika, a koja je postala žarište koronavirusa?

Kao legalistu bitno mi je naglasiti kako u ovom slučaju nije prekršena ni jedna mjera nacionalnog ni županijskog kriznog stožera. Inače, nemam namjeru komentirati privatni život niti jedne osobe na političkoj sceni pa tako ni Mihov. Osobne odluke su upravo to, osobne i nije na meni da osuđujem ili podržavam bilo čije osobne odluke niti mogu znati što stoji iza njih. Bila sam pozivana na slična okupljanja u razdoblju pred uvođenje ograničavanja broja uzvanika, ali nisam sudjelovala na njima. Prvenstveno jer kao zdravstveni djelatnik imam obvezu paziti da se ne izlažem nepotrebnom riziku od zaraze, što zbog svojih pacijenata, ali i zbog svoje obitelji. Iz istih sam razloga posljednju sjednicu Gradskog vijeća pratila online. Miho Obradović je ipak gradski vijećnik, koji bi trebao biti uzor drugima. Ponovit ću kako privatne odluke i privatni život neću komentirati. On nije prekršio niti jednu odredbu koja je u tom trenutku bila na snazi.

Edukacijska ste rehabilitatorica u Poliklinici za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih, kako funkcionirate u uvjetima epidemije koronavirusa s obzirom kako je tu riječ o najosjetljivijim skupinama?

Morali smo se svi naučiti na ‘novo normalno’ pa su i na mom poslu prisutne promjene u procedurama. Jako se pazi na održavanje povoljne epidemiološke situacije. Posebna se pažnja poklanja dezinficiranju prostora u kojima djeca borave i ono se obavlja nakon svakog termina. Mi smo tamo svi stručnjaci i trudimo se obavljati svoj posao najbolje što možemo u ovim izazovnim vremenima kako bi našim malim pacijentima olakšali ovo vrijeme u kojem ne smiju ostati uskraćeni za terapiju i dijagnostiku.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 23. rujna 2020.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist